Google Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Drawingsin saavutettavuus

Google Docs, Sheets, Slides ja Drawings on suunniteltu toimimaan esimerkiksi näytönlukuohjelmien, pistekirjoituslaitteiden ja näytön suurennuksen kanssa.

Näytönlukuohjelman käyttö

Jos käytät jo tietokoneellasi näytönlukuohjelmaa, kuten ChromeVoxia, NVDA:ta, JAWSia tai VoiceOveria, pääset alkuun näiden ohjeiden avulla.

Vaihe 1: Laita näytönlukuohjelman tuki päälle

Kun käytät Google Docsia, Sheetsiä tai Slidesia ensimmäisen kerran näytönlukuohjelman kanssa, sinun on laitettava näytönlukuohjelman tuki päälle näin:

1. Siirry Google Docsiin, Sheetsiin tai Slidesiin ja avaa haluamasi tiedosto.
  2. Valitse Työkalut-valikosta Saavutettavuusasetukset.
  3. Valitse Ota käyttöön näytönlukuohjelman tuki.

Vaihe 2: Tarkista näytönlukuohjelman asetukset

Jotkin näytönlukuohjelmat edellyttävät asetusten muuttamista, kun käytät Google Docsia, Sheetsiä, Slidesia tai Drawingsia. Katso omaa näytönlukuohjelmaasi koskevat ohjeet alta.

ChromeVox

Jos käytät ChromeVoxia Chrome-käyttöjärjestelmällä, lisämäärityksiä ei tarvita.

NVDA

Käytä Windowsissa parhaan kokemuksen saamiseksi NVDA:n uusinta versiota Chromen uusimmalla versiolla.

Docs, Slides ja Drawings

1. Siirry Google Docsiin, Slidesiin tai Drawingsiin ja avaa haluamasi tiedosto.
  2. Odota, kunnes kuulet sanat: "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä". Jos et kuule mitään, avaa Työkalut-valikko, valitse Saavutettavuusasetukset ja valitse sitten Ota käyttöön näytönlukuohjelman tuki. Sinun pitäisi kuulla sanat "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä".
  3. Paina NVDA + Ctrl + k ja laita Speak typed characters (Sano kirjoitetut merkit)- ja Speak typed words (Sano kirjoitetut sanat) ‑asetukset pois päältä.
  4. Valinnainen: Vaihda NVDA:n avaava pikanäppäin, jotta se ei ole ristiriidassa Docsin, Slidesin tai Drawingsin kanssa. NVDA:n oletuspikanäppäin on Ctrl + Alt + n, jota käytetään usein Docsissa, Slidesissa ja Drawingsissa (esim. painamalla ensin Ctrl + Alt + n ja sitten g käyttäjä voi siirtyä dokumentin seuraavaan kuvaan). Voit muuttaa NVDA:n pikanäppäintä avaamalla Properties (Ominaisuudet) ‑valikon NVDA:n pikanäppäimen avulla. Muokkaa Shortcut (Pikanäppäin) ‐välilehdellä olevaa Shortcut key (Pikanäppäin) ‐asetusta niin, että se ei ole ristiriidassa Docsin, Slidesin tai Drawingsin kanssa (esimerkiksi Ctrl + Alt + \).

Sheets

Voit aloittaa Sheetsin käytön laittamalla näytönlukuohjelman tuen päälle yllä olevien ohjeiden (Vaihe 1) mukaisesti.

Vinkki: Käyttö on yleensä helpompaa tarkennus‑ kuin selaustilassa. Voit vaihtaa tarkennus- ja selaustilojen välillä painamalla NVDA + välilyönti.

JAWS

Käytä Windowsissa parhaan kokemuksen saamiseksi JAWSin uusinta versiota Chromen uusimmalla versiolla.

Docs, Slides ja Drawings

Voit muuttaa Docsin, Slidesin ja Drawingsin JAWS-asetuksia seuraavasti:

1. Siirry Google Docsiin, Slidesiin tai Drawingsiin ja avaa haluamasi tiedosto.
  2. Odota, kunnes kuulet sanat: "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä". Jos et kuule mitään, avaa Työkalut-valikko, valitse Saavutettavuusasetukset ja valitse sitten Ota käyttöön näytönlukuohjelman tuki. Sinun pitäisi kuulla sanat "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä".

Sheets

Voit aloittaa Sheetsin käytön laittamalla näytönlukuohjelman tuen päälle yllä olevien ohjeiden (Vaihe 1) mukaisesti.

