Lägga till formler och funktioner

Vill du ha avancerade Google Workspace-funktioner för företaget?

Prova Google Workspace i dag!

Du kan göra många olika typer av beräkningar med funktionerna för att skapa formler i Google Kalkylark. Här är en lista över alla tillgängliga funktioner .

Skapa en formel

1. Öppna ett kalkylark i appen Google Kalkylark på en mobil eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på den cell där du vill lägga till formeln.
    • Tryck på Funktion Funktion om du vill välja från en lista med funktioner. Välj sedan en kategori och välj den funktion du vill använda i din formel.
    • Ange en funktion manuellt genom att mata in = och den funktion du vill använda.
    • Om cellen redan har en formel hoppar du till steg 5.
  3. En beskrivning av funktionen visas när du arbetar med den för att guida dig genom skapandet av formeln.
  4. Om du vill använda innehållet i andra celler i formelekvationen skriver du namnen på cellerna i formeln.
  5. Välj mellan symbolerna nedanför textrutan för att lägga till formeln. Om du exempelvis vill subtrahera innehållet i en cell från en annan trycker du på symbolen - (minus).
  6. Slutför formeln genom att trycka på Klar Klar.

Fler funktioner för att skapa formler

Kapslade funktioner

En funktion som används i samma cell som en annan funktion kallas för en kapslad funktion. När funktioner kombineras räknar Google Kalkylark ut den innersta funktionen först. Den kapslade funktionen ligger inom parenteser och används som en av komponenterna i den omgivande funktionen.

Låt oss till exempel säga att du vill räkna ut det absoluta värdet för en summa med flera tal i cellomfattningen A1:A7. För att räkna ut summan av dessa tal anger du =SUM(A1:A7) i en cell.

Om du vill räkna ut det absoluta värdet av summan måste du kapsla in formeln för summan i formeln för det absoluta värdet. Om du vill räkna ut båda formlerna i en cell skriver du =ABS(SUM(A1:A7)) i cellen. Tänk på att funktionen =SUM() räknas ut först och används som en komponent i funktionen =ABS().

Markera formler

När du refererar till andra celler i en formel markeras dessa celler i kontrasterande färger för att du lättare ska kunna skapa en formel. När du klickar på en cell som innehåller en färdig formel ser du också att dessa celler är markerade.

Funktioner som inte fungerar

Vissa funktioner från andra kalkylarksprogram fungerar inte i Kalkylark.
Typ Beskrivning
RING

Anropar ett dynamiskt länkbibliotek eller en kodresurs. Eftersom denna resurs kanske inte är tillgänglig på alla enheter används den här funktionen inte i Kalkylark.

Tips! Du kan använda makron eller Apps Script istället.

CUBE-funktioner (CUBEKPIMEMBER, CUBEMEMBER, CUBEMEMBERPROPERTY)

Gör att du kan använda CUBE-datamodellen i Excel.

Tips: Om du vill använda liknande CUBE-funktioner kan du använda dataanslutarna.

INFO

Returnerar information om dokumentfilen i Kalkylark, till exempel filens sökväg.

Obs! Eftersom Kalkylark handlar om samarbete på nätet är stora delar av informationen från den här metoden kanske inte är tillgänglig eller den mest transparenta för alla användare.

REGISTER.ID

Hämtar register-id från Windows.

Obs! Eftersom Kalkylark inte är kopplat till något operativsystem, stöds den här funktionen inte.

RTD

Hämtar data från en COM-automationsserver (Component Object Model).

Tips: Eftersom alla inte kan få åtkomst till COM-servern kan du använda makron eller Apps Script.

WEBSERVICE

Förlitar sig på Windows för att fungera fullt ut.

Obs! Eftersom Kalkylark inte är kopplat till något operativsystem, stöds den här funktionen inte.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.