Delen

U kunt een bestand of map op verschillende manieren naar anderen verzenden, zodat zij het item kunnen weergeven, bewerken of erop kunnen reageren. Zo kunt u een bestand of map rechtstreeks met anderen delen in Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties, maar u kunt een item ook delen via een link of een e-mailbijlage.

Alle mensen met wie u het bestand of de map deelt, zien onmiddellijk de wijzigingen die worden aangebracht, zodat iedereen up-to-date is en meteen feedback kan geven.

Bestanden delen met anderen (2:32)

In deze video wordt uitgelegd hoe u uw bestanden met individuele mensen en met groepen kunt delen, en hoe u kunt kiezen wat anderen met een bestand mogen doen.

Een bestand of map delen

U kunt een bestand of map delen in Google Drive of in het startscherm van Documenten, Spreadsheets en Presentaties. Ook kunt u items delen vanuit een van de mobiele apps Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.

Computer
  1. Open Drive of open het item (bestand of map) dat u wilt delen.
  2. Open het dialoogvenster voor delen:
    • Wanneer een bestand is geopend: klik op Delen in de rechterbovenhoek.
    • Wanneer een map is geopend: klik op het pictogram voor delen Share in de rechterbovenhoek.
    • Vanuit de lijst met bestanden in Drive: selecteer de naam van een bestand of map en klik bovenaan op het pictogram voor delen Share.
  3. Typ in het dialoogvenster onder 'Mensen' de e-mailadressen van de mensen of Google Discussiegroepen waarmee u het bestand of de map wilt delen. U kunt ook zoeken naar contacten door ze in het vak te typen.
  4. Kies het type toegang dat u deze gebruikers wilt geven door te klikken op de dropdown-pijl rechts van het tekstvak:
    • Mogen bewerken: gebruikers mogen het bestand of de map bewerken en met anderen delen.
    • Mogen reageren: gebruikers mogen het bestand bekijken en er opmerkingen bij plaatsen, maar het bestand niet bewerken. (Er kunnen geen opmerkingen bij mappen worden geplaatst.)
    • Mogen weergeven: gebruikers mogen het bestand of de map bekijken, maar het bestand of de map niet bewerken en er geen opmerkingen bij plaatsen.
  5. Klik op Klaar. De gebruikers ontvangen een e-mail waarin wordt gemeld dat u het bestand of de map met hen heeft gedeeld.

Opmerking: Wilt u meerdere bestanden tegelijk delen, voeg dan de bestanden toe aan een map in Drive en deel vervolgens de hele map met de mensen die u toegang wilt geven.

Android

Google Drive-app

1. Open de Drive-app.
  2. Tik op het informatiepictogram Activity Information naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Mensen toevoegen.
  4. Geef een e-mailadres op en geef de persoon toestemming om het bestand weer te geven, erop te reageren of het te bewerken.
  5. Tik op de pijl rechtsboven in het scherm.

Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-app

1. Open de app Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Tik op het pictogram Meer naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Delen en exporteren.
  4. Tik op het pictogram Delen .
  5. Geef een e-mailadres op en geef de persoon toestemming om het bestand weer te geven, erop te reageren of het te bewerken.
  6. Tik op Delen.
iOS

Google Drive-app

1. Open de Drive-app.
  2. Tik op het informatiepictogram Activity Information naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Mensen toevoegen.
  4. Geef een e-mailadres op en geef de persoon toestemming om het bestand weer te geven, erop te reageren of het te bewerken.
  5. Tik op het vinkje Checkmark.

Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-app

1. Open de app Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Tik op het pictogram Meer naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Delen en exporteren.
  4. Tik op het pictogram Delen .
  5. Geef een e-mailadres op en geef de persoon toestemming om het bestand weer te geven, erop te reageren of het te bewerken.
  6. Tik op Delen.

Een link naar een bestand of map delen

U kunt anderen ook toegang tot een bestand of map geven door hun een link te sturen waarmee zij het item kunnen openen.

Computer
  1. Log in bij Google Drive of het startscherm van Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Open het bestand waarvoor u een link wilt ophalen.
  3. Klik op Delen (voor bestanden) of het pictogram voor delen Share (voor mappen) in de rechterbovenhoek van het scherm.
  4. Klik op Deelbare link ophalen in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster. Er wordt een link naar het bestand gekopieerd naar uw klembord.
  5. Plak de link in een e-mail of chatbericht om deze te delen.
  6. Als u mensen met de link niet langer toegang wilt geven tot het bestand, opent u het dialoogvenster voor delen, klikt u op het dropdown-menu onder 'Link delen ingeschakeld', kiest u UIT en klikt u op Gereed.

