Google Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Drawingsin saavutettavuus

Google Docs, Sheets, Slides ja Drawings on suunniteltu toimimaan esimerkiksi näytönlukuohjelmien, pistekirjoituslaitteiden ja näytön suurennuksen kanssa.

Voit käyttää Docs-editoreissa Androidin esteettömyystoimintoja, kuten TalkBack-näytönlukuohjelmaa, näytön suurennusta ja monia muita.

TalkBack-näytönlukuohjelman käyttö

Jos TalkBack ei ole jo käytössä Android-laitteella, tutustu TalkBackin käyttöönottoon. Kun TalkBack on käytössä, seuraa alla olevia vinkkejä.

Docs-sovellus

Dokumentin hakeminen

1. Avaa Docs-sovellus.
  2. Etsi sovelluksesta dokumentti, jota haluat lukea tai muokata.
    • Uusi dokumentti ‑valikko: Tämän valikon avulla voit luoda tyhjän dokumentin tai käyttää mallia.
    • Navigoinnin vetopaneeli: Navigoinnin vetopaneeli on vasemmassa yläkulmassa. Avaa se ja tutki vaihtoehtoja, kuten Viimeisimmät ja Jaettu minun kanssani.
    • Haku: Hae dokumenttia.
    • Avaa dokumentti: Avaa Google Drivesta tai laitteen tallennustilasta.
    • Lisäasetukset: Tutki vaihtoehtoja, kuten Lajittele, Lisää uusi ja Päivitä.

Dokumentin lukeminen

1. Avaa Docs-sovellus.
  2. Siirrä kohdistus dokumenttiin ja valitse kaksoisnapautuksella.
  3. Aloita dokumentin lukeminen pyyhkäisemällä oikealle.
  4. Valinnainen: Muuta siirtymisen tarkkuutta dokumentissa.
    • Voit siirtyä merkkien, sanojen tai kappaleiden mukaan pyyhkäisemällä ylös‑ tai alaspäin. Jatka sitten dokumentissa siirtymistä pyyhkäisemällä oikealle.
    • Voit siirtyä rivien mukaan valitsemalla Lisäasetukset ja Tulostusasettelu. Siirrä kohdistus takaisin dokumentin tekstiin ja pyyhkäise sitten ylös‑ tai alaspäin kunnes kuulet rivien mukaan siirtymisen vaihtoehdon. Jatka sitten dokumentissa siirtymistä pyyhkäisemällä oikealle.
  5. Lopeta lukeminen napauttamalla näyttöä.

Dokumentin muokkaaminen

1. Avaa Docs-sovellus.
  2. Siirrä kohdistus dokumenttiin ja valitse kaksoisnapautuksella.
  3. Kohdista Muokkaa-painikkeeseen ja aktivoi se kaksoisnapauttamalla.
  4. Seuraavia muokkausvaihtoehtoja voit käyttää tutkimalla sovellusta:
    • painikkeiden ja valikkojen tutkiminen: pyyhkäise oikealle, vasemmalle, ylös tai alas.
    • tarkkuuden säätäminen ja osoittimen hallinta: Kohdista dokumentin tekstiin ja avaa sitten paikallinen kontekstivalikko pyyhkäisemällä ensin ylös ja sitten oikealle.
    • näyttönäppäimistön käyttö: vedä sormea näppäimistön päällä ja valitse näppäin nostamalla sormi.

Tekstin valitseminen ja toimintojen tekeminen

1. Siirry Lisäasetuksiin ja sitten Valinnan hallinnointiin.
  2. Voit valita valikosta Valitse-, Valitse kaikki-, Kopioi-, Leikkaa-, Liitä-, Kommentoi- tai Puhevalinnan muotoilu ‑vaihtoehdon. Valikon vaihtoehdot riippuvat siitä, mitä olet valinnut.

Yhteiskäyttäjäilmoitusten poistaminen käytöstä

Voit poistaa käytöstä ilmoitukset dokumentin avaavista ja sen sulkevista henkilöistä.

1. Siirry Lisäasetuksiin.
  2. Valitse Mykistä liittymis‑ ja poistumisilmoitukset.

Sheets-sovellus

Laskentataulukon etsiminen

1. Avaa Sheets-sovellus.
  2. Etsi sovelluksesta laskentataulukko, jota haluat lukea tai muokata.
    • Uusi dokumentti ‑valikko: Tämän valikon avulla voit luoda tyhjän dokumentin tai käyttää mallia.
    • Navigoinnin vetopaneeli: Navigoinnin vetopaneeli on vasemmassa yläkulmassa. Avaa se ja tutki vaihtoehtoja, kuten Viimeisimmät ja Jaettu minun kanssani.
    • Hae: Hae laskentataulukkoa.
    • Avaa laskentataulukko: Avaa Google Drivesta tai laitteen tallennustilasta.
    • Lisäasetukset: Tutki vaihtoehtoja, kuten Lajittele, Lisää uusi ja Päivitä.

