Tillgänglighet för Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar

Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar är utformade för att fungera med skärmläsare, punktskriftsenheter, skärmförstoring med mera.

Använd VoiceOver-skärmläsningsprogrammet

Du kan använda VoiceOver-skärmläsningsprogrammet med Dokument-, Kalkylark- och Presentationer-apparna på iPhone och iPad.

Om du inte redan har aktiverat VoiceOver läser du anvisningarna på Apples hjälpwebbplats.

När du har aktiverat VoiceOver använder du dessa vanliga gester för att navigera i Dokument, Kalkylark och Presentationer:

• Flytta mellan kontroller med tabb: Svep åt vänster eller höger
  • Aktivera det objektet i fokus: Tryck snabbt två gånger
  • Flytta snabbt högst upp på skärmen: Svep upp med två fingrar
  • Stäng ett popup-fönster: Svep i en cirkel och tryck sedan snabbt två gånger

Dokument-appen

Använd rotorn för att navigera eller redigera

1. Rotera två fingrar för att höra alternativ för navigering och redigering.
  2. Svep upp och ned eller tryck snabbt två gånger, beroende på vilket alternativ som valts.

Markera och agera på text

1. Öppna Fler alternativ och sedan Urvalskontroll.
  2. Från menyn väljer du Markera, Markera alla, Kopiera, Klipp ut, Klistra in, Kommentera eller Läs upp markeringsformatering

Kalkylark-appen

Välj en rad eller kolumn

1. Utforska genom att trycka tills du hör raden eller kolumnnumret du vill markera.
  2. Tryck snabbt två gånger och välj raden eller kolumnen i fokus.

Ändra meddelanden

1. Välj Inställningar för tillgänglighet i verktygsfältet.
  2. Aktivera Läs formateringsegenskaper
  3. Slå på eller av uppläsning av textformatering, cellformatering, sifferformatering och teckensnittsegenskaper.

Presentationer-appen

Navigera i en presentation

• Flytta fokus: Svep åt höger, vänster, uppåt eller nedåt
  • Flytta till nästa eller föregående bild: Svep med tre fingrar åt vänster eller höger
  • Zooma in eller ut: Nyp med två fingrar
  • Panorera kanvas: Dra med två fingrar över skärmen

Välja en form eller en grupp

• Välj form eller grupp: Flytta fokus till formen eller gruppen och tryck sedan snabbt två gånger
  • Välj en grupperad form: Flytta fokus till formen och tryck sedan snabbt tre gånger
  • Redigera vald form: Tryck snabbt två gånger
  • Redigera text i en form: Välj formen och tryck sedan snabbt två gånger (för ogrupperade former) eller tre gånger (för grupperade former)
  • Avmarkera alla former: Flytta fokus till kanvas och tryck sedan snabbt två gånger

Välja flera former

1. Välj en form.
  2. Tryck snabbt två gånger och håll nere tills du hör ”flervalsläge har aktiverats”.
  3. När du sedan vill lägga till en form i eller ta bort en form från markeringen flyttar du fokus till formen och trycker sedan snabbt två gånger.
  4. Om du vill avsluta flervalsläget går du till knappen ”Avsluta flervalsläge” och trycker snabbt två gånger.

Redigera en grupperad form

1. Välj gruppen.
  2. Fokusera en form inom gruppen genom att trycka på formen eller svepa åt vänster och höger för att gå igenom formerna i följd.

Flytta en form

1. Välj formen.
  2. Tryck snabbt två gånger och håll nedtryckt var du vill tills du hör ”dra för att flytta former”.
  3. Dra med fingret för att flytta formen.

Rotera eller ändra storlek på en form

1. Välj formen.
  2. Dra för att flytta fokus till ett av handtagen.
  3. Tryck snabbt två gånger och håll nere tills du hör att du ska dra för att rotera former eller ändra storlek.
  4. Dra med fingret för att rotera eller ändra storlek på formen eller dra med fyra fingrar över handtaget.

Beskära en bild

1. Svep för att flytta fokus till bilden.
  2. Tryck snabbt tre gånger och öppna läget för beskärning.
  3. Svep och flytta fokus till handtagen för beskärning.
  4. Tryck snabbt två gånger och håll nere tills du hör ”dra för att beskära bilden”.
  5. Dra med fingret för att beskära bilden.

Använda kortkommandon

Om du använder ett anslutet tangentbord med din iPhone eller iPad enhetkan du även använda kortkommandon för navigering i Dokument-appen. En lista med iPhone- och iPad-genvägar finns i Dokumentgenvägar.

Använda en punktskriftsskärm

Du kan använda en punktskriftsskärm för att läsa och skriva text i apparna Dokument och Presentationer. Läs mer om stöd för punktskrift.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.