SOM.ALS

Retourneert een voorwaardelijke som van een bereik.

Voorbeelden

Kopie maken

SUM.ALS voor BigQuery

Retourneert een voorwaardelijke som van een gegevenskolom.

Gebruiksvoorbeelden

=SOM.ALS(tabelnaam!prijs, ">5", tabelnaam!voorraad)

Syntaxis

SOM.ALS(criteria_kolom, criterium, som_kolom)

• criteria_kolom: De gegevenskolom die wordt getest op basis van het criterium.
  • criterium: Het patroon of de test die wordt toegepast op criteria_kolom.
  • som_kolom: De gegevenskolom die moet worden opgeteld, als deze anders is dan criteria_kolom.
Tip: Je kunt geen som retourneren voor meerdere kolommen.

Gebruiksvoorbeelden

SOM.ALS(A1:A10,">20")

SOM.ALS(A1:A10,"Betaald",B1:B10)

Syntaxis

SOM.ALS(bereik, criterium, [som_bereik])

• range: Het bereik dat wordt getest op basis van het criterium.

• criterium: Het patroon of de test die wordt toegepast op het bereik.

• Als het bereik tekst bevat die moet worden gecontroleerd, moet het criterium een tekenreeks zijn. Het criterium mag jokertekens bevatten, waaronder ? voor één willekeurig teken en * voor nul of meer opeenvolgende tekens. Wil je juist naar een vraagteken of sterretje zoeken, typ dan een tilde (~) vóór het betreffende teken (dus ~? of ~*). Een tekenreeks als criterium moet tussen aanhalingstekens staan. Vervolgens wordt voor elke cel in het bereik gecontroleerd of de inhoud gelijk is aan het criterium (of ermee overeenkomt, als je jokertekens gebruikt).

• Als het bereik getallen bevat om te controleren, mag het criterium een tekenreeks of getal zijn. Als je een getal opgeeft, wordt voor elke cel in het bereik gecheckt of de inhoud gelijk is aan het criterium. Het criterium mag ook een tekenreeks zijn die een getal bevat (dan wordt ook gecheckt op een gelijke waarde) of een getal waar een van de volgende operators voor staat: = (checkt op een gelijke waarde), > (checkt of de celwaarde van het bereik groter is dan de criteriumwaarde) of < (checkt of de celwaarde van het bereik kleiner is dan de criteriumwaarde)

• som_bereik: Het bereik dat moet worden opgeteld, als dit anders is dan bereik.

Opmerkingen

• SOM.ALS kan alleen voorwaardelijke sommen met één criterium uitvoeren. Als je meerdere criteria wilt toepassen, gebruik je de databasefunctie DBSOM.

Check ook

KWADRATENSOM: Retourneert de som van de kwadraten van een reeks getallen en/of cellen.

SOM: Retourneert de som van een reeks getallen en/of cellen.

SOM.MACHTREEKS: Retourneert met de opgegeven parameters x, n, m en a, de machtreeks a1xn + a2x(n+m) + ... + aix(n+(i-1)m), waarbij 'i' het aantal ingevoerde waarden in het bereik 'a' is.

QUOTIENT: Retourneert een getal gedeeld door een ander getal, zonder de rest.

PRODUCT: Retourneert het resultaat van de vermenigvuldiging van een reeks getallen.

MULTIPLY: Retourneert het product van twee getallen. Equivalent aan de operator '*'.

MINUS: Retourneert het verschil van twee getallen. Equivalent aan de operator '-'.

DBSOM: Retourneert de som van waarden die zijn geselecteerd uit een matrix of bereik in de vorm van een databasetabel met behulp van een SQL-achtige query.

DIVIDE: Retourneert een getal gedeeld door een ander getal. Equivalent aan de operator '/'.

AANTAL.ALS: Retourneert een voorwaardelijk aantal in een bereik.

ADD: Retourneert de som van twee getallen. Equivalent aan de operator '+'.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.