Een brailleleesregel gebruiken met de editors van Documenten

Je kunt een brailleleesregel gebruiken om documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen te lezen en te bewerken.

Schermlezers en browsers die je kunt gebruiken

Chrome OS

In Chrome OS kun je ChromeVox gebruiken met Chrome.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van Chrome OS en ChromeVox hebt.

Windows

In Windows kun je NVDA of JAWS gebruiken met Chrome, Firefox of Internet Explorer.

Belangrijk: Gebruik altijd de nieuwste versie van JAWS of NVDA. Als je de brailleondersteuning in Spreadsheets op een Windows-computer gebruikt, kan dit problemen veroorzaken in combinatie met een oudere versie van JAWS of NVDA. Zie 'Bekende problemen' hieronder voor meer informatie.

Mac

Op een Mac met de nieuwste versie van macOS kun je VoiceOver gebruiken met Safari of Chrome.

Brailleondersteuning inschakelen voor de editors van Documenten

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Ondersteuning voor schermlezers inschakelen.
  4. Selecteer Brailleondersteuning inschakelen.

Nadat je de brailleondersteuning hebt ingeschakeld, wordt deze instelling toegepast telkens wanneer je Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Tekeningen opent.

De editors van Documenten gebruiken met brailleondersteuning

Nadat je de brailleondersteuning hebt ingeschakeld in de editors van Documenten, merk je de volgende verbeteringen:

• Je kunt de cursorrouting-toetsen op je brailleleesregel gebruiken om de cursor te verplaatsen.
  • Je kunt bijna alle sneltoetsen van je schermlezer gebruiken, naast de sneltoetsen van Google Documenten.
  • De typecho van de schermlezer is sneller.
  • De navigatie van de schermlezer is sneller wanneer je op teken navigeert.
  • De schermlezeraankondigingen voor interpunctie en witruimte zijn verbeterd.
  • De schermlezer gebruikt nu de eigen instellingen voor teken- en woordecho terwijl je typt (in plaats van altijd tekens te echoën).

Bekende problemen

• Als je de brailleondersteuning in Google Spreadsheets gebruikt met JAWS of NVDA, zorg dan dat je de nieuwste versie hebt (JAWS 2018, NVDA 2018.1 of hoger). Heb je een oudere versie van JAWS of NVDA, dan kun je de brailleondersteuning wel gebruiken in Google Documenten, Presentaties of Tekeningen, maar in Spreadsheets moet je de brailleondersteuning mogelijk uitschakelen.
  • Je kunt nog geen speciale tekens invoeren met het toetsenbord. Wil je speciale tekens invoeren, open dan het menu Invoegen en selecteer Speciale tekens.
  • In bepaalde gevallen verschuiven speciale meldingen (bijvoorbeeld stijlen, opmerkingen, voetnoten en vergelijkingen) met één teken. Dit probleem is alleen van toepassing op schermlezers die bij het bewegen van de cursor het teken na de cursor melden (en niet het teken dat net is gepasseerd door de cursor). Dit geldt bijvoorbeeld voor de schermlezers ChromeVox, NVDA en JAWS, afhankelijk van je instellingen.
  • Het voorlezen van opmerkingen of stijlen kan de meldingen van de schermlezer over de tekst verstoren wanneer je door de inhoud navigeert.

Brailleondersteuning voor de editors van Documenten uitschakelen

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening op je computer.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Deselecteer Brailleondersteuning inschakelen.