Matriisien käyttäminen Google Sheetsissä

Matriisi on arvoja sisältävä taulukko, joka koostuu riveistä ja sarakkeista. Jos haluat ryhmitellä solujen arvot yhteen tietyssä järjestyksessä, voit käyttää matriiseja laskentataulukossa.

Jotkin funktiot palauttavat matriiseja. Esimerkiksi IMPORTRANGE palauttaa arvomatriisin tuomalla valitun välin toisesta laskentataulukosta. Kun kirjoitat IMPORTRANGE-funktiota käyttävän kaavan, tuloksena saatu matriisi lisätään oikealla ja alla oleviin soluihin.

Funktiossa, jonka syöteparametriksi kelpaa soluväli (esim. A1:B6), voi soluvälin asemesta käyttää matriisia. Esimerkiksi SPARKLINE-funktion ensimmäinen parametri on soluväli, joka ilmaisee janan määrittävät arvot. Voit käyttää IMPORTRANGE-funktion matriisitulosta SPARKLINE-funktion syötteenä.

=SPARKLINE(IMPORTRANGE(...))

Matriisien luominen

Voit myös luoda omia matriiseja laskentataulukon kaavaan aaltosulkeiden { } avulla. Aaltosulkeilla arvoja voidaan ryhmitellä, ja seuraavien merkkien avulla voit määrittää, missä järjestyksessä arvot näytetään:

• Pilkut: Voit kirjata dataa matriisin riveille helposti erottamalla sarakkeet pilkuilla. Kirjoittamalla esimerkiksi ={1, 2} ensimmäiseen soluun tulee numero 1 ja sen oikealle puolelle uuteen sarakkeeseen numero 2.
  • Puolipisteet: Voit kirjata dataa matriisin sarakkeisiin helposti erottamalla rivit puolipisteillä. Kirjoittamalla esimerkiksi ={1; 2} ensimmäiseen soluun tulee numero 1 ja sen alapuolelle uudelle riville numero 2.

Huom. Maissa, joissa pilkkua käytetään desimaalierottimena (esim 1,00 €), pilkut korvataan kenoviivalla (\) matriiseja luotaessa.

Voit liittää useita soluväleja yhdeksi käyttämällä samoja välimerkkejä. Voit esimerkiksi yhdistää solujen A1‒A10 arvot solujen D1‒D10 arvoilla luomalla välin jatkuvaan sarakkeeseen seuraavan kaavan avulla: ={A1:A10; D1:D10}

Matriisien lisääminen aiempiin kaavoihin

Voit käyttää matriiseja aiempien kaavojen avulla järjestämällä kaavojen palauttamat arvot riveihin tai sarakkeisiin aaltosulkeiden avulla.

Esimerkiksi ={SUM(A1:A10), SUM(B1:B10)} tuottaa kaksi arvoa. Ensimmäinen solu sisältää välin A1‒A10 summan ja sen oikealla puolella oleva solu välin B1‒B10 summan.