HORIZ.ZOEKEN (HLOOKUP)

Horizontaal zoeken. Zoekt op de eerste rij van een bereik naar een sleutel en retourneert de waarde van een opgegeven cel in de gevonden kolom.

Gebruiksvoorbeeld

HORIZ.ZOEKEN(10003; A2:Z6; 2; ONWAAR)

Syntaxis

HORIZ.ZOEKEN(zoeksleutel; bereik; index; [is_gesorteerd])

• zoeksleutel: de waarde waarnaar wordt gezocht. Bijvoorbeeld: 42, "Katten" of I24.

• bereik: het bereik dat wordt doorzocht. De eerste rij in het bereik wordt doorzocht op de zoeksleutel.

• index: de rij-index van de waarde die wordt geretourneerd, waarbij de eerste rij in bereik het nummer 1 heeft.

• Als index geen getal van 1 t/m het aantal rijen in bereik is, wordt #WAARDE! geretourneerd.
  • is_gesorteerd [OPTIONEEL - standaardwaarde WAAR]: geeft aan of de te doorzoeken rij (de eerste rij van het opgegeven bereik) is gesorteerd.

• Als is_gesorteerd gelijk is aan WAAR of is weggelaten, wordt de beste overeenkomst (kleiner dan of gelijk aan de zoeksleutel) geretourneerd. Als alle waarden in de zoekrij groter zijn dan de zoeksleutel, wordt #N/A geretourneerd.

• Als is_gesorteerd is ingesteld op WAAR of is weggelaten en de eerste rij van het bereik niet is gesorteerd, kan een onjuiste waarde worden geretourneerd.

• Als is_gesorteerd gelijk is aan ONWAAR, wordt alleen een exacte overeenkomst geretourneerd. Als er meerdere overeenkomende waarden zijn, wordt de inhoud van de cel met de eerst gevonden waarde geretourneerd. Als die waarde niet wordt gevonden, wordt #N/A geretourneerd.

Opmerkingen

• Controleer of de eerste rij in het bereik niet is gesorteerd voor tekstwaarden als u numerieke waarden of datums zoekt. Juist gesorteerde getallen zijn bijvoorbeeld (1, 2, 10, 100) en niet (1, 10, 100, 2) zoals tekstwaarden zouden worden gesorteerd. Als u een onjuist sorteertype gebruikt, kunnen er onjuiste waarden worden geretourneerd.

• Zoeksleutels met reguliere expressies of jokertekens worden NIET ondersteund. Gebruik daarvoor de functie QUERY.

• De prestaties van HLOOKUP zijn veel beter als bereiken zijn gesorteerd en is_gesorteerd is ingesteld op WAAR. Sorteer eventueel de rij voordat u gaat zoeken.

Zie ook

QUERY: Voert een query van Google Visualization API Query Language uit op gegevens.

VERT.ZOEKEN: Verticaal zoeken. Zoekt omlaag in de eerste kolom van een bereik naar een sleutel en retourneert de waarde van een opgegeven cel in de gevonden rij.

Voorbeelden

In dit voorbeeld wordt met HORIZ.ZOEKEN de eerste rij doorzocht op een 'Student ID' en het cijfer van de student geretourneerd.

In dit voorbeeld doorzoekt HORIZ.ZOEKEN de eerste rij op het inkomen met overeenkomst bij benadering (is_gesorteerd is ingesteld op WAAR) en wordt het bijbehorende belastingtarief geretourneerd.

In dit voorbeeld retourneert HORIZ.ZOEKEN de eerst gevonden waarde terwijl er meerdere overeenkomsten zijn voor zoeksleutel.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.