Gegevens sorteren en filteren

Wil je meer uit Google Documenten halen voor werk of school? Meld je aan voor een kosteloze proefperiode voor Google Workspace.

Je kunt gegevens in alfabetische of numerieke volgorde weergeven, of filters gebruiken om gegevens te verbergen die je even niet in beeld wilt hebben.

Sort and Filter Your Data

Meer informatie over deze Coursera-cursus Klik hieronder op 'Een kopie maken' om een voorbeeldspreadsheet te bekijken en de video te volgen.

Een kopie maken

Gegevens in alfabetische of numerieke volgorde weergeven

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Markeer de groep cellen die je wilt sorteren.
  3. Als het blad een rij met koppen bevat, zet je de eerste rij vast.
  4. Klik op Gegevens en dan Bereik sorteren.
  5. Klik op Gegevens hebben een rij berichtkoppen als de kolommen een titel hebben.
  6. Selecteer de kolom die je eerst wilt sorteren en kies een sorteervolgorde.
    • Klik op Andere sorteerkolom toevoegen.
  7. Klik op Sorteren.

Een volledig blad sorteren

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik rechtsboven op de letter van de kolom waarop je wilt sorteren.
  3. Klik op Blad sorteren A - Z of Blad sorteren Z - A.

Sorteren op kleur

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een celbereik.
  3. Klik op Gegevens en dan Een filter maken.
  4. Klik bovenaan het bereik op Filter Filter om de filteropties te zien.
    • Sorteren op kleur: Kies op welke tekst- of opvulkleur je wilt filteren of sorteren. Cellen met de kleur waarop je sorteert, worden bovenaan het bereik weergegeven.Je kunt wel sorteren op kleuren voor conditionele opmaak, maar niet op afwisselende kleuren.
  5. Klik op Gegevens en dan Filter uitschakelen als je het filter wilt uitschakelen.

Gegevens filteren

Belangrijk: Als je een filter toevoegt, geldt dat filter voor iedereen die toegang tot je spreadsheet heeft. Iemand met bewerkingsrechten voor je spreadsheet kan het filter wijzigen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een celbereik.
  3. Klik op Gegevens en dan Een filter maken.
  4. Klik bovenaan het bereik op Filter Filter om de filteropties te zien.
    • Filteren op voorwaarde: Kies voorwaarden of schrijf je eigen voorwaarden.
    • Filteren op waarden: Als je gegevenspunten wilt verbergen, vink je het vakje naast het gegevenspunt uit en klik je op OK.
    • Zoeken: Zoek naar gegevenspunten door in het zoekvak te typen.
    • Filteren op kleur: Kies op welke tekst- of opvulkleur je wilt filteren. Je kunt wel filteren op kleuren voor conditionele opmaak, maar niet op afwisselende kleuren.
  5. Klik op Gegevens en dan Filter uitschakelen als je het filter wilt uitschakelen.

Een filterweergave maken, opslaan of verwijderen

Belangrijk: Als je alleen rechten hebt om een spreadsheet te bekijken, kun je een tijdelijke filterweergave maken die alleen jij kunt gebruiken. Je filterweergave wordt niet opgeslagen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven en dan Nieuwe filterweergave maken.
  3. Sorteer en filter de gegevens.
  4. Klik rechtsboven op Sluiten Sluiten om de filterweergave te sluiten.
  5. De filterweergave wordt automatisch opgeslagen.

Je kunt een filterweergave verwijderen of dupliceren door rechtsboven op Opties Instellingen en dan Verwijderen of Dupliceren te klikken.

Een bestaande filterweergave bekijken

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven.
  3. Selecteer een filterweergave.
  4. Je filter wordt toegepast op de spreadsheet.
  5. Klik rechtsboven op Sluiten Sluiten om de filterweergave te sluiten.

Een filter opslaan als filterweergave

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Pas een filter toe.
  3. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven en dan Opslaan als filterweergave.

De naam van een filterweergave wijzigen

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven.
  3. Selecteer een filterweergave.
  4. Klik linksboven in de zwarte balk op de naam van de filterweergave en geef een nieuwe naam op.
  5. Druk op Enter.

Meer informatie over filters en filterweergaven

Met filters en filterweergaven kun je een reeks gegevens in een spreadsheet analyseren.

Je kunt filters gebruiken voor het volgende:

• Een specifiek filter weergeven als mensen je spreadsheet openen
  • Je gegevens sorteren nadat je een filter hebt toegepast

Je kunt filterweergaven gebruiken voor het volgende:

• Meerdere filters opslaan
  • Je filter een naam geven
  • Meerdere mensen tegelijkertijd verschillende filterweergaven tonen
  • Verschillende filters met mensen delen
  • Een kopie of andere weergave met vergelijkbare regels maken
  • Een spreadsheet waarvoor je geen bewerkingsrechten hebt, filteren of sorteren (in dat geval wordt er een tijdelijke filterweergave gemaakt)