Bruk av matriser i Google Regneark

En matrise er en tabell (som består av rader og kolonner) fylt med verdier. Hvis du vil gruppere verdiene i cellene dine i en bestemt rekkefølge, kan du bruke matriser i regnearket ditt.

Noen funksjoner gjengir matriser. IMPORTRANGE gjengir for eksempel en matrise med verdier ved å importere det angitte området fra et annet regneark. Når du skriver en formel med IMPORTRANGE, ser du matriseresultatet flyte over til cellene til høyre og nedenfor.

Funksjoner som fungerer med et område (f.eks. A1:B6) som inndataparameter, fungerer også med en matrise i stedet. I SPARKLINE brukes for eksempel et område som den første parameteren for å angi verdiene som skal tegnes opp. Du kan bruke matriseresultatet fra IMPORTRANGE som inndata for SPARKLINE.

=SPARKLINE(IMPORTRANGE(…))

Opprett matriser

Du kan også opprette dine egne matriser i formler i regnearket ditt ved å bruke klammeparenteser, altså { }. Slike parenteser brukes til å gruppere verdier, mens følgende tegn brukes til å bestemme hvilken rekkefølge verdiene vises i:

• Komma skiller kolonner, slik at det blir lettere å legge inn rader med data i matriser. Eksempel: Med ={1, 2} plasseres tallet 1 i den første cellen og tallet 2 i cellen til høyre i en ny kolonne.
  • Semikolon skiller rader, slik at det blir lettere å legge inn kolonner med data i matriser. Eksempel: Med ={1; 2} plasseres tallet 1 i den første cellen og tallet 2 i cellen nedenfor i en ny rad.

Merk: I land som bruker komma som desimalskilletegn (f.eks. EUR 1,00), erstattes kommaer med omvendt skråstrek (\) ved oppretting av matriser.

Du kan slå sammen flere områder til ett kontinuerlig område ved hjelp av den samme tegnsettingen. Eksempel: For å kombinere verdiene A1–A10 med verdiene D1–D10 kan du bruke denne formelen til å opprette et område i en kontinuerlig kolonne: ={A1:A10; D1:D10}

Legg til matriser i eksisterende formler

Du kan også bruke matriser med andre eksisterende formler ved å bruke klammeparenteser til å organisere de gjengitte formelverdiene i rader eller kolonner.

={SUM(A1:A10), SUM(B1:B10)} produserer for eksempel to verdier. Den første cellen inneholder summen av A1 til A10, og cellen til høyre inneholder summen av B1 til B10.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.