Laskentataulukon muokkaaminen

1. Avaa Sheets-sovellus.
  2. Kohdista laskentataulukkoon ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  3. Lue solu kohdistamalla siihen ja muokkaa sitten kaksoisnapauttamalla.

Solun tai alueen valitseminen

1. Avaa Sheets-sovellus.
  2. Kohdista laskentataulukkoon ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  3. Siirry Lisäasetuksiin ja Valitse solu tai alue.
  4. Aktivoi muokkauskenttä kaksoisnapautuksella.
  5. Kirjoita solu (C3) tai alue kaksoispisteellä eroteltuna (R4:R10) .
  6. Valitse Ok.

Ilmoitusten muuttaminen

1. Avaa Sheets-sovellus.
  2. Kohdista laskentataulukkoon ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  3. Siirry Lisäasetuksiin ja sitten Esteettömyysasetuksiin.
  4. Voit valita, mitkä ominaisuudet luetaan, ottamalla käyttöön Lue muotoilun ominaisuudet
    • Valinnainen: Voit ottaa tekstin, solun, numeroiden ja fonttien muotoilun luvun käyttöön tai poistaa ne käytöstä.
  5. Voit kuulla yhteiskäyttäjien tekemät muutokset ottamalla Lue yhteiskäyttäjien muutokset ‑asetuksen käyttöön.

Solun muotoilun muuttaminen

1. Avaa Sheets-sovellus.
  2. Kohdista laskentataulukkoon ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  3. Kohdista soluun ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  4. Käytä työkalurivin muotoilupainikkeita kosketuksella tutkimalla.

Slides-sovellus

Esityksen etsiminen

1. Avaa Slides-sovellus.
  2. Etsi sovelluksesta esitys, jota haluat lukea tai muokata.
    • Uusi esitys ‑valikko: Tämän valikon avulla voit luoda tyhjän esityksen tai käyttää mallia.
    • Navigoinnin vetopaneeli: Navigoinnin vetopaneeli on vasemmassa yläkulmassa. Avaa se ja tutki vaihtoehtoja, kuten Viimeisimmät ja Jaettu minun kanssani.
    • Haku: Hae esityksiä.
    • Avaa esitys: Avaa esitys Google Drivesta tai laitteen tallennustilasta.
    • Lisäasetukset: Tutki vaihtoehtoja, kuten Lajittele, Lisää uusi ja Päivitä.

Esityksen lukeminen

1. Avaa Slides-sovellus.
  2. Kohdista esitykseen ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  3. Aloita esityksen lukeminen pyyhkäisemällä oikealle.
  4. Voit siirtyä näiden vinkkien avulla:
    • Siirrä kohdistusta: pyyhkäise vasemmalle tai oikealle.
    • Siirry seuraavaan tai edelliseen diaan: pyyhkäise vasemmalle tai oikealle kahdella sormella.
    • Lähennä tai loitonna: Nipistä kahdella sormella.
    • Panoroi kanvaasia: Vedä kahdella sormella näytön poikki.

Muotojen valitseminen, muokkaaminen ja valinnan poistaminen

1. Avaa Slides-sovellus.
  2. Kohdista esitykseen ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  3. Kohdista muotoon tai ryhmään ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  4. Voit muokata valittua muotoa kaksoisnapauttamalla uudelleen.
  5. Voit poistaa kaikkien muotojen valinnan kohdistamalla kanvaasiin ja kaksoisnapauttamalla sen jälkeen.

Muodon siirtäminen

1. Avaa Slides-sovellus.
  2. Kohdista esitykseen ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  3. Kohdista muotoon.
  4. Kosketa pitkään kahdella sormella, kunnes kuulet "Siirrä muotoja vetämällä."
  5. Siirrä muotoa sormella vetämällä.

Muodon kiertäminen

1. Avaa Slides-sovellus.
  2. Kohdista esitykseen ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  3. Kohdista muotoon ja valitse kaksoisnapauttamalla.
  4. Pyyhkäise oikealle, kunnes kohdistus on kierron kahvassa.
  5. Kosketa pitkään kahdella sormella, kunnes kuulet "Kierrä muotoja vetämällä."
  6. Kierrä muotoa sormella vetämällä.

Yhteiskäyttäjäilmoitusten poistaminen käytöstä

Voit poistaa käytöstä näytönlukuohjelman ilmoitukset esityksen avaavista ja sen sulkevista henkilöistä.

1. Siirry Lisäasetuksiin.
  2. Valitse Mykistä liittymis‑ ja poistumisilmoitukset.

Pikanäppäinten käyttö

Jos käytät laitteeseen kytkettyä näppäimistöä, voit siirtyä Docs-, Sheets- ja Slides-sovelluksissa pikanäppäinten avulla. Voit katsoa Android-pikanäppäimet kohdista Docs-pikanäppäimet, Sheets-pikanäppäimet ja Slides-pikanäppäimet.

Pistekirjoitusnäytön käyttäminen

Docs‑ ja Slides-sovelluksissa voit lukea ja kirjoittaa pistekirjoitusnäytöllä. Lue lisää pistekirjoitusnäytön tuesta.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.