Een brailleleesregel gebruiken met Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen

Je kunt een brailleleesregel gebruiken om bestanden te lezen en te bewerken in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen.

Schermlezers en browsers die je kunt gebruiken

Chrome OS

In Chrome OS kun je ChromeVox gebruiken met Chrome.

Belangrijk: Zorg dat je de nieuwste versie van Chrome OS en ChromeVox hebt.

Windows

Op Windows-computers kun je NVDA of JAWS gebruiken met Chrome of Firefox.

Belangrijk: Zorg dat je de nieuwste versie van JAWS of NVDA hebt. Als je brailleondersteuning in Spreadsheets op een Windows-computer gebruikt, kan dit problemen veroorzaken in combinatie met een oudere versie van JAWS of NVDA.

Mac

Op een Mac met de nieuwste versie van macOS kun je VoiceOver gebruiken met Chrome.

Brailleondersteuning aanzetten

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu Extra en kies Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Kies Ondersteuning voor schermlezers aanzetten.
  4. Kies Brailleondersteuning aanzetten.

Tip: Je kunt ook sneltoetsen gebruiken:

• In Windows/Chrome OS: Ctrl + Alt + h
  • Op een Mac: ⌘ + Option + h

Bestanden gebruiken met brailleondersteuning

Nadat je brailleondersteuning hebt aangezet, merk je de volgende verbeteringen:

• Je kunt de toetsen voor cursorrouting op de brailleleesregel gebruiken om de cursor te verplaatsen.
  • Je kunt bijna alle sneltoetsen van de schermlezer gebruiken, naast de sneltoetsen van de Editors van Documenten.
  • De typecho van de schermlezer is sneller.
  • De navigatie van de schermlezer is sneller wanneer je op teken navigeert.
  • De schermlezeraankondigingen voor interpunctie en witruimte zijn verbeterd.
  • De schermlezer gebruikt nu de eigen instellingen voor teken- en woordecho terwijl je typt (in plaats van altijd tekens te echoën).

Brailleondersteuning uitzetten

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu Extra en kies Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Zet Brailleondersteuning aanzetten uit.