Werken met links en bookmarks

Je kunt links en bookmarks gebruiken om het voor lezers makkelijker te maken bepaalde content te vinden of in je bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties te navigeren.

Links

In Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je links invoegen, updaten en verwijderen.

Een link maken
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik op de plek waar je de link wilt weergeven of selecteer de tekst die je voor de link wilt gebruiken.
  3. Klik op Invoegen en dan Link.
  4. Typ in het veld Tekst de tekst die je voor de link wilt gebruiken.
  5. Geef in het veld Link een URL of e-mailadres op of zoek naar de gewenste website.
  6. Klik op Toepassen.
Tip: In één cel in een spreadsheet kun je meerdere links opnemen. Als je meerdere links aan een cel wilt toevoegen, markeer je de tekst waarvan je een link wilt maken. Klik vervolgens bovenaan op Link invoegen Insert link of druk op Ctrl + k of ⌘ + k op je toetsenbord.
Een link wijzigen of verwijderen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik op de link die je wilt wijzigen of verwijderen.
  3. In Google Documenten en Presentaties: Klik op Verwijderen als je de link wilt verwijderen. Wil je de link updaten, klik dan op Wijzigen en kies vervolgens een nieuwe link of tekst.
  4. In Google Spreadsheets: Klik met de rechtermuisknop op de cel met de link en klik op Loskoppelen als je de link wilt verwijderen. Wil je de link wijzigen, klik dan met de rechtermuisknop op de cel en klik vervolgens op Link bewerken.
Linken naar een bereik van cellen in een spreadsheet

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer de cel die je voor de link wilt gebruiken.
  3. Klik op Invoegen en dan Link.
  4. Klik op Selecteer een celbereik om te linken Grid
  5. Selecteer het bereik van cellen waar je naar wilt linken.
  6. Klik op OK.
  7. Klik op Toepassen.

Informatie krijgen over gelinkte documenten en websites

Je kunt een miniatuurvoorbeeld bekijken en toegang tot documenten vragen waarnaar wordt gelinkt in Google Documenten.
  1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik linksboven op Extra en dan Voorkeuren.
  3. Voor elk document kun je het volgende doen
    • De instelling inschakelen: vink Linkgegevens weergeven aan.
    • De instelling uitschakelen: Vink Linkgegevens weergeven uit.
Tip: Als je geen toegang hebt tot het document, krijg je een optie te zien om toegang te vragen.

Bladwijzers

Gebruik bladwijzers om binnen een document een link toe te voegen naar een bepaalde sectie of pagina. Bladwijzers zijn niet beschikbaar in Google Spreadsheets en Presentaties.
Een bladwijzer maken
  1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op de plek waar je de bladwijzer wilt maken.
  3. Klik op Invoegen en dan Bladwijzer. Er wordt een bladwijzer weergegeven.

Tip: To remove a bookmark, click the bookmark en dan Remove

Linken naar een bladwijzer
  1. Open een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je voor de link wilt gebruiken.
  3. Klik op Invoegen en dan Link.
  4. Klik op Bladwijzers in het venster dat wordt geopend. Er wordt een lijst weergegeven van de bladwijzers in je document.
  5. Klik op de bladwijzer waarnaar je wilt linken.
  6. Klik op Toepassen.

Je kunt de link of bladwijzer verwijderen door erop te klikken en vervolgens op Verwijderen te klikken.

Tip: To remove a bookmark, click the bookmark en dan Remove
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.