IMPORTRANGE

Tuo tiedot määritetyn laskentataulukon soluväliltä.

Esimerkkikäyttö

IMPORTRANGE("https://docs.google.com/spreadsheets/d/abcd123abcd123", "taulukko1!A1:C10")

IMPORTRANGE(A2,"B2")

Syntaksi

IMPORTRANGE(laskentataulukon_url, alueen_merkkijono)

• laskentataulukon_url – Sen laskentataulukon URL-osoite, josta tiedot tuodaan.

• Kohdan laskentataulukon_url arvo on kirjotettava lainausmerkkeihin tai sen pitää viitata soluun, jossa on laskentataulukon URL.
  • alueen_merkkijono – Merkkijono muodossa "[taulukon_nimi!]alue" (esim. "Taulukkko1!A2:B6" tai "A2:B6"), joka määrittää tuotavan alueen.

• Alueen alueen_merkkijono osa taulukon_nimi on valinnainen. Oletuksena IMPORTRANGE tuo määritetyn alueen ensimmäisestä taulukosta.

• Alueen_merkkijono-arvo on merkittävä lainausmerkeillä tai sen on oltava viittaus soluun, joka sisältää kyseisen tekstin.

Tekniset tiedot ja parhaat käytännöt

Jos lähdedokumentin IMPORTRANGE muuttuu, kaikki kyseisestä dokumentista tietoja vastaanottavat avoimet dokumentit päivittyvät ja näkyviin tulee vihreä latauspalkki. IMPORTRANGE myös odottaa, että lähdedokumentin laskenta valmistuu, ennen kuin se palauttaa tulokset vastaanottajadokumentille, vaikka lähdealueella ei tehtäisikään laskentaa.

Parhaat käytännöt

• Rajoita vastaanottajataulukoiden määrää, koska jokaisen tällaisen taulukon on luettava tietoja lähdetaulukosta.
  • Muokkaa ja tiivistä tiedot ennen IMPORTRANGE-funktion käyttöä etenkin, jos importoit tietoja usein päivitetystä taulukosta.
    • Kuvitteellisessa tilanteessa funktiolla lasketaan toisessa laskentataulukossa miljoonalla rivillä olevien lukujen summa. On nopeampaa tehdä yhteenlaskun ensin kyseisessä laskentataulukossa ja tämän jälkeen hakea lopputulos IMPORTRANGE-funktiolla kuin siirtää miljoona datariviä laskentataulukosta IMPORTRANGE-funktiolla ja suorittaa laskutoimitus omassa taulukossasi. Tässä menetelmässä tiedot tiivistetään ja kootaan ennen siirtoa IMPORTRANGE-funktiolla.

Jos ketjutat laskentataulukoita toisiinsa, IMPORTRANGE-päivitykset voivat muuttaa muidenkin taulukoiden tietoja. Jos taulukossa B on funktio IMPORTRANGE(taulukko A) ja taulukossa C funktio IMPORTRANGE(taulukko B), syntyy ketju. Taulukon A muutokset latautuvat tällöin myös taulukoihin B ja C.

Parhaat käytännöt

• Rajoita IMPORTRANGE-funktion ketjutusta useisiin taulukoihin.
  • Vältä IMPORTRANGE-funktion kehämäistä käyttöä. Kehä syntyy esimerkiksi silloin, kun käytät IMPORTRANGE-funktiota useissa laskentataulukoissa, jotka viittaavat toisiinsa. Esimerkiksi taulukossa A IMPORTRANGE-funktio kohdistuu taulukon B dataan, ja taulukossa B haetaan IMPORTRANGE-funktiolla dataa taulukosta A. Näin syntyy loputon silmukka, jossa kumpikin taulukko yrittää hakea dataa toisesta onnistumatta siinä koskaan.
  • Lähdetaulukkoon tehdyt muutokset tulevat voimaan siihen viittaavassa taulukossa pienellä viiveellä. Jos useissa ketjutetuissa dokumenteissa käytetään toisiinsa limittyviä IMPORTRANGE-funktioita, voi mennä kauan aikaa ennen kuin lähdetaulukon muutokset välittyvät kohdetaulukkoon.

IMPORTRANGE-funktio päivittyy, kun dokumentti avataan ensimmäisen kerran tai viiden minuutin kuluessa myöhemmistä avauskerroista. Ketjutettujen päivitysten tapaan IMPORTRANGE aktivoi kaikki dokumentit, joista dataa haetaan.

Parhaat käytännöt

• Muista, että aktivoitujen dokumenttien päivittyminen voi viedä jonkin aikaa. Mieti, voiko IMPORTRANGE-ketjuja rajoittaa.

Luvat ja pääsy

Laskentataulukoille on annettava nimenomainen käyttöoikeus noutaa tietoja muista laskentataulukoista IMPORTRANGE-funktion avulla. Kun kohdetaulukko noutaa dataa ensimmäisen kerran uudesta lähdetaulukosta, käyttäjää pyydetään antamaan lupa.
Jos yrität siirtää IMPORTRANGE-funktiolla dataa omistamastasi laskentataulukosta, näet tämän viestin:
You need to connect these sheets error message
  1. Odota muutama sekunti IMPORTRANGE-funktion suorittamisen jälkeen.
  2. Näkyviin tulee #REF!-virheilmoitus "Sinun on yhdistettävä nämä taulukot. Anna käyttöoikeudet."
  3. Jos haluat myöntää pääsyn lähdetaulukkoon, klikkaa Anna käyttöoikeudet.

