Regels instellen voor je formulier

Je kunt regels maken die mensen moeten volgen wanneer ze je formulier invullen. Als je bijvoorbeeld om e-mailadressen vraagt, kun je ervoor zorgen dat mensen alleen e-mailadressen met een correcte notatie kunnen opgeven.

Regels instellen voor een vraag

1. Open een formulier in Google Formulieren.
  2. Klik op Toevoegen .
  3. Kies het type vraag rechts van de titel van de vraag. Meer informatie over soorten vragen.
  4. Klik op Meer Meer om regels in te stellen.
  5. Klik op Reactievalidatie.
  6. Als je een regel wilt instellen, selecteer je eerst het gewenste type regel. De beschikbare regelopties zijn afhankelijk van het type vraag dat je kiest.
  7. Optioneel: Als je een foutmelding wilt toevoegen, voer je aan de rechterkant in het veld Aangepaste fouttekst een foutmelding in. Respondenten krijgen dit bericht als hun antwoord niet aan de regels voldoet.
  • Voorbeeld: Je hebt de limiet van 200 woorden bereikt.

Typen regels

Elk vraagtype heeft verschillende instellingsopties.

Regels voor korte open vragen
  • Getal: Om er zeker van te zijn dat het antwoord een bepaald getal bevat, selecteer je in het dropdownmenu Getal. Selecteer vervolgens een van de opties voor je regel.
  • Voorbeelden:
    • Een getal groter dan of gelijk aan 50
    • Een getal tussen 21 en 42
  • Tekst: Om er zeker van te zijn dat het antwoord bepaalde tekst bevat, selecteer je in het dropdownmenu Tekst. Selecteer vervolgens een van de opties voor je regel:
    • Voorbeeld: Antwoorden moeten het woord 'snoep' bevatten.
      • Het antwoord moet de e-mailindeling tekst@example.com hebben.
  • Lengte: Als je een maximaal of minimaal aantal tekens voor het antwoord wilt instellen, selecteer je in het dropdownmenu Lengte. Selecteer daarna Maximaal of Minimaal aantal tekens en het aantal.
    • Voorbeeld: Beperk antwoorden tot 500 tekens of vereis ten minste 200 tekens.
  • Reguliere expressie: Als je wilt dat tekstantwoorden overeenkomen met bepaalde door jou gekozen formules, selecteer je Reguliere expressie. Selecteer een van de opties in het dropdownmenu (Bevat, Bevat niet, Komt overeen, Komt niet overeen) en voeg het patroon toe. Hier vind je meer informatie over reguliere expressies.
    • Voorbeeld: Het antwoord moet een telefoonnummer van 10 cijfers zijn, waarbij het bereik voor elk cijfer 0-9 is.
      • Invoer: reguliere expressie komt overeen met [0–9]{10}
      • Verwacht resultaat: 1234567890
Regels voor alineavragen
  • Lengte: Als je een maximaal of minimaal aantal tekens voor je antwoord wilt instellen, selecteer je in het dropdownmenu Lengte. Selecteer daarna Maximaal of Minimaal aantal tekens en het aantal.
    • Voorbeeld: Beperk antwoorden tot 200 tekens.
  • Reguliere expressie: Als je wilt dat tekstantwoorden overeenkomen met bepaalde door jou gekozen formules, selecteer je Reguliere expressie. Selecteer een van de opties in het dropdownmenu (Bevat, Bevat niet, Komt overeen, Komt niet overeen) en voeg het patroon toe. Hier vind je meer informatie over reguliere expressies.
  • Voorbeeld: Het antwoord moet een telefoonnummer van 10 cijfers zijn, waarbij het bereik voor elk cijfer 0-9 is.
    • Invoer: reguliere expressie komt overeen met [0-9]{10}
    • Verwacht resultaat: 1234567890
Regels voor vragen met selectievakjes
  • Selecteer minimaal: Selecteer een minimaal aantal vakjes dat kan worden aangevinkt.
  • Selecteer maximaal: Selecteer een maximaal aantal vakjes dat kan worden aangevinkt.
  • Selecteer exact: Specificeer het aantal vakjes dat moet worden aangevinkt.
Regels voor vragen met een meerkeuzeraster

Bij vragen met een meerkeuzeraster kunnen respondenten slechts 1 kolom per rij kiezen.

