COUP.AANTAL (COUPNUM)

Het aantal coupons, of uitkeringen van de rente, tussen de aankoopdatum en de vervaldatum van de investering.

Gebruiksvoorbeeld

COUP.AANTAL(DATUM(2010;02;01);DATUM(2019;12;31);4)

COUP.AANTAL(A2;A3;A4;1)

Syntaxis

COUP.AANTAL(aankoopdatum; vervaldatum; frequentie; [berekening_aantal_dagen])

• aankoopdatum: de aankoopdatum van een waardepapier is de datum na de uitgifte waarop het waardepapier eigendom wordt van de koper.

• vervaldatum: de vervaldatum of de einddatum van het waardepapier, wanneer het kan worden ingewisseld tegen de nominale waarde.

• frequentie: het aantal keer dat de rente of coupon per jaar wordt uitgekeerd (1, 2 of 4).

• berekening_aantal_dagen [OPTIONEEL - standaardwaarde 0]: geeft aan welke methode wordt gebruikt om het aantal dagen te berekenen.

• 0 staat voor Amerikaans 30/360 (NASD). Hierbij wordt gerekend met maanden van 30 dagen en jaren van 360 dagen, volgens de norm van de National Association of Securities Dealers. Speciale aanpassingen worden uitgevoerd voor ingevoerde datums die aan het eind van een maand vallen.

• 1 staat voor Werkelijk/Werkelijk. Hierbij wordt gerekend met het werkelijke aantal dagen tussen de opgegeven datums en het werkelijke aantal dagen in de tussenliggende jaren. Gebruikt voor Amerikaanse staatsobligaties en schatkistpapier, maar ook de methode die het meest geschikt is voor niet-financieel gebruik.

• 2 staat voor Werkelijk/360. Hierbij wordt gerekend met het werkelijke aantal dagen tussen de opgegeven datums, maar wordt aangenomen dat een jaar 360 dagen heeft.

• 3 staat voor Werkelijk/365. Hierbij wordt gerekend met het werkelijke aantal dagen tussen de opgegeven datums, maar wordt aangenomen dat een jaar 365 dagen heeft.

• 4 staat voor Europees 30/360. Net als bij 0 wordt gerekend met een maand van 30 dagen en een jaar van 360 dagen, maar datums aan het einde van een maand worden aangepast volgens Europese financiële conventies.

Opmerkingen

• aankoopdatum en vervaldatum moeten worden ingevoerd met DATUM, TO_DATE of een andere datumfunctie en niet door datums als tekst in te voeren.

Zie ook

REND.DISCONTO: Berekent het jaarlijkse rendement van een (niet-rentedragend) waardepapier op discontobasis, op basis van de prijs.

RENDEMENT: Berekent het jaarlijkse rendement van een waardepapier waarover periodiek rente wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, op basis van de prijs.

OPBRENGST: Berekent het bedrag dat wordt ontvangen op de vervaldag van een investering in vastrentende waardepapieren die zijn aangeschaft op een bepaalde datum.

PRIJS.VERVALDAG: Berekent de prijs van een waardepapier waarvoor rente wordt uitgekeerd op de vervaldatum, op basis van een verwacht rendement.

PRIJS.DISCONTO: Berekent de prijs van een (niet-rentedragend) waardepapier op discontobasis, op basis van een verwacht rendement.

PRIJS.NOM: Berekent de prijs van een waardepapier waarover periodiek rente wordt betaald, bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, op basis van een verwacht rendement.

AANG.DUUR: Berekent de aangepaste Macaulay-duur van een waardepapier waarvoor periodiek rente wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, op basis van een verwacht rendement.

DUUR: Berekent het aantal samengestelde perioden waarna een investering van een opgegeven huidige waarde die stijgt met een bepaalde rente, een streefwaarde bereikt.

DISCONTO: Berekent de discontovoet van een waardepapier op basis van de prijs.

COUP.DATUM.VB: Berekent de datum van de laatste coupon, of uitkering van de rente, vóór de aankoopdatum.

COUP.DATUM.NB: Berekent de datum van de eerste coupon, of uitkering van de rente, na de aankoopdatum.

COUP.DAGEN.VV: Berekent het aantal dagen vanaf de aankoopdatum tot de volgende coupon of uitkering van de rente.

COUP.DAGEN: Berekent het aantal dagen in de couponperiode, of de periode voor uitkering van de rente, waarin de opgegeven aankoopdatum valt.

COUP.DAGEN.BB: Berekent het aantal dagen vanaf de eerste uitkering van een coupon of rente tot de aankoopdatum.

SAMENG.RENTE.V: Berekent de samengestelde rente voor een waardepapier waarvan de rente wordt uitgekeerd op de vervaldatum.

SAMENG.RENTE: Berekent de samengestelde rente voor een waardepapier waarvan de rente periodiek wordt uitgekeerd.

Voorbeelden

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.