Die bladsy wat jy versoek het, is tans nie in jou taal beskikbaar nie. Jy kan 'n ander taal aan die onderkant van die bladsy kies of Google Chrome se ingeboude vertalingkenmerk gebruik om 'n kitsvertaling van enige webbladsy in 'n taal van jou keuse te doen.

Toegankelijkheid van Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen

Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen werken onder andere met schermlezers, brailleleesregels en schermvergroting.

De VoiceOver-schermlezer gebruiken

Je kunt de VoiceOver-schermlezer gebruiken met de apps Documenten, Spreadsheets en Presentaties op een iPhone of iPad.

Op de ondersteuningssite van Apple wordt uitgelegd hoe je VoiceOver kunt inschakelen (als je dat nog niet hebt gedaan).

Nadat je VoiceOver hebt ingeschakeld, kun je met de volgende standaardgebaren in de apps Documenten, Spreadsheets en Presentaties navigeren:

• Door de besturingselementen lopen: veeg naar links of rechts.
  • Het item met de focus activeren: dubbeltik op het scherm.
  • Snel naar de bovenkant van het scherm gaan: veeg met twee vingers omhoog.
  • Een pop-upvenster sluiten: veeg in een cirkel en dubbeltik vervolgens op het scherm.

Documenten-app

De rotor gebruiken om te navigeren of te bewerken

1. Draai met twee vingers om opties voor het navigeren en bewerken te horen.
  2. Veeg omhoog en omlaag of dubbeltik op het scherm, afhankelijk van de geselecteerde optie.

Tekst selecteren en er acties op uitvoeren

1. Ga naar Meer opties en vervolgens naar Selecteren.
  2. Maak in het menu een keuze uit de opties Selecteren, Alles selecteren, Kopiëren, Knippen, Plakken, Reageren of Opmaak van selectie voorlezen

Spreadsheets-app

Een rij of kolom selecteren

1. Verken via aanraking tot je het rij- of kolomnummer hoort dat je wilt selecteren.
  2. Dubbeltik om de rij of kolom met de focus te selecteren.

Aankondigingen wijzigen

1. Selecteer Toegankelijkheidsinstellingen in de werkbalk.
  2. Schakel Opmaakeigenschappen voorlezen in.
  3. Schakel het voorlezen van tekstopmaak, celopmaak, getalnotatie en lettertype-eigenschappen in of uit.

Presentaties-app

Navigeren in een presentatie

• Focus verplaatsen: veeg naar links, rechts, omhoog of omlaag.
  • Naar volgende of vorige dia gaan: veeg met drie vingers naar links of rechts.
  • In- of uitzoomen: beweeg twee vingers uit elkaar of naar elkaar toe.
  • Het canvas verschuiven: sleep twee vingers over het scherm.

Een vorm of groep selecteren

• Vorm of groep selecteren: verplaats de focus naar de vorm of groep en dubbeltik vervolgens op het scherm.
  • Gegroepeerde vorm selecteren: verplaats de focus naar de vorm en tik vervolgens drie keer op het scherm.
  • Geselecteerde vorm bewerken: dubbeltik op het scherm.
  • Tekst in een vorm bewerken: selecteer de vorm en dubbeltik (voor niet-gegroepeerde vormen) of tik drie keer (voor gegroepeerde vormen) op het scherm.
  • Selectie van alle vormen opheffen: verplaats de focus naar het canvas en dubbeltik vervolgens op het scherm.

Meerdere vormen selecteren

1. Selecteer een vorm.
  2. Dubbeltik en houd vast tot je 'meervoudige selectiemodus geopend' hoort.
  3. Voeg een vorm aan de selectie toe of verwijder een vorm uit de selectie door de focus naar de vorm te verplaatsen en vervolgens te dubbeltikken op het scherm.
  4. Ga naar de knop 'meervoudige selectiemodus sluiten' en dubbeltik op het scherm als je de meervoudige selectiemodus weer wilt sluiten.

Een gegroepeerde vorm bewerken

1. Selecteer de groep.
  2. Plaats de focus op een vorm in de groep door op de gewenste vorm te tikken, of veeg naar links en rechts om de vormen een voor een te doorlopen.

Een vorm verplaatsen

1. Selecteer de vorm.
  2. Dubbeltik op het scherm en houd vast tot je 'Slepen om vormen te verplaatsen' hoort.
  3. Sleep je vinger om de vorm te verplaatsen.

Een vorm draaien of het formaat van een vorm aanpassen

1. Selecteer de vorm.
  2. Veeg om de focus naar een van de handgrepen te verplaatsen.
  3. Dubbeltik op het scherm en houd vast tot je hoort dat je kunt slepen om vormen te draaien, of dat je kunt slepen om het formaat van vormen aan te passen.
  4. Sleep je vinger om de vorm te draaien of het formaat van de vorm aan te passen, of scrol met vier vingers over de handgreep.

Een afbeelding bijsnijden

1. Veeg om de focus naar de afbeelding te verplaatsen.
  2. Tik drie keer om de modus voor bijsnijden te openen.
  3. Veeg om de focus naar de bijsnijdgrepen te verplaatsen.
  4. Dubbeltik en houd vast totdat je hoort dat je kunt slepen om de afbeelding bij te snijden.
  5. Sleep met je vinger om de afbeelding bij te snijden.

Sneltoetsen gebruiken

Als je een toetsenbord op je iPhone of iPad hebt aangesloten, kun je sneltoetsen gebruiken om in de Documenten-app te navigeren. Het Help-artikel Sneltoetsen voor Google Documenten bevat een lijst met sneltoetsen voor de iPhone en iPad.

Een brailleleesregel gebruiken

In de apps Documenten en Presentaties kun je tekst lezen en invoeren met een brailleleesregel. Meer informatie over ondersteuning voor braille.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.