Een brailleleesregel gebruiken met de editors van Documenten

Je kunt een brailleleesregel gebruiken om documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen te lezen en te bewerken.

Schermlezers en browsers die je kunt gebruiken

Chrome OS

In Chrome OS kun je ChromeVox gebruiken met Chrome.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van Chrome OS en ChromeVox hebt.

Windows

Op Windows-computers kun je NVDA of JAWS gebruiken met Chrome of Firefox.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van JAWS of NVDA hebt. Als je de brailleondersteuning in Spreadsheets op een Windows-computer gebruikt, kan dit problemen veroorzaken in combinatie met een oudere versie van JAWS of NVDA.

Mac

Op een Mac met de nieuwste versie van macOS kun je VoiceOver gebruiken met Safari of Chrome.

Brailleondersteuning inschakelen voor de editors van Documenten

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu 'Extra' en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Ondersteuning voor schermlezers inschakelen.
  4. Selecteer Brailleondersteuning inschakelen.

Nadat je de brailleondersteuning hebt ingeschakeld, wordt deze instelling toegepast telkens wanneer je Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Tekeningen opent.

De editors van Documenten gebruiken met brailleondersteuning

Nadat je de brailleondersteuning hebt ingeschakeld in de editors van Documenten, merk je de volgende verbeteringen:

• Je kunt de cursorrouting-toetsen op je brailleleesregel gebruiken om de cursor te verplaatsen.
  • Je kunt bijna alle sneltoetsen van je schermlezer gebruiken, naast de sneltoetsen van Google Documenten.
  • De typecho van de schermlezer is sneller.
  • De navigatie van de schermlezer is sneller wanneer je op teken navigeert.
  • De schermlezeraankondigingen voor interpunctie en witruimte zijn verbeterd.
  • De schermlezer gebruikt nu de eigen instellingen voor teken- en woordecho terwijl je typt (in plaats van altijd tekens te echoën).

Brailleondersteuning voor de editors van Documenten uitschakelen

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu 'Extra' en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Zet Brailleondersteuning inschakelen uit.