Sortera och filtrera din data

Vill du få ut mer av Google Dokument på jobbet eller i skolan? Registrera dig för en kostnadsfri provperiod på Google Workspace.

Du kan sortera data i alfabetisk och numerisk ordning eller använda filter för att dölja data som du inte vill se.

Sort and Filter Your Data

Läs mer om den här Coursera-kursen. Klicka på Kopiera nedan om du vill ha ett exempelkalkylark och följa med i videon.

Kopiera

Sortera data i alfabetisk eller numerisk ordning

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Markera den grupp av celler som du vill sortera.
  3.  Om arbetsbladet innehåller en rubrikrad låser du den första raden.
  4. Klicka på Data följt av Sortera intervall.
  5. Om kolumnerna har rubriker klickar du på Rubrikrad finns för data.
  6. Välj kolumnen som du vill sortera först och välj en sorteringsordning.
    • Om du vill lägga till ytterligare en sorteringsregel klickar du på Lägg till ytterligare en sorteringskolumn.
  7. Klicka på Sortera

Sortera ett helt arbetsblad

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Högerklicka på bokstaven i kolumnen som du vill sortera efter.
  3. Klicka på Sortera arbetsblad efter A till Ö eller Sortera arbetsblad Ö till A.

Sortera efter färg

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Markera ett cellintervall.
  3. Klicka på Data följt av Skapa ett filter.
  4. Om du vill se filteralternativ klickar du på Filter Filtrera överst i intervallet.
    • Sortera efter färg: Välj vilken text eller fyllningsfärg du vill filtrera eller sortera efter. Celler med den färg du väljer att sortera efter flyttas högst upp i intervallet. Du kan sortera efter villkorsbaserade formateringsfärger, men inte alternerande färger
  5. Inaktivera filtret genom att klicka på Data följt av Inaktivera filter.

Filtrera din data

Viktigt! När du lägger till ett filter ser även alla med åtkomst till kalkylarket filtret. Alla som har behörighet att redigera kalkylarket kan nu byta filtret.

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Markera ett cellintervall.
  3. Klicka på Data följt av Skapa ett filter.
  4. Om du vill se filteralternativ klickar du på Filter Filtrera överst i intervallet.
    • Filtrera efter villkor: Välj villkor eller skriv egna.
    • Filtrera efter värden: Om du vill dölja datapunkter avmarkerar du rutan bredvid datapunkten och klickar på OK.
    • Sök: Sök efter datapunkter genom att skriva i sökrutan.
    • Filtrera efter färg:  Välj vilken text eller fyllningsfärg du vill filtrera efter. Du kan sortera efter villkorsbaserade formateringsfärger, men inte alternerande färger.
  5. Inaktivera filtret genom att klicka på Data följt av Inaktivera filter.

Skapa, spara eller ta bort en filtervy

Viktigt! Om du bara har behörighet att visa ett kalkylark kan du skapa en tillfällig filtervy som bara du kan använda. Filtervyn sparas inte.

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Klicka på Data följt av Filtervyer och sedan Skapa ny filtervy.
  3. Sortera och filtrera data.
  4. Stäng filtervyn genom att klicka på Stäng Stäng uppe till höger.
  5. Din filtervy sparas automatiskt.

Om du vill ta bort eller duplicera en filtervy klickar du på Alternativ Inställningar följt av Radera eller Duplicera uppe till höger.

Visa en befintlig filtervy

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Klicka på Data följt av Filtervyer.
  3. Välj en filtervy.
  4. Ditt filter tillämpas på kalkylarket.
  5. Stäng filtervyn genom att klicka på Stäng Stäng uppe till höger.

Spara ett filter som en filtervy

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Tillämpa ett filter.
  3. Klicka på Data följt av Filtervyer och sedan Spara som filtervy.

Byt namn på en filtervy

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Klicka på Data följt av Filtervyer.
  3. Välj en filtervy.
  4. Klicka på filtervyns namn i det övre vänstra hörnet av det svarta fältet och skriv in det nya namnet.
  5. Tryck på Retur.

Läs mer om filter och filtervyer

Filter och filtervyer hjälper dig att analysera en datauppsättning i ett kalkylark.

Du kan använda filter för att

• visa ett specifikt filter när någon öppnar kalkylarket
  • sortera data efter att du har använt ett filter.

Du kan använda filtervyer för att

• spara flera filter
  • ge filtret ett namn
  • låta flera personer se olika filtervyer samtidigt
  • dela olika filter med andra
  • göra en kopia eller skapa ytterligare en vy med liknande regler
  • filtrera eller sortera ett kalkylark som du inte har redigeringsåtkomst till. I detta fall skapas en tillfällig filtervy.