Spellingcontrole en autocorrectie gebruiken

In Google Documenten worden eventuele spelfouten al weergegeven terwijl je nog aan het typen bent. Heb je bepaalde opties niet nodig (bijvoorbeeld automatisch hoofdlettergebruik), dan kun je deze uitschakelen in de instellingen voor autocorrectie.

Spelling controleren

Tijdens het controleren van de spelling kun je eventuele correcties accepteren of negeren.

Google Documenten kan spelfouten makkelijker herkennen als je de juiste taal hebt ingesteld. Klik hiervoor op Bestand > Taal en kies de gewenste taal.

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Extra > Spelling. Er wordt een vak geopend in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Wijzigen als je een voorgestelde spelling wilt gebruiken. Wil je de voorgestelde spelling in het hele document gebruiken, klik dan op de pijl-omlaag naast Wijzigen en klik op Alles wijzigen.
  4. Klik op Negeren als je een suggestie wilt negeren. Komt het woord vaker voor in je document en wil je alle exemplaren negeren, klik dan op de pijl-omlaag naast Negeren en klik op Alles negeren.
Een woord aan je woordenboek toevoegen

Je kunt woorden aan het woordenboek toevoegen, zodat Google Documenten ze niet meer als spelfout ziet.

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Extra > Spelling. Er wordt een vak geopend in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op de pijl-omlaag naast Negeren en klik op Toevoegen aan woordenboek om een woord dat niet door de spellingcontrole wordt herkend aan je woordenboek toe te voegen.
Een woord uit je woordenboek verwijderen

Voer deze stappen uit om een woord uit je woordenboek te verwijderen:

1. Open het document in Google Documenten.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het woord.
  3. Selecteer Verwijderen uit persoonlijk woordenboek.
Spellingsuggesties in- of uitschakelen

Verkeerd gespelde woorden worden met rood onderstreept. Voer deze stappen uit om het onderstrepen van woorden uit te schakelen:

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Weergeven > Spellingsuggesties weergeven.
  3. Het vinkje is nu verdwenen om aan te geven dat de spellingsuggesties zijn uitgeschakeld.
Instellingen voor autocorrectie wijzigen

Voer deze stappen uit om de autocorrectie uit te schakelen:

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Extra > Voorkeuren.
  3. Bekijk welke instellingen je wilt wijzigen:
    • Woorden automatisch met een hoofdletter schrijven (alleen in het Engels)
    • Gekrulde aanhalingstekens gebruiken (verandert verticale in gekrulde aanhalingstekens)
    • Automatisch links detecteren
    • Lijsten automatisch detecteren
    • Automatische vervanging
  4. Kies welke automatische vervangingen je wel of niet wilt gebruiken door de selectievakjes naast de woorden in of uit te schakelen. Wil je de automatische vervanging van een woord (of symbool) helemaal verwijderen, klik dan op de x rechts van het woord.
  5. Klik op OK.

Je kunt de spelling van een bepaald woord altijd automatisch laten corrigeren. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het woord en selecteer 'Altijd wijzigen in [woord]'.

Wil je een automatische correctie ongedaan maken nadat het woord is gecorrigeerd, druk dan op Backspace op je toetsenbord.