Een trendlijn toevoegen en bewerken

Een trendlijn toevoegen

Je kunt trendlijnen toevoegen om patronen in je diagrammen zichtbaar te maken.

Voordat je een trendlijn maakt: je kunt trendlijnen toevoegen aan staaf-, lijn-, kolom- of spreidingsdiagrammen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op een diagram.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen en dan Reeks.
  4. Optioneel: kies naast 'Toepassen op' de gegevensreeks waaraan je de trendlijn wilt toevoegen.
  5. Klik op Trendlijn. Zie je deze optie niet, dan betekent dit dat trendlijnen niet werken met je gegevens.
Wijzigingen aanbrengen in een trendlijn
  1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op een diagram.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen en dan Reeks.
  4. Optioneel: kies naast 'Toepassen op' de gegevensreeks waaraan je de trendlijn wilt toevoegen.
  5. Bewerk de gewenste opties onder Trendlijn:
    • Trendlijntypen.
    • Lijnkleur, ondoorzichtigheid of dikte.
    • Labels.
    • R-kwadraat. Hiermee wordt aangegeven hoe goed de trendlijn bij de gegevens past. Hoe dichter de waarde van R^2 bij 1 ligt, hoe groter de overeenkomst. Dit is alleen beschikbaar als je een legenda toevoegt.
    • Polynomiale graden. Dit is alleen beschikbaar voor polynomiale trendlijnen.
    • Soort gemiddelde. Dit is alleen beschikbaar voor trendlijnen met een zwevend gemiddelde.
    • Perioden. Dit is alleen beschikbaar voor trendlijnen met een zwevend gemiddelde.
Trendlijnen en vergelijkingen om te gebruiken
  • Lineair: voor gegevens die een rechte lijn volgen.
  • Trendlijnvergelijking: y = mx+b.
  • Exponentieel: voor gegevens die stijgen en dalen in verhouding tot de huidige waarde.
  • Trendlijnvergelijking: y = A*e^(Bx).
  • Polynomiaal: voor gegevens die variëren.
  • Trendlijnvergelijking: ax^n + bx^(n-1) + … + zx^0.
  • Logaritmisch: voor gegevens die snel stijgen of dalen en vervolgens afvlakken.
  • Trendlijnvergelijking: y = A*ln(x) + B.
  • Machtreeks: voor gegevens die in dezelfde mate stijgen of dalen in verhouding tot de huidige waarde.
  • Trendlijnvergelijking: y = A*x^b.
  • Zwevend gemiddelde: voor het afvlakken van gegevens die instabiel of meer variabel zijn.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.