T.TESTI (T.TEST)

Palauttaa t-testiin liittyvän todennäköisyyden. Testin avulla voi päätellä, ovatko kaksi otosta todennäköisesti peräisin kahdesta populaatiosta, joilla on sama keskiarvo.

Esimerkkikäyttö

T.TESTI(A1:A4, B1:B4, 2, 1)

Syntaksi

T.TESTI(väli1, väli2, suunnat, tyyppi)

• väli1 ‒ Ensimmäinen t-testissä huomioitava otos datasta tai soluryhmä.

• väli2 ‒ Toinen t-testissä huomioitava otos datasta tai soluryhmä.

• suunnat ‒ Määrittää jakauman suuntien määrän.

• Jos 1: yksisuuntainen jakauma.

• Jos 2: kaksisuuntainen jakauma.

• tyyppi ‒ Määrittää t-testin tyypin.

• Jos 1: parittainen testi.

• Jos 2: kahden otoksen vakiovarianssinen (homoskedastinen) testi.

• Jos 3: kahden otoksen erivarianssinen (heteroskedastinen) testi.

Huomioitavaa

• suunnat- ja tyyppi-argumenttien on oltava lukuja.

• väli1- ja väli2-argumenteilla on oltava yhtä monta arvopistettä.

• T.TESTI käyttää väli1- ja väli2-argumentteja ei-negatiivisen testin laskentaan. Jos suunnat on 1, T.TESTI palauttaa t-tietojen korkeamman arvon todennäköisyyden olettaen, että väli1 ja väli2 ovat otoksia populaatioista, joiden keskiarvo on sama. Kun suunnat on  2, T.TESTI-funktion palauttama arvo on kaksinkertainen verrattuna siihen, että suunnat-argumentti olisi 1. Tällöin palautettu arvo vastaa t-tietojen korkeamman absoluuttisen arvon todennäköisyyttä olettaen, että populaatioiden keskiarvo on sama.

• Voit suorittaa tämän funktion kirjoittamalla TTESTI tai T.TESTI.

Esimerkkejä

Tässä esimerkissä lasketaan parittainen, kaksisuuntainen t-testi opiskelijan ensimmäisen ja toisen neljänneksen arvosanoista.

Tarvitsetko lisäapua?

Kokeile näitä vaiheita:

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.