Editors van Google Documenten gebruiken met een schermlezer

De Editors van Google Documenten (Documenten, Spreadsheets, Vids en Presentaties) zijn ontworpen om er ook mee te kunnen werken met schermlezers die spraak- of braille-uitvoer gebruiken. Voor de beste resultaten gebruik je de nieuwste schermlezer met de nieuwste versie van de Chrome-webbrowser.

Onderwerpen

Dit artikel is verdeeld in secties met koppen. Gebruik de links hieronder om naar een specifieke sectie van het artikel te gaan:

Een leeg document openen

1. Typ docs.new, deck.new of sheet.new in de URL-balk van de Chrome-webbrowser.
  2. Druk op Enter.
  3. Let terwijl de pagina wordt geopend erop of je dit bericht hoort: 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan.'

Ondersteuning voor schermlezers aanzetten

Als je ondersteuning voor schermlezers wilt aanzetten of wilt controleren of schermlezers worden ondersteund, gebruik je een van deze methoden in een editor.

Menubalk
  1. Zo open je het menu Extra:
    • In Windows en ChromeOS: Druk op Alt + Shift + t.
    • In MacOS: Druk op Control + Option + t.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Ga met de Tab-toets naar Ondersteuning voor schermlezers aanzetten en vink deze optie aan.
  4. Druk op Enter om het dialoogvenster te sluiten.

Tip: Als een menuoptie is geopend, druk je op de pijl-rechts of de pijl-links om naar de andere menu's te navigeren.

Sneltoets
  • In ChromeOS: Ondersteuning voor schermlezers wordt automatisch aangezet als ChromeVox aanstaat.
  • In Windows: Druk op Ctrl + Alt + z.
  • In MacOS: Druk op Command + Option + z.

Je schermlezer instellen

Gebruik de Editors van Google Documenten als web-app, niet als webpagina. Volg deze instructies voor om je schermlezer in te stellen:

ChromeVox

Zorg dat de sticky modus uitstaat. Hiervoor druk je 2x op de toets Zoeken totdat je 'Sticky modus uitgezet' hoort.

JAWS

Als je content wilt bewerken, zorg je dat de JAWS Virtual PC-cursor uitstaat. Hiervoor druk je op JAWS + z tot je 'Use virtual PC cursor off' (gebruik van Virtual PC-cursor uit) hoort.

Je moet dit misschien meerdere keren doen, afhankelijk van je configuratie voor de Forms mode (formuliermodus).

NVDA

In het algemeen werkt de focusmodus beter om content te bewerken dan de browsemodus.

• Wisselen tussen de focus- en de browsemodus: Druk op NVDA + spatie.
  • De sneltoets Ctrl + Alt + n wordt gebruikt om efficiënt te navigeren in deze editors. Gebruik deze dus niet als NVDA-snelkoppeling.
    • De NVDA-sneltoets controleren of wijzigen: Open Eigenschappen in het contextmenu van de NVDA-snelkoppeling.
    • Op het tabblad Sneltoets bewerk je de sneltoets, zodat deze niet conflicteert met de Editors van Google Documenten (gebruik bijvoorbeeld Ctrl + Alt + slash).

VoiceOver

• Zorg dat Quick Nav uitstaat: Druk gelijktijdig op de pijl-links en de pijl-rechts totdat je 'Quick Nav off' (Quick Nav uit) hoort.
  • Als VoiceOver de focus niet automatisch op het juiste gedeelte van de pagina plaatst, bijvoorbeeld als er een dialoogvenster wordt geopend: Druk op Esc om de focus naar het bewerkingsgebied te verplaatsen.
  • Teruggaan naar het bewerkingsgebied: Druk op VoiceOver + Shift + pijl-omlaag.

Sneltoetsen voor VoiceOver

De standaard sneltoets voor VoiceOver, Ctrl + Option, conflicteert met de sneltoetsen voor de menu's in Editors van Google Documenten. Je kunt dit op 2 manieren oplossen:

Wijzig de VoiceOver-functietoets zodat alleen de Caps Lock-toets wordt gebruikt:

1. Druk op VoiceOver + F8 om de VoiceOver Utility te openen.
  2. Ga met de Tab-toets naar 'Keys to use as the VoiceOver modifier' (toetsen om te gebruiken als VoiceOver-functietoets).
  3. Ga met de pijl-omlaag naar de optie Caps Lock (of een optie die niet Ctrl + Option gebruikt).
  4. Druk op Command + q om de Utility te sluiten.

