Samarbeta och kommentera med ett skärmläsningsprogram

Viktigt! Kontrollera att du har aktiverat stöd för skärmläsningsprogram i Dokument innan du följer stegen nedan.

Dela en fil

1. Öppna Arkiv-menyn via webbläsarens knapp för kortkommando:
    • Windows med Chrome: Alt + f
    • Windows med andra webbläsare: Alt + Skift + f
    • Chrome OS: Alt + f
    • Mac: Använd först tangentkombinationen Ctrl + Option + Tab och sedan Ctrl + Option + f
  2. Välj Dela och lägg sedan till personer via delningsdialogrutan.

Läs mer om hur du delar filer.

Arbeta med andra i realtid

Obs! Samarbete i realtid är tillgängligt för dokument, kalkylark, presentationer och teckningar, men inte för formulär.
Om du redigerar en delad fil visar skärmläsaren när andra personer öppnar eller lämnar filen. I dokument, presentationer och teckningar hör du en avisering om du är nära text eller en bild som någon annan redigerar.

Google Dokument

Så här tar du reda på vem som för närvarande jobbar i dokumentet och lyssnar på en beskrivning av de skrivbehörigas ändringar i realtid:

Så här följer du alla skrivbehörigas ändringar:

1. Kontrollera att du har stöd för skärmläsningsprogram
  2. Använd följande kortkommando för att se liveredigeringar för alla användare med skrivbehörighet:
    • Windows och Chrome OS: Ctrl + Alt + Skift + r
    • Mac: ⌘ + Option + Skift + r

Så här följer du en skrivbehörigs ändringar:

1. Kontrollera att du har stöd för skärmläsningsprogram.
  2. Flytta till menyraden med kortkommandot för din webbläsare:
    • Windows med Chrome: Alt + f
    • Windows med andra webbläsare: Alt + Skift + f
    • Chrome OS: Alt + f
    • Mac: Använd först tangentkombinationen Ctrl + Option + Tab och sedan Ctrl + Option + f
  3. Tryck på Skift + Tabb tills du kommer till Redigeringsbehöriga.
  4. Tryck på Retur på en skrivbehörigs namn i listan. Användare med skrivbehörighet måste vara aktiva för att det ska gå att följa deras liveredigeringar.

Använd följande kortkommandon för att gå igenom tidigare ändringar för en eller flera användare med skrivbehörighet:

• Flytta uppåt eller nedåt med en ändring: uppåt- eller nedåtpilen
  • Flytta uppåt eller nedåt med tio ändringar: Page Up eller Page Down
  • Hoppa till den första eller sista ändringen i listan: Home eller End
  • Hoppa till det område där en ändring gjordes: tryck på Retur på ändringen.

Tips:

• Ändringsförslag och kommentarer i ett dokument visas inte som ändringar.
  • Om ett dokument återställs till en tidigare version försvinner listan med ändringar.
  • Om du vill öppna ett chattfönster där du kan chatta med andra trycker du på Skift + Escape.

Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar

Så här tar du reda på vem som för närvarande jobbar i filen:

1. Flytta till menyraden med kortkommandot för din webbläsare:
    • Windows med Chrome: Alt + f
    • Windows med andra webbläsare: Alt + Skift + f
    • Chrome OS: Alt + f
    • Mac: Använd först tangentkombinationen Ctrl + Option + Tab och sedan Ctrl + Option + f
  2. Tryck på Skift + Tabb tills du kommer till Redigeringsbehöriga.
  3. Om du vill hoppa till den plats i filen där en annan person är trycker du på Retur på personens namn i listan.

Om du vill öppna ett chattfönster där du kan chatta med andra trycker du på Skift + Escape.

Stäng av redigeringsmeddelanden

I dokument, kalkylark och presentationer, kan du stänga av skärmläsarmeddelanden om andra som öppnar, redigerar eller lämnar filen.

1. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  2. Avmarkera Aktivera redigeringsmeddelanden.

Arbeta med kommentarer

Du kan kommentera i dokument, kalkylark, presentationer och teckningar. Kommentarer är inte tillgängliga för formulär.

Lägg till en kommentar

1. Flytta fokus till den del av filen där du vill lägga till kommentaren.
  2. Om du vill öppna ett kommentarsfält kan du antingen:
    • Windows eller Chrome OS: Tryck på Ctrl + Alt + m.
    • Mac: Tryck på ⌘ + Option + m.
  3. Skriv din kommentar.
  4. Om du vill spara din kommentar går du med tabb till knappen Kommentar. Tryck sedan på Retur.
  5. Om du vill ta bort kommentaren navigerar du till knappen Avbryt och trycker på Retur

Med kommentarer kan du ställa frågor, göra anteckningar eller markera ändringar.

Flytta mellan kommentarer

När du fokuserar på en kommentar kan du:

• Flytta till nästa kommentar: Tryck på j.
  • Flytta till föregående kommentar: Tryck på k.

Hitta nästa kommentar

Windows eller Chrome OS

1. Tryck på Ctrl + Alt + n och sedan c.
  2. Om du vill skriva kommentaren trycker du på Ctrl + Alt + e och sedan c.

Mac

1. Tryck på ⌘ + Ctrl + n och sedan på c.
  2. Om du vill skriva en kommentar trycker du på ⌘ + Ctrl + e och sedan c.

Läsa alla kommentarer

1. Så här öppnar du kommentarsdiskussionen:
    • Windows eller Chrome OS: Tryck på Ctrl + Alt + Skift + a.
    • Mac: Tryck på ⌘ + Option + Skift + a.
  2. Om du vill flytta till nästa kommentar trycker du på j.
  3. Om du vill flytta till föregående kommentar trycker du på k.
  4. Om du vill återvända till huvudredigeringsområdet trycker du på Escape.

Svara på en kommentar

1. Så här skriver du kommentaren:
    • Windows eller Chrome OS: Tryck på Ctrl + Alt + e och sedan c
    • Mac: Tryck på ⌘ + Ctrl + e och sedan på c.
  2. Om du vill flytta till textområdet trycker du på Tabb och skriver sedan ditt svar.
  3. Om du vill flytta till knappen Svara trycker du på Tabb > Retur.
  4. Om du vill återvända till huvudredigeringsområdet trycker du på Escape.

Redigera eller ta bort en kommentar som du har skapat

1. Så här skriver du kommentaren:
    • Windows eller Chrome OS: Tryck på Ctrl + Alt + e och sedan c.
    • Mac: Tryck på ⌘ + Ctrl + e och sedan på c.
  2. Navigera till popupmenyn i kommentarens dialogruta och välj sedan Redigera eller Ta bort.
    • Om du väljer Redigera ligger fokus på fältet med kommentarstext. Redigera kommentaren, flytta till knappen Spara och tryck på Retur. Tryck på Escape för att återgå till huvudredigeringsområdet.
    • Om du väljer Ta bort blir du tillfrågad om du vill ta bort kommentaren. Tryck på Retur för att ta bort kommentaren och återgå till huvudredigeringsområdet. Om du vill avbryta flyttar du till knappen Avbryt och trycker på Retur. Tryck på Escape för att återgå till huvudredigeringsområdet.
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.