Een document of presentatie toegankelijk maken

Volg de onderstaande tips wanneer je een document of presentatie maakt, zodat het bestand ook voor mensen met een beperking leesbaar is.

Alternatieve tekst opnemen

Gebruik alternatieve tekst voor afbeeldingen, tekeningen en andere grafische elementen. Anders horen de gebruikers van de schermlezer alleen maar de aankondiging 'afbeelding'. Voor sommige afbeeldingen wordt automatisch alternatieve tekst opgenomen. Controleer ook altijd even of je tevreden bent over deze tekst.

Alternatieve tekst toevoegen of bewerken

1. Selecteer de afbeelding.
  2. Ga naar Opmaak en vervolgens naar Alt-tekst.
  3. Geef de alternatieve tekst op in het veld Beschrijving.

Tabellen voor gegevens gebruiken

Gebruik tabellen voor het presenteren van gegevens, niet om de visuele lay-out van de pagina te wijzigen. Zorg ervoor dat de tabel een koprij heeft (in plaats van te beginnen met gegevens in de eerste rij). Schermlezers lezen de eerste rij namelijk automatisch als koprij voor.

Opmerkingen en suggesties gebruiken

Gebruik de functies voor opmerkingen en suggesties in plaats van notities te schrijven in de tekst van je document of presentatie. Gebruikers van schermlezers kunnen namelijk met sneltoetsen snel naar de opmerkingen springen en hoeven dan niet het hele bestand te doorzoeken. De eigenaar van het bestand kan ook e-mailmeldingen ontvangen of discussies met opmerkingen bekijken.

Kleurcontrast controleren

Tekst en afbeeldingen met een hoog kleurcontrast zijn makkelijker te lezen en beter te begrijpen. In de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (toegankelijkheidsrichtlijnen voor webcontent) wordt een minimale ratio van 3:1 voor teksten met grote letters en 4.5:1 voor andere teksten en afbeeldingen aangeraden. Vermijd bijvoorbeeld lichtgrijze tekst op een witte achtergrond.

Wil je het contrast controleren, gebruik dan de contrastchecker van WebAIM.

Informatieve linktekst gebruiken

Informatieve linktekst is ook heel nuttig, omdat schermlezers kunnen zoeken naar links. Je kunt het beste de titel van de pagina als linktekst gebruiken. Als je bijvoorbeeld naar je profielpagina linkt, is het beter om als linktekst 'mijn profiel' te gebruiken en niet 'klik hier' of de volledige URL.

Tekstgrootte en uitlijning controleren

Je kunt een document of presentatie beter leesbaar maken door grote, links uitgelijnde tekst te gebruiken als dat mogelijk is. Uitgevulde tekst is moeilijker te lezen omdat er extra ruimte tussen de woorden staat. Je kunt de uitlijning wijzigen door te drukken op Ctrl + Shift + L (Windows of Chrome OS) of ⌘ + Shift + L (Mac).

Tekst gebruiken om de opmaak te ondersteunen

Het is beter om niet alleen op de visuele opmaak te vertrouwen om de betekenis over te brengen. Schermlezers geven mogelijk geen opmaakwijzigingen aan, zoals voor vetgedrukte of gemarkeerde tekst.

Als je bijvoorbeeld een belangrijk gedeelte van de tekst wilt markeren, voeg dan het woord 'Belangrijk' toe.

Genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens gebruiken

Google Documenten en Google Presentaties kunnen bepaalde lijsten automatisch detecteren en opmaken om de toegankelijkheid te optimaliseren. Als je bijvoorbeeld in een document een nieuwe regel begint met het nummer '1' gevolgd door een punt, wordt deze nieuwe regel automatisch het eerste item van een genummerde lijst. Meer informatie over het opmaken van genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens.

Koppen gebruiken om een document in te delen

Als je koppen gebruikt om een document in te delen, kunnen mensen makkelijker naar een gedeelte springen (vooral als ze sneltoetsen gebruiken). Je kunt de standaard kopstijlen gebruiken of je eigen stijlen maken. Meer informatie over koppen toevoegen en aanpassen.

Oriëntatiepunten in een document opnemen

Lezers kunnen met behulp van oriëntatiepunten, zoals kopteksten, voetteksten, paginanummers en paginatellingen, beter bepalen waar ze zijn in een document. Je kunt de toegankelijkheid optimaliseren door één of meer van deze oriëntatiepunten te gebruiken, vooral in lange documenten (beschikbaar in het menu Invoegen).

Een presentatie delen in de HTML-weergave

In de HTML-weergave van Google Presentaties wordt de hele presentatie weergeven op één HTML-pagina waar je doorheen kunt scrollen (in plaats van dia voor dia in de gewone presentatiemodus). Dit is een handige functie wanneer mensen in je publiek schermlezers gebruiken.

Als je een presentatie wilt openen in de HTML-weergave, ga je naar Weergeven en selecteer je HTML-weergave. Je kunt ook de sneltoets Ctrl + Alt + Shift + p (Windows of Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + p (Mac) gebruiken.

Mary is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om haar te laten weten wat je van deze pagina vindt.