ZOEKEN (LOOKUP)

Deze functie is alleen beschikbaar in de nieuwe versie van Google Spreadsheets.
Zoekt in een gesorteerde rij of kolom naar een sleutel en retourneert de waarde van de cel in een resultatenbereik dat zich op dezelfde positie bevindt als de zoekrij of -kolom.

Gebruiksvoorbeeld

ZOEKEN(10003; A1:A100; B1:B100)

ZOEKEN(10003; A1:B100)

ZOEKEN("foo"; A1:Z10)

Syntaxis

ZOEKEN(zoeksleutel; zoekbereik|zoekresultaten_matrix; [resultaten_bereik])

• zoeksleutel - De waarde waarnaar wordt gezocht in de rij of kolom. Bijvoorbeeld: 42, "Katten" of I24.
  • zoekbereik|zoekresultaten_matrix - U kunt ZOEKEN gebruiken door een zoekbereik met één rij of kolom op te geven waarin wordt gezocht, en een tweede argument resultaten_bereik waaruit het resultaat wordt opgehaald. U kunt de functie ook gebruiken door deze twee argumenten te combineren in één zoekresultaten_matrix. Er wordt gezocht in de eerste rij of kolom van deze matrix en een waarde opgehaald uit de laatste rij of kolom van de matrix.
  • resultaten_bereik - [ OPTIONEEL ] - Het bereik waaruit het resultaat wordt opgehaald. Er wordt een waarde opgehaald voor de locatie waar de zoeksleutel is gevonden in het zoekbereik. Dit bereik kan slechts uit één rij of kolom bestaan en mag niet worden gebruikt als de methode met zoekresultaten_matrix wordt gebruikt.

Opmerkingen

De functie ZOEKEN werkt alleen goed als gegevens in zoekbereik of zoekresultaten_matrix zijn gesorteerd. Gebruik VERT.ZOEKEN, HORIZ.ZOEKEN of andere gerelateerde functies als gegevens niet zijn gesorteerd.

Als zoeksleutel niet wordt gevonden, wordt voor de zoekopdracht de eerstvolgende kleinere waarde uit het opgegeven bereik gebruikt. Als de gegevensset bijvoorbeeld de getallen 1, 3, 5 bevat en 2 de zoeksleutel is, wordt 1 gebruikt voor de zoekopdracht.

In de methode met zoekresultaten_matrix wordt de waarde opgehaald uit de laatste rij of kolom van het opgegeven bereik. Als u een andere rij of kolom wilt gebruiken, gebruikt u VERT.ZOEKEN of HORIZ.ZOEKEN.

Als u de methode met zoekresultaten_matrix gebruikt en het opgegeven bereik meer kolommen dan rijen bevat, wordt de zoekopdracht van links naar rechts uitgevoerd op de eerste rij van het bereik. Als het bereik evenveel rijen als kolommen of meer rijen dan kolommen bevat, wordt de zoekopdracht van boven naar onder uitgevoerd in de eerste kolom van het bereik.

Zie ook

VERT.ZOEKEN: Verticaal zoeken. Zoekt omlaag in de eerste kolom van een bereik naar een sleutel en retourneert de waarde van een opgegeven cel in de gevonden rij.

HORIZ.ZOEKEN: Horizontaal zoeken. Zoekt op de eerste rij van een bereik naar een sleutel en retourneert de waarde van een opgegeven cel in de gevonden kolom.

VERGELIJKEN: Retourneert de relatieve positie van een item in een bereik dat overeenkomt met een opgegeven waarde.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.