Documenten, presentaties en spreadsheets toegankelijker maken

Volg de onderstaande tips wanneer je een document of presentatie maakt, zodat het bestand ook voor mensen met een beperking beter leesbaar is.

Alternatieve tekst opnemen

Alt-tekst voor afbeeldingen, tekeningen en andere grafische elementen biedt gebruikers van schermlezers een audiobeschrijving van wat er op het scherm te zien is. Zonder alt-tekst hoort de gebruiker alleen het woord 'afbeelding' en mist deze misschien relevante visuele details.

Voeg daarom altijd alt-tekst toe aan visuele elementen als er geen andere tekstuele uitleg is. Sommige afbeeldingen zijn automatisch voorzien van alt-tekst. Het is een goed idee om te checken of deze automatische toegevoegde alt-tekst correct is.

Alt-tekst toevoegen of bewerken

1. Selecteer een afbeelding, tekening of grafisch element.
  2. Gebruik een van de volgende opties:
    • Voor Documenten: Klik op Afbeeldingsoptiesen dan Alt-tekst.
      • Voor Mac: Druk op + Optie + y.
      • Voor alle anderen platforms: Druk op Ctrl + Alt + y.
    • Voor Presentaties: Klik op Opmaakopties en dan Alt-tekst.
      • Voor Mac: Druk op + Optie + y.
      • Voor alle anderen platforms: Druk op Ctrl + Alt + y.
    • Voor Spreadsheets: Als je een afbeelding in een spreadsheet hebt ingevoegd, klik je rechtsboven op Meer Meer en dan Alt-tekst.
  3. Vul een beschrijving in.
  4. Selecteer Geavanceerde opties om een titel toe te voegen.

Tabellen voor gegevens gebruiken

Gebruik tabellen om gegevens te presenteren, niet om de visuele indeling van de pagina te wijzigen. Geef in de tabel een koprij op. Begin dus niet al in de eerste rij met gegevens.

Opmerkingen en suggesties gebruiken

Gebruik de functies voor opmerkingen en suggesties in plaats van notities te schrijven in de tekst van het document of de presentatie. Gebruikers van schermlezers kunnen namelijk met sneltoetsen snel naar de opmerkingen springen en hoeven dan niet het hele bestand te doorzoeken. De eigenaar van het bestand kan ook e-mailmeldingen krijgen of gesprekken met opmerkingen bekijken.

Kleurcontrast controleren

Tekst en afbeeldingen met een hoog kleurcontrast zijn makkelijker te lezen en beter te begrijpen. In de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.0 wordt een minimale ratio van 4,5:1 voor grote letters en 7:1 voor andere teksten en afbeeldingen aangeraden. Vermijd bijvoorbeeld lichtgrijze tekst op een witte achtergrond.

Gebruik een van deze tools om het contrast te checken:

• WebAIM-contrastchecker: Dit is een website waarop je Pantone- en lettertypegegevens kunt opgeven om een beoordeling (pass/fail) te krijgen op basis van de WCAG 2.1-vereisten.
  • Accessible Web Color Contrast Checker: Dit is een website waarop je kleurwaarden kunt opgeven om het contrast te checken.

Informatieve linktekst gebruiken

Informatieve linktekst is ook heel nuttig, omdat schermlezers kunnen zoeken naar links. Je kunt het beste de titel van de pagina als linktekst gebruiken. Als je bijvoorbeeld naar je profielpagina linkt, is het beter als linktekst 'mijn profiel' te gebruiken en niet 'klik hier'.

Tekstgrootte en uitlijning checken

Je kunt een document of presentatie beter leesbaar maken door grote, links uitgelijnde tekst te gebruiken als dat mogelijk is. Uitgevulde tekst is moeilijker te lezen omdat er extra ruimte tussen de woorden staat. Je kunt de uitlijning wijzigen door te drukken op Ctrl + Shift + L (Windows of ChromeOS) of ⌘ + Shift + L (Mac).

Tekst gebruiken om de opmaak te ondersteunen

Het is beter om niet alleen op de visuele opmaak te vertrouwen om de betekenis over te brengen. Schermlezers geven misschien geen opmaakwijzigingen aan, zoals vetgedrukte of gemarkeerde tekst.

Als je bijvoorbeeld een belangrijk gedeelte van de tekst wilt markeren, voeg dan het woord 'Belangrijk' toe.

Genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens gebruiken

Google Documenten en Google Presentaties kunnen bepaalde lijsten automatisch signaleren en opmaken om de toegankelijkheid te optimaliseren. Als je bijvoorbeeld in een document een nieuwe regel begint met het cijfer 1 gevolgd door een punt, wordt deze nieuwe regel automatisch het eerste item van een genummerde lijst. Meer informatie over hoe je genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens opmaakt

Koppen gebruiken om een document in te delen

Als je koppen gebruikt om een document in te delen, kunnen mensen makkelijker naar een gedeelte springen (vooral als ze sneltoetsen gebruiken). Je kunt de standaard kopstijlen gebruiken of je eigen stijlen maken. Meer informatie over koppen toevoegen en aanpassen.

Oriëntatiepunten in een document opnemen

Lezers kunnen met behulp van oriëntatiepunten, zoals kopteksten, voetteksten, paginanummers en paginatellingen, beter bepalen waar ze zijn in een document. Je kunt de toegankelijkheid optimaliseren door één of meer van deze oriëntatiepunten te gebruiken, vooral in lange documenten (beschikbaar in het menu Invoegen).

Dia's met ondertiteling presenteren

Als je dia's presenteert met Google Presentaties, kun je de automatische ondertiteling aanzetten om de woorden van de spreker in realtime onderaan het scherm te tonen. Bekijk meer informatie over hoe je dia's met ondertiteling presenteert.

Een link naar de HTML-weergave van je presentatie delen

Als je de HTML-weergave van Google Presentaties aanzet, wordt de hele presentatie op één scrollbare HTML-pagina getoond, in plaats van op afzonderlijke dia's. Sommige gebruikers van schermlezers kunnen makkelijker navigeren op HTML-pagina's.

Zo deel je een link naar de HTML-weergave van je presentatie:

1. Druk op de sneltoets Ctrl + Alt + Shift + p (Windows of ChromeOS) of ⌘ + Option + Shift + p (Mac).
  2. Kopieer de URL in je browser en plak deze.

Publiceren op internet

Als je een document, spreadsheet of presentatie op internet publiceert, kunnen mensen de gepubliceerde content als één scrollbare HTML-pagina bekijken. Gebruikers van schermlezers vinden de HTML-versie vaak beter leesbaar.

Als je een bestand publiceert, kun je het afhankelijk van de accountinstellingen zichtbaar maken voor de volgende mensen:

• Iedereen op internet
  • Iedereen in je organisatie
  • Een groep mensen in je organisatie

Bekijk meer informatie over hoe je een bestand op internet publiceert.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.