Zo stel je je vraag in:

1. Klik in het Google-formulier op Toevoegen .
  2. Voeg je vraag toe aan het veld Vraag.
  3. Kies rechts van de vraagtitel Meerkeuzeraster .
  4. Voeg de opties voor de rijen toe. Bijvoorbeeld: A, B, C.
  5. Voeg de opties voor de kolommen toe. Bijvoorbeeld: 1, 2, 3.

Als je je vraag wilt aanpassen, kun je deze opties instellen:

• Zet 'Een antwoord in elke rij vereisen' aan om te zorgen dat respondenten een optie uit elke kolom kiezen. Als de respondent dit niet doet, verschijnt er een foutmelding en kan die niet doorgaan. Ontdek hoe je een foutmelding instelt.
  • Zo beperk je antwoorden tot 1 keuze per kolom:
    1. Klik rechtsonder op Meer .
    2. Vink het vakje aan naast 'Beperk tot 1 antwoord per kolom'.
  • Zo geef je de rijen in een willekeurige volgorde weer telkens wanneer de enquête wordt geopend:
    1. Klik rechtsonder op Meer .
    2. Vink het selectievakje aan naast 'Rijen in willekeurige volgorde weergeven'.

Voorbeeld van Beperken tot één antwoord per kolom

Invoer:

• Rijen: A, B, C
  • Kolommen: 1, 2, 3

Resultaat: Respondenten kunnen één rij-item (A, B, C) kiezen voor elke kolom (1, 2, 3). Als ze meerdere rijen in een kolom aanvinken, krijgen ze een foutmelding.

Regels voor vragen met een selectievakraster

Bij vragen met een meerkeuzeraster kunnen respondenten slechts 1 kolom per rij kiezen.

Zo stel je je vraag in:

1. Klik in het Google-formulier op Toevoegen .
  2. Voeg je vraag toe aan het veld Vraag.
  3. Kies rechts van de vraagtitel Selectievakraster .
  4. Voeg de opties voor de rijen toe. Bijvoorbeeld: A, B, C.
  5. Voeg de opties voor de kolommen toe. Bijvoorbeeld: 1, 2, 3.

Als je je vraag wilt aanpassen, kun je deze opties instellen:

• Als je ervoor wilt zorgen dat respondenten uit elke kolom een optie kiezen, zet je Een antwoord in elke rij vereisen aan. Als ze dat niet doen, krijgen ze een foutmelding en kunnen ze niet verdergaan. Ontdek hoe je een foutmelding instelt.
  • Zo beperk je antwoorden tot 1 keuze per kolom:
    1. Klik rechtsonder op Meer .
    2. Vink het vakje aan naast 'Beperk tot 1 antwoord per kolom'.
  • Zo geef je de rijen in een willekeurige volgorde weer telkens wanneer de enquête wordt geopend:
    1. Klik rechtsonder op Meer .
    2. Vink het selectievakje aan naast 'Rijen in willekeurige volgorde weergeven'.

Voorbeeld van Beperken tot één antwoord per kolom

Invoer:

• Rijen: A, B, C
  • Kolommen: 1, 2, 3

Resultaat: Respondenten kunnen één rij-item (A, B, C) kiezen voor elke kolom (1, 2, 3). Als ze meerdere rijen in een kolom aanvinken, krijgen ze een foutmelding.

Reguliere expressies

Je kunt vereisen dat antwoorden moeten voldoen aan een bepaalde reeks criteria die reguliere expressies worden genoemd. Reguliere expressies zoeken naar patronen in de antwoorden.

Voorbeelden van reguliere expressies

Belangrijk: Als je in reguliere expressies zoekt naar instanties van een teken met een specifieke betekenis, moet je een backslash vóór het teken plaatsen wanneer je je zoekopdracht invoert. Als je bijvoorbeeld wilt zoeken naar een instantie van het teken $, voer je het volgende in: \$.

