ROMERSK (ROMAN)

Formaterar ett tal i romerska siffror.

Exempelanvändning

ROMERSK(499;0)

ROMERSK(A2)

Syntax

ROMERSK(tal; [mildra_regel])

• tal – ett tal mellan 1 och 3 999 (inklusivt) som ska formateras.

• mildra_regel[VALFRITT – 0 som standard] – I hur hög grad traditionella syntaxregler går att mildra, mellan 0 och 4, inklusivt.

• 0 anger stränga ordningsregel där I endast kan föregå V och X, V endast kan föregå X, X endast kan föregå L och C, L endast kan föregå C och C endast kan föregå D och M. Därför blir ROMERSK(499;0) CDXCIX.

• 1 anger en mildrad regel där V kan föregå L och C och L kan föregå D och M. Därför blir ROMERSK(499;1) LDVLIV.

• 2 anger ytterligare mildrade regler där I kan föregå L och C och X kan föregå D och M. Därför blir ROMERSK(499;2) XDIX.

• 3 anger ytterligare mildrade regler där V kan föregå D och M. Därför blir ROMERSK(499;3) VDIV.

• 4 anger ytterligare mildrade regler där I kan föregå D och M. Därför blir ROMERSK(499;4) ID.

Se även

ARABISKA: Beräknar värdet för ett romersk tal.

Exempel

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.