Skriva med rösten

Du kan skriva och redigera med hjälp av rösten i anteckningar i Google Dokument eller Google Presentationer.

Obs! Den här funktionen är enbart tillgänglig i Chrome-webbläsare.

Steg 1: Slå på mikrofonen

Om du vill använda röstinmatning eller röstkommandon måste datorns mikrofon vara påslagen och fungera.

Enheter och mikrofoner varierar, så se datorns handbok för anvisningar. Mikrofoninställningarna finns vanligen i Systeminställningar på Mac respektive Kontrollpanelen på PC.

Steg 2: Använda röstinmatning

Skriva med rösten

Starta röstinmatning i ett dokument

1. Kontrollera att din mikrofon fungerar.
  2. Öppna ett dokument i Google Dokument med en Chrome-webbläsare.
  3. Klicka på Verktyg följt av Röstinmatning. En mikrofon visas.
  4. När du är redo att tala klickar du på mikrofonen.
  5. Tala normalt, med normal volym och normalt tempo (mer information om hur du använder skiljetecken finns nedan).
  6. När du är klar klickar du på mikrofonen igen.

Starta röstinmatning i anteckningar i Presentationer

1. Kontrollera att din mikrofon fungerar.
  2. Öppna en presentation i Google Presentationer med en Chrome-webbläsare.
  3. Klicka på Verktyg följt av Gör anteckningar med röstinmatning. Anteckningarna öppnas och en mikrofonruta visas.
  4. När du är redo att tala klickar du på mikrofonen.
  5. Tala normalt, med normal volym och normalt tempo (mer information om hur du använder skiljetecken finns nedan).
  6. När du är klar klickar du på mikrofonen igen.

Korrigera misstag under röstinmatning

• Om du gör ett misstag när du gör en röstinmatning kan du flytta markören till misstaget och åtgärda det utan att stänga av mikrofonen.
  • När du har korrigerat misstaget flyttar du tillbaka markören till den plats där du vill fortsätta.
  • Om du vill se en lista med förslag högerklickar du på ord som är understrukna i grått.
Språk som fungerar med röstinmatning

Röstinmatning fungerar på följande språk och språkvarianter:

Afrikaans, amhariska, arabiska, arabiska (Algeriet), arabiska (Bahrain), arabiska (Egypten), arabiska (Israel), arabiska (Jordanien), arabiska (Kuwait), arabiska (Libanon), arabiska (Marocko), arabiska (Oman), arabiska (Palestina), arabiska (Qatar), arabiska (Saudiarabien), arabiska (Tunisien), arabiska (Förenade Arabemiraten), armeniska, azerbajdzjanska, bahasa (Indonesien), baskiska, bengali (Bangladesh), bengali (Indien), bulgariska, katalanska, kinesiska (förenklad), kinesiska (traditionell), kinesiska (Hongkong), kroatiska, tjeckiska, danska, nederländska, engelska (Australien), engelska (Kanada), engelska (Ghana), engelska (Indien), engelska (Irland), engelska (Kenya), engelska (Nya Zeeland), engelska (Nigeria), engelska (Filippinerna), engelska (Sydafrika), engelska (Tanzania), engelska (UK), engelska (USA), farsi, filipino, finska, franska, galiciska, georgiska, grekiska, gujarati, hebreiska, hindi, ungerska, isländska, italienska, italienska (Italien), italienska (Schweiz), japanska, javanesiska, kannada, khmer, koreanska, laotiska, lettiska, litauiska, malayalam, malaysiska, marathi, nepali, norska, polska, portugisiska (Brasilien), portugisiska (Portugal), rumänska, ryska, slovakiska, slovenska, serbiska, sinhala, spanska, spanska (Argentina), spanska (Bolivia), spanska (Chile), spanska (Colombia), spanska (Costa Rica), spanska (Ecuador), spanska (El Salvador), spanska (Spanien), spanska (US), spanska (Guatemala), spanska (Honduras), spanska (Latinamerika), spanska (Mexiko), spanska (Nicaragua), spanska (Panama), spanska (Paraguay), spanska (Peru), spanska (Puerto Rico), spanska (Uruguay), spanska (Venezuela), sudanesiska, swahili (Kenya), swahili (Tanzania), svenska, tamil (Indien), tamil (Malaysia), tamil (Singapore), tamil (Sri Lanka), thai, turkiska, tyska, ukrainska, urdu (Indien), urdu (Pakistan), vietnamesiska, zulu