In deze tabel staan enkele expressies die Google Documenten ondersteunt. Er zijn nog veel meer ondersteunde expressies die je kunt gebruiken.

Expressie Beschrijving Voorbeeld Gevonden Niet gevonden
. Een punt komt overeen met een teken op die specifieke positie. k. ka, kat, kt, aks mat, lat
* Een asterisk na een teken komt overeen met een zoekopdracht naar dat voorafgaande teken dat 0 of meerdere keren wordt herhaald. ka*t kat, kt, kaaat kAt, kant
+ Een plus na een teken komt overeen met een zoekopdracht naar dat teken dat 1 of meerdere keren wordt weergegeven. ka+t kat, kaaat kt, kAt, kant
? De vorige expressie is optioneel. ka?t kt, kat kAt, kant
^ Een caret-teken moet aan het begin van een reguliere expressie worden geplaatst en geeft aan dat de tekenreeks begint met de tekens of reeks die na het caret-teken zijn geplaatst. ^[kr]at kat, rat Een kat, zijn rat
$ Een dollarteken moet aan het einde van een reguliere expressie worden geplaatst en geeft aan dat de tekenreeks eindigt op de tekens of reeks die vóór het dollarteken zijn geplaatst. [kr]at$ kat, rat, meerkat katten, kater, kattig
{A, B} De vorige expressie wordt A tot B keer herhaald. A en B zijn cijfers. k(a{1,2})t kat, kaat kt, kaaat, kAt
[x], [xa], [xa5] Een tekenset geeft aan dat alleen deze tekens zich op de huidige positie kunnen bevinden. In het algemeen zijn alle tekens geldig tussen vierkante haakjes, ook tekens die eerder zijn beschreven voor expressies: [xa,$5Gg.] k[ai]t kat, kit kt, kAt, kaaat
[a-z] Een tekensetbereik definieert een zoekopdracht naar een teken in het opgegeven bereik van tekens. Veelgebruikte bereiken zijn a-z, A-Z en 0-9. Meerdere bereiken kunnen worden gecombineerd in één bereik: [a-zA-Z0-9]. Bereiken kunnen ook worden gecombineerd met tekensets (die eerder zijn beschreven): [a-zA-Z,&*]. k[a-i]t kat, kit, kct, kht kt, kAt, kot
[^a-fDEF] Een tekenset die begint met een ^ komt overeen met een zoekopdracht naar een teken dat niet binnen de gegeven set valt. k[^oey]t kat, kAt, kit, k$t kt, kot, ket, kyt
\s Elk teken dat overeenkomt met een witte spatie. k\st k t, k[TAB]t kt, kat, kant

Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe je met reguliere expressies kunt zoeken in een spreadsheet:

• Zoeken naar cellen die bedragen in dollars bevatten

• Typ de volgende reeks in de balk Zoeken: ^\$([0-9,]+)?[.][0-9]+

Hiermee definieer je een bedrag in dollars waarbij het 1e teken na het dollarteken een cijfer tussen 0 en 9 of een komma is die 0 of meer keren voorkomt, gevolgd door [.], gevolgd door een cijfer tussen 0 en 9 dat 1 of meer keren wordt herhaald. Deze zoekopdracht levert het volgende op: $ 4.666, $ 17.86, $ 7.76, $ 0.54, $ 900.001,00, $ 523.877.231,56

• Zoeken naar cellen die de Amerikaanse postcodes bevatten

• Typ de volgende reeks in de balk Zoeken: [0-9]{5}(-[0-9]{4})?

Hiermee definieer je een Amerikaanse postcode die bestaat uit 5 cijfers met een optioneel koppelteken en een toevoegsel van 4 cijfers.

• Zoeken naar cellen die namen bevatten die beginnen met een kleine letter

• Typ de volgende reeks in de balk Zoeken: ^[a-z].*

Hiermee definieer je celinhoud die een kleine letter bevat die 0 of meer keren wordt gevolgd door een ander teken. Deze zoekopdracht levert bijvoorbeeld de volgende resultaten op: bob, jim, gEORGE, marTin