Als je de menu's niet vaak gaat gebruiken, doe je het volgende:

• Deze VoiceOver-toetsencombinatie gebruiken:
    1. Druk op VoiceOver + Tab.
    2. Typ de sneltoets voor het menu, bijvoorbeeld Ctrl + Option + t voor het menu Extra.
  • Zoeken in de menu's:
    1. Druk op Option + slash.
    2. Zoek naar een term, zoals toegankelijkheid.
Brailleondersteuning aanzetten

Documenten, Spreadsheets en Presentaties hebben een braillemodus die vereist is als je een brailleleesregel gebruikt, maar je kunt deze ook gebruiken met gesproken feedback. Zet brailleondersteuning ook aan voor de volgende voordelen:

• Er wordt content weergegeven op je brailleleesregel.
  • Je kunt de toetsen voor cursorrouting op de brailleleesregel gebruiken om de cursor te verplaatsen.
  • De typecho van de schermlezer is sneller.
  • De navigatie van de schermlezer is sneller wanneer je op teken navigeert.
  • De schermlezeraankondigingen voor interpunctie en witruimte zijn verbeterd.
  • De schermlezer gebruikt nu de eigen instellingen voor teken- en woordecho terwijl je typt (in plaats van altijd tekens te echoën).

Als je geen brailleleesregel gebruikt of merkt dat Spreadsheets of Presentaties minder responsief wordt, kun je brailleondersteuning uitzetten. Dit doe je zo:

1. Open het menu Extra.
  2. Selecteer Toegankelijkheid om het dialoogvenster Toegankelijkheidsinstellingen te openen.
  3. Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Brailleondersteuning aanzetten en druk op de spatiebalk om de optie aan of uit te vinken.
  4. Druk op Enter om de wijziging te accepteren en het dialoogvenster te sluiten.

Je kunt ook deze sneltoets gebruiken:

• In Windows en ChromeOS: Druk op Ctrl + Alt + h.
  • In MacOS: Druk op Command + Option + h.

Veelgebruikte UI-elementen

Oriëntatiepunten

In Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je snel navigeren tussen de menubalk, het zijvenster en de belangrijkste oriëntatiepunten. Gebruik hiervoor deze sneltoetsen:

• In Windows: Druk op Ctrl + Alt + punt.
  • In ChromeOS: Druk op Alt + Shift + punt.
  • In MacOS: Druk op Command + Option + punt.

Tips:

• Als je de punt vervangt door een komma, gaat de navigatie in de omgekeerde richting.
  • Dit zijn oriëntatiepunten die de schermlezer kan aankondigen, maar als je de schermlezer gebruikt om te navigeren naar oriëntatiepunten, kan dit onbetrouwbaar zijn vanwege prestatieoptimalisaties.
Menubalk en menu's

De editors hebben een menubalk met menu's voor Bestand, Extra en Toegankelijkheid.

• Zo open je het menu Bestand:
    • In Windows en ChromeOS: Druk op Alt + Shift + f.
    • In MacOS: Druk op Ctrl + Option + f.
  • Dit menu verkennen: Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag.
  • Andere menu's openen, zoals Extra of Toegankelijkheid: Gebruik de pijl-rechts of de pijl-links.
  • Elk menu rechtstreeks openen: Meestal gebruik je de eerste letter van de Engelstalige menunaam, zoals:
    • Voor Extra (Tools) in Windows en ChromeOS: Druk op Alt + Shift + t.
    • Voor Toegankelijkheid (Accessibility) in MacOS: Druk op Control + Option + a.

Ga naar Sneltoetsen gebruiken voor een lijst met alle sneltoetsen voor de menubalk.

Tips:

• Als de focus niet wordt verplaatst wanneer je op de menusneltoets drukt, zijn de menu's waarschijnlijk verborgen. Zet de zichtbaarheid (en functies) van het menu aan met de sneltoets Ctrl + Shift + f.
  • Als je snel een menuoptie wilt vinden, druk je op Alt + slash (in MacOS: Option + slash). Typ dan een deel van de naam en ga naar het juiste item met de pijl-omlaag. Deze sneltoets is zelfs beschikbaar als de menu's zijn verborgen.
Knoppen op het hoogste niveau

Tussen het oriëntatiepunt Menubalk en de menubalk zelf staan knoppen op het hoogste niveau voor acties op documentniveau, zoals de naam wijzigen, het document delen of het document naar een andere map verplaatsen.