Vinkki: Käyttö on yleensä helpompaa lomake‑ kuin virtuaalitilassa.

VoiceOver

Google Docs, Sheets, Slides ja Drawings ovat yhteensopivia VoiceOverin kanssa macOS:n uusimmassa versiossa. Suositeltu selain on Google Chrome.

Saat parhaan käyttökokemuksen poistamalla VoiceOverin Quick Nav ‑ominaisuuden käytöstä painamalla vasenta ja oikeaa nuolta samanaikaisesti.

Docs, Slides ja Drawings

1. Siirry Google Docsiin ja avaa dokumentti.
  2. Odota, kunnes kuulet sanat: "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä". Jos et kuule mitään, avaa Työkalut-valikko, valitse Saavutettavuusasetukset ja valitse sitten Ota käyttöön näytönlukuohjelman tuki. Sinun pitäisi kuulla sanat "Näytönlukuohjelman tuki on käytössä".
  3. Jos VoiceOverin "Automatically speak the webpage" (Sano verkkosivu automaattisesti) ‑asetus on päällä, kuulet näytönlukuohjelman äänet. Palauta kohdistus muokkausalueelle painamalla Escape.
  4. Voit käyttää muokattavaa tekstiä painamalla VoiceOver + vaihto + alanuoli.

Sheets

Voit aloittaa Sheetsin käytön laittamalla näytönlukuohjelman tuen päälle yllä olevien ohjeiden (Vaihe 1) mukaisesti.

Pikanäppäimet ja VoiceOver

VoiceOver-pikanäppäimet ovat ristiriidassa Google Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Drawingsin valikkojen pikanäppäinten kanssa. Voit avata valikot käyttämällä ensin VoiceOverin oikotienäppäimiä Ctrl + Optio + sarkain ja sitten valikon pikanäppäintä (esimerkiksi Ctrl + Optio + f, jos haluat avata Tiedosto-valikon). Voit myös hakea valikkojen sisältöä nopeasti painamalla Optio + / ja hakemalla sitten termiä, kuten Tiedosto.

Jos VoiceOver ei kohdista oikeaan sivun osaan automaattisesti (esimerkiksi silloin, kun valintaikkuna avautuu), palauta kohdistus muokkausalueelle painamalla Esc. Palaa sitten muokkausalueelle painamalla VoiceOver + vaihto + alanuoli.

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Docs-editorit suosittelee käyttämään Chromea ja seuraavia:

• NVDA tai JAWS (Windows)
  • ChromeVox (ChromeOS)
  • VoiceOver (macOS)

Vaihe 3: Aloita muokkaaminen

Seuraavat ohjesivut ja ‐videot sisältävät lisätietoa Google Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Drawingsin käytöstä näytönlukuohjelman kanssa.

Vinkki: Voit laittaa Docsissa, Sheetsissa ja Slidesissa pois päältä näytönlukuohjelman ilmoitukset henkilöistä, jotka avaavat, muokkaavat tai sulkevat tiedoston. Lue lisää yhteiskäyttäjäilmoitusten laittamisesta pois päältä.

Videoesittelyt

Näytönlukuohjelmavideoita Docsista, Sheetsistä ja Slidesista

Get started with Google Docs (18.9 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Docs, using NVDA with Firefox.

Tämä video opastaa Google Docsin käytön aloittamisessa, kun käytät NVDA:ta ja Firefoxia.

Get started with Google Sheets (26.3 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Sheets, using NVDA with Firefox.

Tämä video opastaa Google Sheetsin käytön aloittamisessa, kun käytät NVDA:ta ja Firefoxia.

Get started with Google Slides (16 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Slides, using NVDA with Firefox.

Tämä video opastaa Google Slidesin käytön aloittamisessa, kun käytät NVDA:ta ja Firefoxia.

Pistekirjoitusnäytön käyttäminen

Voit lukea ja muokata dokumentteja, laskentataulukoita, esityksiä ja piirroksia pistekirjoitusnäytön avulla.

Tiedostojen katsominen voimakkaan kontrastin tilassa

Voit nähdä dokumentit, laskentataulukot ja esitykset voimakkaan kontrastin tilassa

• Chrome-käyttöjärjestelmässä, jossa on käytössä voimakkaan kontrastin tila
  • Windows-käyttöjärjestelmässä Chrome-, Firefox- tai Edge-selaimilla, kun käytössä on jokin Windowsin kontrastiteema.

Google Docsin käyttö näytönsuurentajan kanssa

Näytönsuurentajan avulla voit zoomata näytön sisältöön.
Tärkeää: Näytönsuurentaja on käytössä Chromessa.

