Een diagram of grafiek toevoegen en bewerken

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Een diagram of grafiek maken

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer de cellen die je wilt opnemen in het diagram.
  3. Klik op Invoegen en dan Diagram.
Het diagramtype wijzigen
  1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  4. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag onder 'Diagramtype'.
  5. Kies een diagram in de lijst.

Meer informatie over diagram- en grafiektypen

Het gegevensbereik wijzigen

Het gegevensbereik is de reeks cellen die je in het diagram wilt opnemen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  4. Klik onder 'Gegevensbereik' op Raster Raster.
  5. Selecteer de cellen die je wilt opnemen in het diagram.
  6. Optioneel: Klik op Nog een bereik toevoegen als je meer gegevens aan het diagram wilt toevoegen. Selecteer vervolgens de cellen die je wilt toevoegen.
  7. Klik op OK.

Het uiterlijk van een diagram wijzigen

Kleuren, lijnen, vormen, ondoorzichtigheid en lettertypen wijzigen

Rasterlijnen toevoegen

Je kunt rasterlijnen aan een diagram toevoegen om de gegevens beter leesbaar te maken.

Voordat je gaat bewerken: Rasterlijnen kunnen worden toegevoegd aan histogrammen en lijn-, vlak-, kolom-, staaf-, spreidings-, waterval-, radar- of kandelaardiagrammen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Rasterlijnen.
  5. Optioneel: Kies de rasterlijnen die je wilt wijzigen (als het diagram horizontale en verticale rasterlijnen heeft).
  6. Breng de wijzigingen aan in de rasterlijnen.

Tips:

• Je kunt de rasterlijnen verbergen maar de aslabels laten staan door dezelfde kleur voor de rasterlijnen en de achtergrond van het diagram te gebruiken.
  • Je kunt het aantal rasterlijnen aanpassen door een getal in te voeren in het vak onder 'Aantal primaire rasterlijnen' of 'Aantal secundaire rasterlijnen'.
Afzonderlijke punten en staven bewerken

Voordat je gaat bewerken: Je kunt de punten en staven van staaf-, kolom-, lijn-, spreidings- en bepaalde typen combinatiediagrammen wijzigen.

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Klik in het diagram met de rechtermuisknop op de staaf of het punt.
  3. Klik op Gegevenspunt opmaken.
  4. Breng de wijzigingen aan.

Tip: Je kunt randen toevoegen aan staven en kolommen, maar niet aan punten of lijnen.

De achtergrond, het lettertype en andere opties wijzigen

De opties die je kunt wijzigen, zijn afhankelijk van het type diagram. Meer informatie over de verschillende diagramtypen

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Diagramstijl.
  5. Breng de gewenste wijzigingen aan.

Woorden bewerken

Titels bewerken

Je kunt titels, ondertitels of lettertypen van titels wijzigen.

Voordat je gaat bewerken: Titels en ondertitels kunnen worden toegevoegd aan histogrammen en lijn-, vlak-, kolom-, staaf-, spreidings-, cirkel-, waterval-, radar-, kandelaar- of boomdiagrammen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Diagram- en astitels.
  5. Kies naast Type de titel die je wilt wijzigen.
  6. Voer onder Titeltekst een titel in.
  7. Breng je wijzigingen aan in de titel en het lettertype.

Tip: Als je bestaande titels in het diagram wilt bewerken, dubbelklik je erop.

Legenda's bewerken

De legenda geeft een beschrijving van de gegevens in het diagram.

Voordat je gaat bewerken: Je kunt een legenda toevoegen aan histogrammen en lijn-, vlak-, kolom-, staaf-, spreidings-, cirkel-, waterval- of radardiagrammen.

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen en dan Legenda.
  4. Als je de legenda wilt aanpassen, kun je de positie, het lettertype, de stijl en de kleur wijzigen.
Tip: Als je een afzonderlijk legenda-item wilt aanpassen, dubbelklik je op de tekst.
Koptekst van legenda toevoegen of bewerken
  1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
    • Tip: Controleer of de tekst die je in de legenda wilt weergeven de eerste rij of kolom van de gegevensset is.
  3. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  4. Kies een optie:
    • Als de koppen in rijen staan: Klik op Rij N als kop gebruiken.
    • Als de koppen in kolommen staan: Klik op Rijen/kolommen verwisselen en Kolom N als kop gebruiken

Tip: Als je een afzonderlijk legenda-item wilt aanpassen, dubbelklik je op de tekst.

Verplaatsen, formaat wijzigen of verwijderen

Items in je diagram verwijderen of verplaatsen

Items verwijderen

Je kunt bepaalde diagramitems verwijderen, zoals titels, legenda's, gegevenslabels en foutbalken. Items verwijderen:

• Als je een specifiek item in het diagram wilt verwijderen, dubbelklik je op het item. Druk vervolgens op Delete of Backspace.
  • Als je gegevenslabels of foutbalken wilt verwijderen, dubbelklik je op een label om alles te selecteren. Klik vervolgens een derde keer om één gegevenslabel/balk te selecteren.

Tip: Als je andere items in je diagram wilt verwijderen, dubbelklik je op het diagram om het zijvenster te openen.

Items verplaatsen

Je kunt bepaalde diagramlabels verplaatsen, zoals de legenda, titels en afzonderlijke gegevenslabels. Je kunt geen labels verplaatsen in een cirkeldiagram of delen van een diagram waarin gegevens worden weergegeven, zoals een as of een staaf in een staafdiagram. Items verplaatsen:

• Als je een item naar een nieuwe positie wilt verplaatsen, dubbelklik je in het diagram op het item dat je wilt verplaatsen. Klik en sleep het item vervolgens naar een nieuwe positie. Je kunt ook de pijltoetsen op het toetsenbord gebruiken om items te verplaatsen.
  • Als je de positie van één item wilt resetten, klik je met de rechtermuisknop op het item. Klik vervolgens op Lay-out resetten.
  • Als je de positie van alle items wilt resetten, open je de diagrameditor door te dubbelklikken op het diagram, naar het tabblad 'Aanpassen' te gaan en op Diagramstijl Lay-out resetten te klikken.

Sneltoetsen

Je kunt je toetsenbord gebruiken om snel door het diagram te navigeren.

• Je kunt de verschillende lagen met elementen doorlopen. Druk op Enter om verschillende onderdelen van een diagram te selecteren.
  • Als je wilt schakelen tussen verschillende diagramelementen, druk je op Tab.
  • Als je een niveau wilt verlaten, druk je op Esc.
  • Druk op Enter om naar een ander niveau te gaan.
  • Druk op Tab om de verschillende objecten op dat niveau te doorlopen.
  • Als je dit in de tegenovergestelde richting van Tab wilt doen, druk je op Shift + Tab.
Een diagram verplaatsen
  1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Klik op het diagram dat je wilt verplaatsen.
  3. Sleep het diagram naar de gewenste plek.

Tip: Je kunt ook meerdere items tegelijk verplaatsen. Druk hiervoor op Ctrl of Command en klik op de items die je wilt verplaatsen.

Het formaat van een diagram aanpassen
  1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Klik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Versleep de blauwe markeringen om het formaat van het diagram aan te passen.

Tip: Je kunt ook het formaat van meerdere items op dezelfde manier aanpassen. Druk hiervoor op Ctrl of Command en klik op de items waarvan je het formaat wilt aanpassen.