HYPERLINK

Maakt een hyperlink binnen een cel.

Gebruiksvoorbeeld

HYPERLINK("http://www.google.com/";"Google")

Syntaxis

HYPERLINK(url; [linktekst])

• url: de volledige URL van de link tussen aanhalingstekens of een verwijzing naar een cel met een dergelijke URL.

• Alleen bepaalde soorten links zijn toegestaan. http://, https://, mailto:, aim:, ftp://, gopher://, telnet://en news:// zijn toegestaan. Andere soorten zijn uitdrukkelijk verboden. Als een ander protocol wordt opgegeven, wordt linktekst wel weergegeven in de cel, maar zonder hyperlink.

• Als er geen protocol wordt opgegeven, wordt aangenomen dat http:// wordt bedoeld, en wordt dit voorvoegsel aan url toegevoegd.

• linktekst - [OPTIONEEL - standaardwaarde url]: de tekst om in de cel weer te geven als de link, opgegeven tussen aanhalingstekens, of een verwijzing naar een cel met een dergelijke tekst.

• Als linktekst een verwijzing naar een lege cel is, wordt url weergegeven als een link mits het een geldige url is, of anders als gewone tekst.

• Als linktekst de lege tekenreeks ("") is, lijkt de cel leeg, maar is de link nog steeds toegankelijk door op de cel te klikken of naar de cel te gaan.

Opmerkingen

• Als url (of linktekst, indien opgegeven) niet tussen aanhalingstekens wordt gezet, wordt een foutmelding gegeven.

• Google Spreadsheets converteert de meeste geldige soorten URL's automatisch terwijl u ze in een cel typt, zodat u deze functie niet hoeft te gebruiken.

Voorbeelden

Maakt een hyperlink in de cel voor de opgegeven celtekst.