De link die u deelt, kan door anderen standaard alleen worden weergegeven. Wilt u mensen met de link rechten geven om het bestand te bewerken of erop te reageren, klik dan op het dropdown-menu onder 'Link delen ingeschakeld' en wijzig de instelling van 'Iedereen met de link mag weergeven' in 'Iedereen met de link mag bewerken (of mag reageren)'.

Opmerking: Wilt u iedereen rechten geven om het bestand of de map te openen met de link, verander dan de instellingen voor delen in 'Iedereen met de link' of 'Openbaar op internet'. Klik in het dialoogvenster op Wijzigen… om deze instelling te wijzigen.

Android

Google Drive-app

1. Open de Drive-app.
  2. Tik op het informatiepictogram Activity Information naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Link delen.
  4. Selecteer Kopiëren naar klembord.
  5. De link is gekopieerd naar uw klembord. Plak de link in een e-mail of chatbericht.

Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-app

1. Open de app Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Tik op het pictogram Meer naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Delen en exporteren.
  4. Tik op het pictogram Delen .
  5. Tik op Link ophalen. Iedereen met de link kan uw bestand bekijken (ook als u de link niet rechtstreeks met hen heeft gedeeld).
  6. Plak de link in een e-mail of chatbericht.
iOS

Google Drive-app

1. Open de Drive-app.
  2. Tik op het informatiepictogram Activity Information naast de naam van het bestand.
  3. Tik onder 'Wie heeft toegang' op Inschakelen of tik op het linkpictogram .
    • De tekst 'Link delen is ingeschakeld' moet worden weergegeven. Iedereen met de link kan uw bestand bekijken (ook als u de link niet rechtstreeks met hen heeft gedeeld).
  4. De link is gekopieerd naar uw klembord. Plak de link in een e-mail of chatbericht.
  5. Tik op Uitschakelen als u wilt wijzigen wat mensen met uw bestand kunnen doen. Kies vervolgens de nieuwe rechten die u wilt delen.

Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-app

1. Open de app Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Tik op het pictogram Meer naast de naam van het bestand.
  3. Tik op Delen en exporteren.
  4. Tik op het pictogram Delen .
  5. Als u delen via een link wilt inschakelen, tikt u op Link delen is uitgeschakeld en kiest u de rechten voor delen.
  6. Tik op de pijl 'Terug'. De tekst 'Link delen is ingeschakeld' moet worden weergegeven. Iedereen met de link kan uw bestand bekijken (ook als u de link niet rechtstreeks met hen heeft gedeeld).
  7. Selecteer Link kopiëren naar klembord. Plak de link in een e-mail of chatbericht.
  8. Tik op Link delen is ingeschakeld als u wilt wijzigen wat mensen met uw bestand kunnen doen. Kies vervolgens de nieuwe rechten die u wilt delen.

Opmerking: Als u delen via een link uitschakelt, kunnen anderen geen toegang tot uw bestand krijgen, maar u kunt het bestand wel afzonderlijk met andere mensen delen. Volg de instructies in het bovenstaande gedeelte als u het bestand wilt delen.

Andere manieren om te delen

Een Microsoft® Office-bestand delen

Als u een Office-bestand bewerkt in Google Drive, kunt u het bestand snel delen en samen met anderen bewerken door het bestand op te slaan in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.

1. Open het Office-bestand.
  2. Klik op het menu Bestand.
  3. Kies Opslaan in Google Documenten (of Google Spreadsheets/Google Presentaties).
  4. In een venster wordt gemeld dat het Office-bestand wordt opgeslagen als een nieuw Google-document, -spreadsheet of -presentatie. Nadat het bestand is opgeslagen, wordt automatisch de nieuwe versie geopend.

Nadat uw nieuwe bestand is geopend, kunt u de bovenstaande stappen volgen (bij 'Een bestand of map delen') om uw bestand te delen en samen met anderen te bewerken. Wijzigingen die u aanbrengt in het nieuwe bestand, worden niet doorgevoerd in het oorspronkelijke Office-bestand, dat ongewijzigd beschikbaar blijft in Google Drive.

Een bestand verzenden als e-mailbijlage

Hoewel u de link naar een bestand eenvoudig kunt e-mailen door het bestand te delen in Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties, kunt u het bestand ook als e-mailbijlage verzenden.

1. Log in bij Google Drive of het startscherm van Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Open het bestand dat u wilt delen.
  3. Open het menu Bestand en selecteer Als bijlage e-mailen.
  4. Selecteer een bestandstype in het dropdown-menu.
  5. Geef de e-mailadressen op van de mensen naar wie u het bestand wilt verzenden. U kunt ook een onderwerp en een begeleidend bericht toevoegen.
  6. Klik op Verzenden.