Jos yrität siirtää IMPORTRANGE-funktiolla dataa laskentataulukosta, jota et omista, näet muutaman sekunnin kuluttua tämän viestin:

You don't have permissions to access that sheet message

1. Kirjoita lähdetaulukon URL-osoite selaimeen.
  2. Pyydä pääsyä laskentataulukkoon.
  3. Odota, että laskentataulukon omistaja myöntää pääsyn.
Kun pääsy on myönnetty, kuka tahansa kohdetaulukon muokkaaja voi noutaa minkä tahansa osan lähteenä olevasta laskentataulukosta IMPORTRANGE-funktiolla. Pääsyoikeus pysyy voimassa, kunnes sen antanut käyttäjä poistetaan lähteestä. Huomaa, että kohdetaulukkoon myönnetty pääsy lasketaan mukaan lähdetaulukon 600 käyttäjän jakamisrajoitukseen.

Suorituskyky

IMPORTRANGE on ulkoinen datafunktio, kuten IMPORTXML ja GOOGLEFINANCE. Se edellyttää siis internetyhteyttä. Sheetsin on ladattava koko väli tietokoneellesi, ja hidas verkko vaikuttaa siihen. Pyyntöä kohti voidaan vastaanottaa 10 Mt dataa. Jos IMPORTRANGE toimii hitaasti, sinun kannattaa rajoittaa tuotujen välien kokoa. Voit myös lisätä yhteenvetoon tarvittavat laskutoimitukset lähdedokumenttiin, jotta paikalliseen taulukkoon tarvitsee siirtää vähemmän dataa ja useammat laskennat voidaan tehdä etänä.

Vinkki: On myös muita työkaluja, joita voit käyttää. Apps-skripti voi lukea dataa muista dokumenteista, ja se voi käynnistyä joko muokkauksesta tai ennalta asetetun aikataulun mukaan. Yhdistetyt taulukot päivitetään aikataulun mukaan, ja ne sopivat paremmin myös suurten datajoukkojen latauksiin ja importointeihin.

Käyttörajat

Loading data may take a while because of the large number of requests error message

Kun IMPORTRANGE-funktioista syntyy liikaa liikennettä, solun sisällä voi näkyä viesti "Ladataan…" sekä tarkempi virheilmoitus "Tietojen lataaminen voi kestää jonkin aikaa pyyntöjen suuren määrän takia. Yritä vähentää IMPORTHTML-, IMPORTDATA-, IMPORTFEED- ja/tai IMPORTXML-funktioiden määrää luomissasi laskentataulukoissa."
Rajoitukset kohdistuvat dokumentin tekijään. Käyttäjän on huomioitava, kuinka paljon importointifunktioita on käytössä kaikissa hänen luomissaan avoimissa dokumenteissa. Myös yhteiskäyttäjän tekemät muokkaukset voivat vaikuttaa kiintiöön.
Virheen ratkaisemiseksi suosittelemme käyttämään importointitoimintoa vähemmän. Jos esimerkiksi merkkijonon "arg" lopullinen arvo funktiossa =IMPORTRANGE(arg) muuttuu usein, tästä voi seurata monia ulkoisia pyyntöjä, mikä voi rajoittaa tiedonsiirtoa.

Datan ajantasaisuus

Google Sheets varmistaa, että käyttäjien data on ajantasaista, kun importointitoimintoja käytetään kohtuullisesti. IMPORTRANGE tarkistaa päivitykset automaattisesti tunnin välein dokumentin ollessa avoinna, vaikka kaavaan tai laskentataulukkoon ei tehtäisi muutoksia. Funktiot aktivoituvat, kun poistat ja lisäät soluja uudelleen tai korvaat soluja samalla kaavalla. Jos avaat dokumentin ja lataat sen uudelleen, IMPORTRANGE-funktio ei aktivoidu.

Käyttö muuttuvien funktioiden kanssa

Kun käytät IMPORTRANGE-funktiota, solun sisällä voi näkyä viesti "#VIRHE!" ja tarkempi virheilmoitus "Tämä funktio ei saa viitata soluun, jossa on NOW-, RAND- tai RANDBETWEEN‑funktio". Importointifunktiot eivät voi viitata suoraan tai epäsuoraan muuttuviin funktioihin, joita ovat esimerkiksi NOW, RAND ja RANDBETWEEN. Tämä estää laskentataulukkoa ylikuormittumasta, sillä muuttuvat funktiot päivittyvät usein.
This function is not allowed to reference a cell with NOW(), RAND(), or RANDBETWEEN() error message
Vinkki: Ainoa poikkeus on TODAY-funktio, joka on muuttuva mutta päivittyy vain kerran päivässä.

Suosittelemme toimimaan näin:

1. Kopioi muuttuvien funktioiden tulokset.
  2. Käytä valintaa Liitä määräten ja sitten Vain arvot.
  3. Viittaa staattisiin arvoihin.

Tällöin kaikki arvot muuttuvat staattisiksi. Jos esimerkiksi kopioit NOW-arvot ja liität ne määräten, liitetyt arvot eivät enää muutu.

Jos sinulla on vielä kysyttävää, saat apua Google Docs ‐editorien ohjeyhteisöstä.

Katso myös

IMPORTXML: Tuo tiedot erilaisista jäsennellyistä tietotyypeistä, kuten XML, HTML, CSV, TSV sekä RSS- ja ATOM XML -syötteet.

IMPORTHTML: Tuo tiedot HTML-sivulla olevasta taulukosta tai luettelosta.

IMPORTFEED: Tuo RSS- tai ATOM-syöte.

IMPORTDATA: Tuo annetun URL-osoitteen tiedot .csv-muodossa (pilkulla eroteltu arvo) tai .tsv-muodossa (välilehdellä eroteltu arvo).

Lue lisää dataviittauksen optimoinnista.