Lägga till skiljetecken

Du kan använda de här fraserna för att lägga skiljetecken i texten:

• Punkt
  • Komma
  • Utropstecken
  • Frågetecken
  • Ny rad
  • Nytt stycke

Obs!

• Skiljetecken fungerar på tyska, engelska, spanska, franska, italienska och ryska.
  • På spanska måste skiljetecken i början av meningen, som ¡eller ¿, skrivas.

Steg 3: Använda röstkommandon

När du börjar skriva med rösten kan du använda kommandon för att redigera och formatera dokumentet. Till exempel: "Select paragraph", "italics" eller "Go to the end of the line".

Obs!

• Röstkommandon finns enbart på engelska. Konto- och dokumentspråket måste båda vara engelska.
  • Röstkommandon finns inte i anteckningar i Presentationer.
Markera text

Markera text genom att uttala dessa kommandon:

• Select [ord eller fras]
  • Select all
  • Select all matching text
  • Select list item
  • Select list items at current level
  • Select next character
  • Select next [antal] characters
  • Select last character
  • Select last [antal] characters
  • Select line
  • Select next line
  • Select next [antal] lines
  • Select last line
  • Select last [antal] lines
  • Select paragraph
  • Select next paragraph
  • Select next [antal] paragraphs
  • Select last paragraph
  • Select last [antal] paragraphs
  • Select word
  • Select next word
  • Select next [antal] words
  • Select last word
  • Select last [antal] words
  • Deselect
  • Unselect
  • Select none
Formatera dokumentet

Formatera dokumentet genom att uttala dessa kommandon:

Textformatering

• Apply heading [1–6]
  • Apply normal text
  • Apply subtitle
  • Apply title
  • Bold
  • Italicize
  • Italics
  • Strikethrough
  • Subscript
  • Superscript
  • Understruken
  • All caps [ord eller fras]
  • Capitalize [ord eller fras]

Obs! ”All caps” innebär att ordet eller frasen visas helt i versaler. ”Capitalize” innebär att enbart den första bokstaven visas som versal.

Textfärg och markering

• Text color [färg]
  • Highlight
  • Highlight [färg]
  • Background color [färg]
  • Remove highlight
  • Remove background color

Obs! De tillgängliga färgerna är: röd, körsbärsröd, orange, gul, grön, cyan, blå, kornblå, lila, magenta, svart, vit och grå. För alla färger utom svart och vit kan du lägga till ”light” eller ”dark” med siffrorna 1–3 (för grå 1–4), till exempel ”dark purple 3”. Om du säger enbart ”highlight” är markeringsfärgen gul.

Teckenstorlek

• Decrease font size
  • Increase font size
  • Font size [6-400]
  • Make bigger
  • Make smaller

Styckeformatering

• Decrease indent
  • Increase indent
  • Line spacing [1-100]
  • Line spacing double
  • Line spacing single

Justering

• Align center
  • Align justified
  • Align left
  • Align right
  • Center align
  • Left align
  • Högerjustera

Kolumner

• Apply 1 column
  • Apply 2 columns
  • Apply 3 columns
  • Column options
  • Insert column break

Listor

• Create bulleted list
  • Create numbered list
  • Insert bullet
  • Insert number

Ta bort formatering

• Clear formatting
  • Remove formatting
  • Remove bold
  • Remove italics
  • Remove strikethrough
  • Remove underline
Redigera dokumentet

Om du vill redigera dokumentet säger du dessa kommandon:

• Copy
  • Cut
  • Paste
  • Delete
  • Delete last word
  • Delete [ord eller fras]
  • Insert link [säg sedan den webbadress du vill använda]
  • Copy link
  • Delete link
  • Insert table of contents
  • Delete table of contents
  • Update table of contents
  • Insert comment [then say your comment]
  • Insert bookmark
  • Insert equation
  • Insert footer
  • Insert footnote
  • Insert header
  • Insert horizontal line
  • Insert page break

Obs!

