DATUMVERSCHIL

Berekent het aantal dagen, maanden of jaren tussen twee datums.

Gebruiksvoorbeeld

DATUMVERSCHIL(DATUM(1969; 7; 16); DATUM(1969; 7; 24); "D")

DATUMVERSCHIL(A1; A2; "YM")

DATUMVERSCHIL("7-16-1969"; "7-24-1969"; "Y")

Syntaxis

DATUMVERSCHIL(begindatum; einddatum; eenheid)

• begindatum: De begindatum die wordt gebruikt voor de berekening. Dit moet een verwijzing naar een cel met een DATUM, een functie met als resultaat een type DATUM, of een getal zijn.

• einddatum: De einddatum die wordt gebruikt voor de berekening. Dit moet een verwijzing naar een cel met een DATUM, een functie met als resultaat een type DATUM, of een getal zijn.

• eenheid: Een afkorting voor de tijdseenheid. Bijvoorbeeld: "M" voor maand. Geldige waarden zijn "Y", "M", "D", "MD", "YM" en "YD".

• "Y": Het aantal volledige jaren tussen de begindatum en einddatum.

• "M": Het aantal volledige maanden tussen de begindatum en einddatum.

• "D": Het aantal dagen tussen de begindatum en einddatum.

• "MD": Het aantal dagen tussen de begindatum en de einddatum na aftrek van de volledige maanden.

• "YM": Het aantal volledige maanden tussen de begindatum en einddatum na aftrek van de volledige jaren.

• "YD": Het aantal dagen tussen de begindatum en einddatum, ervan uitgaande dat de begindatum en einddatum niet meer dan één jaar uit elkaar liggen.

Opmerkingen

• Maanden en jaren worden alleen geteld als ze gelijk zijn aan of later vallen dan de 'dag'. De functie retourneert bijvoorbeeld '4 maanden' tussen de datums 9-30-15 en 2-18-16 (ook al is de 28e de laatste dag van de maand).

• Als DATUMVERSCHIL een resultaat retourneert in een onverwachte notatie, is er mogelijk vooraf een notatie toegepast op de cel. Zo is bijvoorbeeld de notatie Datum toegepast als DATUMVERSCHIL(DATUM(1969;7;16);DATUM(1969;7;24);"D") als antwoord 7-1-1900 oplevert. Wijzig de notatie van de cel in Getal zodat het verwachte resultaat 8 wordt weergegeven.

• Gebruik "MD" als eenheid om een antwoord te vinden op vragen zoals: 'Hoeveel dagen oud ben ik, na aftrek van de volledige jaren en de volledige maanden van mijn leeftijd?'

• Gebruik "YM" als eenheid om een antwoord te vinden op vragen zoals: 'Hoeveel volledige maanden oud ben ik, na aftrek van de volledige jaren van mijn leeftijd?'

• Gebruik "YD" als eenheid om een antwoord te vinden op vragen zoals: 'Hoeveel dagen zijn er verstreken sinds mijn laatste verjaardag, op basis van mijn geboortedatum en de datum van vandaag?'

Zie ook

DATUM: Converteert een jaar, maand en dag in een datum.

DATUMWAARDE: Converteert een ingevoerde datumtekenreeks waarvan de indeling wordt herkend in een datumwaarde.

Voorbeelden

In dit voorbeeld retourneert DATUMVERSCHIL de duur in dagen van de missie van Apollo 11.

In dit voorbeeld retourneert DATUMVERSCHIL het aantal maanden in één jaar.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.