Mac:

1. Avaa Google Docs Chrome-selaimesta.
  2. Valitse Työkalut-kohdasta Esteettömyysasetukset ja sitten Ota käyttöön näytönsuurentajan tuki.

Jos suurentaja ei seuraa osoitinta näytöllä, tietokoneen asetuksia täytyy ehkä muokata. Näin otat näytönsuurentajan käyttöön tietokoneella:

1. Valitse "System Preferences" (Järjestelmäasetukset) ‑kohdasta Accessibility (Esteettömyys) ja sitten Zoom (Zoomaus) ja sitten Advanced (Lisäasetukset).
  2. Laita päälle Zoom follows the keyboard focus (Seuraa näppäimistökohdistusta).

Saat lisätietoja Applen tukiartikkelista Lähentäminen ja loitontaminen Macissa.

Chrome Käyttöjärjestelmä:

1. Avaa Google Docs Chrome-selaimesta.
  2. Valitse Työkalut-kohdasta Esteettömyysasetuksetja sitten Ota käyttöön näytönsuurentajan tuki.

Näin otat näytönsuurentajan käyttöön tietokoneella:

1. Valitse asetuksista Lisäasetukset ja sitten Esteettömyys ja sitten Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  2. Laita päälle Ota koko näytön suurennus käyttöön tai Ota kiinnitetty suurennus käyttöön. Lue lisää Chromebookin suurennusominaisuudesta.

Windows: Katso ohjeet näytönsuurentajan käyttöön Microsoftin ohjeartikkelista Suurennuslasin määrittäminen ja käyttäminen.

Puhekirjoitus

Voit käyttää puhekirjoitusta dokumenteissa ja esitysten puhujan muistiinpanoissa. (Tämä ominaisuus on käytettävissä vain Chrome-selaimilla.)

Pikanäppäinten käyttäminen

Google Docsissa, Sheetsissä ja Slidesissa on pikanäppäimiä siirtymistä ja muokkaamista varten.

Kun muokkaat tiedostoa, voit avata pikanäppäinlistan painamalla Ctrl + / (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä) tai ⌘ + / (Mac).

Lisää pikanäppäimiä:

Kosketussyötön käyttö näytönlukuohjelman kanssa

Jotkin tietokoneet ja näytönlukuohjelmat tukevat kohdistimen liikuttamista ja tekstin kirjoittamista kosketusnäytön avulla.

Docs, Sheets ja Slides tukevat kosketussyöttöä seuraavien näytönlukuohjelmien ja selainten kanssa:

• Chromebook: ChromeVox-näytönlukuohjelma Chrome-selaimella, jonka versio on 67 tai uudempi
  • Windows: JAWS-näytönlukuohjelma Firefoxilla tai Chrome-selaimen uusimmalla versiolla

Kosketussyöttö ChromeVoxin avulla

Voit käyttää kosketussyöttöä Chromebookeilla ChromeVoxin avulla seuraavasti:

1. Tarkista, että Chromebookin saavutettavuusasetukset ovat seuraavat:
    • Teksti puhuttuna on pois päältä.
    • Ota ruutunäppäimistö käyttöön on päällä.
  2. Avaa dokumentti, laskentataulukko tai esitys.
  3. Valitse Työkalut-valikosta Saavutettavuusasetukset.
  4. Valitse Ota käyttöön pistekirjoituksen tuki.
  5. Käytä näyttönäppäimistöä muokkausalueella.
  6. Voit pyyhkäistä ja koskettaa näyttöä normaaliin tapaan muokkausalueen ulkopuolella. Lue lisää kosketusnäytöllä käytettävistä Chromebookin saavutettavuusominaisuuksista.

Kosketussyöttö JAWSin avulla

Kun käytössäsi on Windows-laite ja Firefox tai Chromen uusin versio, voit käyttää kosketussyöttöä JAWSin avulla seuraavasti:

1. Avaa dokumentti, laskentataulukko tai esitys.
  2. Valitse Työkalut-valikosta Saavutettavuusasetukset.
  3. Valitse Ota käyttöön pistekirjoituksen tuki.
  4. Käytä muokkausalueella JAWSin Text Reading (Tekstin luku) ‑tilaa.
  5. Voit siirtää kohdistuksen sovellusvalikoihin kaksoisnapauttamalla näytön yläreunaa. Sen jälkeen voit siirtyä kosketuksen avulla tai pyyhkäisemällä kolmella sormella.

Muita artikkeleita

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.