Stoppa, begränsa eller ändra delning

Vill du ha avancerade Google Workspace-funktioner för företaget?

Prova Google Workspace i dag!

När du har delat en fil kan du sluta dela den när som helst. Du kan även styra om personer som du har delat med kan ändra eller dela din fil.

Tips! När du uppdaterar behörigheter för en fil som du delar från Min enhet och personen du delar med inte har behörigheter kan du uppdatera behörigheterna för:

• mappen som innehåller filen
  • enbart själva filen.

Sluta dela en fil

Obs!

• Om du delar en fil med andra kan ägaren och alla med redigeringsåtkomst ändra delningsbehörigheterna och dela filen.
  • Om du inte vill att någon ska få tillgång till filen offentligt slutar du publicera den.
Sluta dela en fil eller mapp
  1. Leta reda på filen eller mappen i Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Öppna eller välj filen eller mappen.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
  4. Hitta den person du vill sluta dela med.
  5. Klicka på nedåtpilen Ned följt av Ta bort åtkomst till höger om namnet.
  6. Klicka på Spara.
Begränsa allmän åtkomst för en fil eller mapp

När du ändrar allmän åtkomst för ett objekt kan bara personer med åtkomst öppna filen.

1. Leta reda på filen eller mappen i Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Öppna eller välj filen eller mappen.
  3. Klicka på Dela Share eller Dela Share följt av Kopiera länk .
  4. Klicka på nedåtpilen Ned under Allmän åtkomst.
  5. Välj Begränsad.
  6. Klicka på Klar.
Ta bort en delad fil

Om du raderar en delad fil som du äger:

• Personer som kan visa, kommentera eller redigera kan göra en kopia av filen tills du permanent tar bort det.
  • Radera filen permanent genom att klicka på den i papperskorgen och på Radera permanent Delete forever. Läs mer om att ta bort filer.

Om du tar bort en delad fil som du inte äger:

• Filen tas bort från Drive men andra redigeringsbehöriga kan fortfarande få åtkomst till den.
  • Om du vill få tillbaka filen öppnar du en länk till den följt av Arkiv följt avLägg till på min enhet.

Begränsa hur dina filer delas

Förhindra nedladdning, utskrift eller kopiering av filen

Personer med redigeringsåtkomst till dina filer kan

• dela filen med andra
  • lägga till eller ta bort personer från filen
  • ändra åtkomstbehörigheter till filen
  • kopiera, skriva ut eller ladda ned filen.

Viktigt!    Du kan inte tillämpa den här inställningen på en mapp, men du kan tillämpa den på enskilda filer i mappen.

Så här förhindrar du att läsbehöriga och kommentatorer skriver ut, kopierar eller laddar ned filen:

1. Leta reda på filen eller mappen i Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Välj en eller flera filer som du vill begränsa.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
  4. Klicka på Inställningar Inställningar högst upp.
  5. Avmarkera Användare med läs- och kommentarsbehörighet kan se alternativet för att ladda ned, skriva ut och kopiera.

Viktigt! Du kan begränsa hur användarna delar, skriver ut, laddar ned och kopierar i Google Drive, Dokument, Arkiv och Presentationer, men du kan inte stoppa hur andra delar filinnehållet på andra sätt.

Förhindra att andra delar dina filer

Om du delar en fil kan ägaren och alla som har redigeringsåtkomst ändra behörigheterna och dela filen. Så här förhindrar du att andra delar din fil:

1. Öppna en fil i Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Klicka på Dela eller Dela Share.
  3. Klicka på Inställningar Inställningar högst upp.
  4. Avmarkera kryssrutan Redigeringsbehöriga kan ändra behörigheter och dela.

Viktigt! Om du förhindrar delning av en mapp gäller det enbart den aktuella mappen. Om du vill förhindra delning av filerna i den måste du ändra den här inställningen för filerna som finns i mappen.

Fler alternativ med Google-konton på jobbet eller skolan

Ge någon behörighet till en fil under en begränsad tid

Ange ett utgångsdatum för en fil

1. Öppna en fil i Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Klicka på Dela följt av för att hitta den användare du vill ge tillfälliga behörigheter.
    • Om du inte har delat filen med personen ännu lägger du till användarens e-post och klickar på Skicka eller Dela. Längst upp till höger i dokumentet klickar du på Dela igen.
  3. Klicka på nedåtpilen Ned följt av Lägg till sista giltighetsdatum bredvid personens namn.
  4. Klicka på ett datum bredvid utgångsdatumet löper ut för att ange det sista giltighetsdatumet. Välj ett datum inom ett år från dagens datum.
  5. Klicka på Spara.

Ändra delningsinställningar för Google Formulär

Google Formulär har andra delningsalternativ än andra filtyper.