• Zo navigeer je naar de laatste knop:
    1. Open het menu Bestand.
    2. Druk op Shift + Tab om naar de knop Google-account te navigeren.
  • Zo navigeer je naar de eerste knop:
  1. Navigeer naar het oriëntatiepunt Menubalk.
  2. Druk op Tab om naar Homepage en de andere knoppen op het hoogste niveau te navigeren.
  • Zo navigeer je naar andere knoppen op het hoogste niveau: Druk op Shift + Tab of Tab.
  • Zo ga je terug naar de hoofdcontent: Druk op Esc.
Werkbalk

Een werkbalk is een horizontale rij met veelgebruikte actieknoppen die vaak gelijk zijn aan menuacties.

• Zo ga je naar de hoofdwerkbalk: Druk in de menubalk of menu's op Tab.
  • Zo navigeer je naar elk van de werkbalkacties voor de app: Druk op de pijl-rechts.

Tip: Veel sneltoetsen worden getoond samen met de naam waarmee je ze later snel kunt gebruiken zonder naar de werkbalk te navigeren.

Contextmenu

Er is een contextmenu met acties die gerelateerd zijn aan de huidige context, zoals bewerken of de focus van het toetsenbord.

Druk op Shift + F10 om het contextmenu te openen.

Sneltoetsen gebruiken

De editors bevatten veel sneltoetsen waarmee je kunt navigeren en bewerken.

Zo open je tijdens het bewerken een pop-uplijst met sneltoetsen:

• In Windows en ChromeOS: Druk op Ctrl + slash.
  • In MacOS: Druk op Command + slash.

Ga naar deze bronnen in het Helpcentrum voor meer informatie over sneltoetsen voor Editors van Documenten:

Pop-uplijst met sneltoetsen gebruiken

Deze UI is vooral handig als je weet dat er een snelkoppeling bestaat, omdat je ernaar kunt zoeken.

Open het dialoogvenster Sneltoetsen en druk 1x op de Tab-toets om naar de keuzelijst met invoervak Zoek sneltoetsen te gaan. Typ een deel van de functienaam (zoals menu) en druk op Enter. De resultaten worden getoond in een of meer tabellen met die term. Doe dan het volgende:

1. Schakel je schermlezer over naar de modus Virtual, Browse, Sticky of QuickNav.
  2. Als de focus nog niet op de tabel staat, navigeer je naar de volgende tabel.
  3. Navigeer omlaag in de kolom om de functienamen te horen (die overeenkomen met je zoekopdracht).
  4. Navigeer naar de volgende kolom om de sneltoets te horen.
  5. Navigeer zo nodig terug naar de eerste kolom en ga door, of navigeer naar de volgende tabel om overeenkomsten in een andere functiecategorie te vinden.
  6. Als je de juiste sneltoets hebt gevonden, zet je de modus Virtual, Browse, Sticky of QuickNav van de schermlezer uit. Druk op Esc om terug te keren naar de content.

Tip: Met deze stappen kun je ook door alle gepresenteerde sneltoetsen browsen zonder een zoekopdracht uit te voeren.

Overwegingen voor Windows-sneltoetsen

Als je niet de standaard Amerikaans-Engelse toetsenbordindeling gebruikt, werken veel sneltoetsen met de functietoets Ctrl + Alt niet zoals verwacht. Ze gebruiken in plaats daarvan het gedrag van de AltGr-toets. Als je deze sneltoetsen wilt gebruiken, zoek je in de Windows-documentatie hoe je de Amerikaans-Engelse toetsenbordindeling kunt installeren en er tijdelijk naar kunt overschakelen.

Beginnen met bewerken

De volgende Help-pagina's en video's bieden meer informatie over hoe je Editors van Google Documenten gebruikt met een schermlezer.

Tip: In Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je meldingen uitzetten van de schermlezer over andere mensen die het bestand openen, bewerken of verlaten. Hier vind je meer informatie over hoe je bijdrageraankondigingen uitzet.

Videotutorials

Schermlezervideo's voor Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Aan de slag met Google Documenten (18,9 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe je Google Documenten gebruikt met NVDA.

Aan de slag met Google Spreadsheets (26,3 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe je Google Spreadsheets gebruikt met NVDA.

Aan de slag met Google Presentaties (16 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe je Google Presentaties gebruikt met NVDA.

Belangrijk: Dit artikel gaat over Vids, een product dat bepaalde klanten in alfa kunnen testen. Het product is ook beschikbaar voor sommige gebruikers in Google Workspace Labs, een programma waarin gebruikers alleen op uitnodiging nieuwe AI-functies kunnen uitproberen. Gebruikers met toegang tot Vids kunnen elke gebruiker met een Workspace-account uitnodigen om een video te bekijken, te bewerken en eraan samen te werken. Workspace Labs is momenteel in het Engels beschikbaar voor betrouwbare testers en is misschien niet beschikbaar in jouw land of regio.