Använda en punktskriftsskärm med dokumentredigerare

Du kan använda en punktskriftsskärm för att läsa och redigera dokument, kalkylark, presentationer och ritningar.

Skärmläsningsprogram och webbläsare som du kan använda

Chrome OS

På Chrome OS kan du använda ChromeVox med Chrome.

Viktigt! Se till att du använder de senaste versionerna av Chrome OS och ChromeVox.

Windows

I Windows kan du använda NVDA eller JAWS med Chrome eller Firefox.

Viktigt! Använd den senaste versionen av JAWS eller NVDA. Stöd för punktskrift i Kalkylark för Windows kan orsaka problem i äldre versioner av JAWS och NVDA.

Mac

På Mac kan du använda VoiceOver med Chrome i den senaste versionen av MacOS.

Slå på stöd för punktskrift för dokumentredigerare

1. Öppna ett dokument, ett kalkylark, en presentation eller en ritning på datorn.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Välj Aktivera stöd för skärmläsningsprogram.
  4. Välj Aktivera stöd för punktskrift.

Tips! Du kan även använda genvägar:

• I Windows/Chrome OS: Ctrl + Alt + h
  • På Mac: ⌘ + Option + h

När du slår på stöd för punktskrift tillämpas inställningen alltid när du öppnar Dokument, Kalkylark, Presentationer eller Teckningar.

Använda dokumentredigerare med stöd för punktskrift

När du har aktiverat stöd för punktskrift i dokumentredigerare märker du följande förbättringar:

• Du kan använda markörknapparna på punktskriftsskärmen för att flytta markören.
  • Du kan använda många av dina vanliga kortkommandon i för skärmläsningsprogram i tillägg till kortkommandona i Dokument.
  • Snabbare inmatningseko i skärmläsningsprogrammet.
  • Snabbare navigering i skärmläsningsprogrammet när du navigerar per tecken.
  • Bättre förmedling av skiljetecken och blanksteg i skärmläsningsprogrammet.
  • Medan du skriver använder skärmläsningsprogrammet sina inställningar för teckenspegling och ordspegling istället för att alltid spegla tecken.

Stäng av stöd för punktskrift för dokumentredigerare

1. Öppna ett dokument, ett kalkylark, en presentation eller en ritning på datorn.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Avmarkera Aktivera stöd för punktskrift.