Delen stoppen, beperken of wijzigen

Wil je geavanceerde Google Workspace-functies voor je bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Nadat je een bestand hebt gedeeld, kun je altijd weer stoppen met het delen ervan. Je kunt ook bepalen of mensen met wie je een bestand hebt gedeeld, het bestand kunnen wijzigen of delen.

Tip: Als je de rechten updatet voor een bestand dat je deelt vanuit Mijn Drive en de persoon met wie je het bestand deelt geen rechten heeft, kun je de rechten updaten voor:

• De map met het bestand
  • Alleen het bestand zelf

Een bestand niet meer delen

Belangrijk:

• Als je een bestand met mensen deelt, kan de eigenaar of iemand met bewerkingsrechten de rechten voor delen wijzigen en het bestand delen.
  • Als je niet wilt dat het bestand openbaar beschikbaar is, moet je het publiceren van het bestand stopzetten.
Delen van een bestand of map ongedaan maken
  1. Zoek het bestand of de map in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Open of selecteer het bestand of de map.
  3. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  4. Zoek de persoon met wie je het bestand niet meer wilt delen.
  5. Klik rechts van de naam op de pijl-omlaag Omlaag en dan Toegang verwijderen.
  6. Klik op Opslaan.
Algemene toegang beperken voor een bestand of map

Als je de algemene toegang van een item wijzigt in Beperkt, kunnen alleen mensen met toegang het bestand openen.

1. Zoek het bestand of de map in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Open of selecteer het bestand of de map.
  3. Klik op Delen Share of op Delen Share en dan Link kopiëren .
  4. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Omlaag.
  5. Selecteer Beperkt.
  6. Klik op Klaar.
Een gedeeld bestand verwijderen

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je de eigenaar bent, gebeurt het volgende:

• Mensen die weergave-, reactie- of bewerkingsrechten hebben, kunnen nog steeds een kopie van het bestand maken zolang je het niet definitief verwijdert.
  • Je kunt het bestand definitief verwijderen door het te selecteren in de prullenbak en vervolgens op Definitief verwijderen Delete forever te klikken. Meer informatie over hoe je bestanden verwijdert

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je niet de eigenaar bent:

• Het bestand wordt uit je Drive verwijderd, maar is nog steeds toegankelijk voor andere bijdragers.
  • Je kunt het bestand terughalen door te klikken op een link naar het bestand en dan Bestand en dan Toevoegen aan Mijn Drive.

Beperkingen instellen voor hoe bestanden worden gedeeld

Voorkomen dat mensen je bestand downloaden, afdrukken of kopiëren

Mensen met bewerkingsrechten voor je bestanden kunnen het volgende:

• Het bestand met anderen delen
  • Mensen toevoegen aan of verwijderen uit het bestand.
  • De toegangsrechten voor het bestand wijzigen.
  • Het bestand kopiëren, afdrukken of downloaden.

Belangrijk: Je kunt deze instelling niet toepassen op een map, maar wel op individuele bestanden in de map.

Zo stel je in dat kijkers en reageerders een bestand niet kunnen afdrukken, kopiëren of downloaden:

1. Zoek het bestand of de map in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Selecteer een of meer bestanden waarvoor je beperkingen wilt instellen.
  3. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  4. Klik bovenaan op Instellingen Instellingen.
  5. Vink Kijkers en reageerders kunnen de optie zien om te downloaden, af te drukken en te kopiëren uit.

Belangrijk: Je kunt beperkingen instellen voor hoe mensen een bestand delen, afdrukken, downloaden en kopiëren in Google Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties, maar je hebt geen invloed op eventuele andere manieren waarop ze de bestandsinhoud delen.

Voorkomen dat anderen je bestanden delen

Als je een bestand deelt, kan de eigenaar of iemand met bewerkingsrechten de rechten wijzigen en het bestand delen. Voorkomen dat anderen je bestand delen:

1. Open het bestand in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  3. Klik bovenaan op Instellingen Instellingen.
  4. Vink Bewerkers kunnen rechten wijzigen en items delen uit.

Belangrijk: Als je instelt dat een map niet mag worden gedeeld, geldt dit alleen voor de map. Als je wilt voorkomen dat bestanden worden gedeeld, moet je deze instelling wijzigen voor de bestanden in de map.

Meer opties met Google-accounts voor werk of school

Iemand voor een beperkte tijd rechten geven voor een bestand

Een vervaldatum voor een bestand instellen

1. Open een bestand in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op Delen en dan zoek de gebruiker aan wie je tijdelijke toestemming wilt geven.
    • Als je het bestand nog niet hebt gedeeld met die persoon, voeg je het e-mailadres van de gebruiker toe en klik je op Sturen of Delen. Klik rechtsboven in het document weer op Delen.
  3. Klik naast de naam van de persoon op de pijl-omlaag Omlaag en dan Vervaldatum toevoegen.
  4. Klik naast 'Toegang verloopt' op de datum die je wilt instellen als de vervaldatum. De vervaldatum mag niet meer dan één jaar in de toekomst liggen.
  5. Klik op Opslaan.

Instellingen voor delen van Google-formulieren wijzigen

Google-formulieren hebben vaak andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.