• Om du säger enbart ”Delete” tar du bort ordet framför markören.
  • Om du markerar texten i en webbadress och säger ”Insert link” blir den markerade texten en hyperlänk.
Lägga till och redigera tabeller

Om du vill lägga till och redigera tabeller säger du dessa kommandon:

• Insert table
  • Insert table [1-20] rows by [1-20] columns
  • Insert row
  • Insert column
  • Insert new column
  • Insert new column on the left
  • Insert new row
  • Insert new row above
  • Insert new row below
  • Delete column
  • Delete row
  • Delete table
  • Remove column
  • Remove row
  • Remove table
  • Exit table
Flytta runt i dokumentet

Flytta runt i dokument genom att uttala dessa kommandon:

Del 1 Del 2 Del 3

Exempel:

Go to

end of paragraph

Go to

Move to

end of

start of

paragraph

column

line

row

table

document

Go to

Move to

next

previous

character

column

footnote

formatting change

heading

heading [1-6]

image

line

link

list

list item

misspelling

paragraph

row

table

word

page

Go

Move

forward

backward

[antal] characters

[antal] words

Go

Move

up

down

[antal] lines

[antal] paragraphs

Rulla

• Scroll down
  • Scroll up
Stoppa röstinmatning

Stoppa röstinmatningen genom att säga ”Stop listening”.

Återuppta röstinmatning

Om du vill flytta markören till slutet av stycket och starta röstinmatningen igen säger du "Resume".

Om du vill flytta markören till ett visst ord eller en fras säger du ”Resume with [ord eller fras]”.

Här är alla de kommandon som du kan säga för att återuppta röstinmatning:

• Resume
  • Resume with [ord eller fras]
  • Go to the end of the paragraph
  • Move to the end of the paragraph
  • Go to the end of the line
  • Move to the end of the line
  • Go to [ord]
Kommandon för att öppna hjälpen

Om du vill öppna en lista över röstkommandon i dokumentet säger du dessa kommandon:

• Voice typing help
  • Voice commands list
  • See all voice commands
Tal (för tillgänglighet)

Om du vill använda dessa kommandon aktiverar du skärmläsaren. Det är bäst att använda hörlurar så att återkopplingen från skärmläsaren inte skrivs in i dokumentet.

• Tala markörens position
  • Tala från markörens position
  • Läs upp markering
  • Läs upp markeringsformatering
  • Tala tabellrad och kolumnrubriker
  • Tala tabellcellens plats
  • Tala tabellkolumnens rubrik
  • Tala tabellradens rubrik

Felsökning

Om röstinmatning inte fungerar testar du de här stegen.

"Vi har problem med att höra dig"

Om du ser ett felmeddelande med texten Vi har problem med att höra dig testar du följande:

• Flytta dig till ett tyst rum.
  • Anslut en extern mikrofon.
  • Höj eller sänk ingångsvolymen på din mikrofon.
Mikrofonen fungerar inte

Om du inte kan få mikrofonen att fungera på datorn testar du följande:

• Kontrollera att mikrofonen inte är trasig.
  • Kontrollera mikrofoninställningarna i datorns systeminställningar.
  • Kontrollera att mikrofonen är ansluten och inte används av ett annat program.
  • Flytta dig till ett tyst rum.
  • Starta om datorn.
Röstkommandon fungerar inte

Om röstkommandon inte fungerar testar du följande:

• Tala långsamt och tydligt
  • Pausa före och efter varje kommando. Texten i ditt kommando kan visas i dokumentet i ett ögonblick. Om du till exempel säger "select all" visas orden "select all" innan din text markeras.
  • Mikrofonen visar en bubbla med det senaste kommandot. Kontrollera att rätt kommando uppfattats i Dokument eller Presentationer. Om kommandot är fel kan du bara säga ”Undo”.