T.TOETS

Retourneert de kans met behulp van de t-toets. Bepaalt of het waarschijnlijk is dat twee steekproeven afkomstig zijn uit dezelfde twee onderliggende populaties met hetzelfde gemiddelde.

Gebruiksvoorbeeld

T.TOETS(A1:A4; B1:B4; 2; 1)

Syntaxis

T.TOETS(bereik1; bereik2; zijden; type)

• bereik1 - De eerste steekproef van gegevens of groep cellen waarop de t-toets moet worden uitgevoerd.

• bereik2 - De tweede steekproef van gegevens of groep cellen waarop de t-toets moet worden uitgevoerd.

• zijden - Geeft aan of een eenzijdige of tweezijdige verdeling moet worden gebruikt.

• Als zijden = 1: wordt de eenzijdige verdeling gebruikt.

• Als zijden = 2: wordt de tweezijdige verdeling gebruikt.

• type - Geeft het type van de t-toets aan.

• Als type = 1: wordt een gepaarde toets uitgevoerd.

• Als type = 2: wordt een toets met twee steekproeven met gelijke varianties uitgevoerd (homoscedastische toets).

• Als type = 3: wordt een toets met twee steekproeven met ongelijke varianties uitgevoerd (heteroscedastische toets).

Notities

• zijden en type moeten numeriek zijn.

• bereik1 en bereik2 moeten hetzelfde aantal gegevenspunten hebben.

• T.TOETS gebruikt de gegevens in bereik1 en bereik2 om een niet-negatieve toets te berekenen. Als zijden is ingesteld op 1, retourneert T.TOETS de kans op een hogere waarde van de t-statistiek, aannemende dat bereik1 en bereik2 steekproeven zijn uit populaties met hetzelfde gemiddelde. De waarde die door T.TOETS wordt geretourneerd wanneer zijden is ingesteld op 2 is het dubbele van de geretourneerde waarde wanneer zijden is ingesteld op 1 en komt overeen met de kans op een hogere absolute waarde van de t-statistiek bij de aanname van 'dezelfde populatiegemiddelden'.

• Je kunt T.TOETS of T.TEST gebruiken om deze functie uit te voeren.

Voorbeelden

In dit voorbeeld wordt een gepaarde, tweezijdige t-toets berekend uit de cijfers die een student in het eerste en tweede kwartaal heeft behaald.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.