Google-documenten, -spreadsheets, -presentaties en -formulieren openbaar maken

Als je een document, spreadsheet of presentatie beschikbaar wilt maken voor een groot publiek, kun je het bestand publiceren. Nadat je het bestand hebt gepubliceerd, kun je iedereen een nieuwe URL sturen of deze insluiten in je website.

Bestand publiceren

1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand   en dan Publiceren op internet.
  3. Kies een publicatieoptie:
  • Spreadsheet: Kies of je de hele spreadsheet of alleen bepaalde bladen wilt publiceren. Je kunt ook een indeling voor de publicatie kiezen.
  • Presentatie: Kies hoe snel je de dia's wilt afspelen.
  1. Klik op Publiceren.
  2. Kopieer de URL en stuur deze naar iedereen die je het bestand wilt laten zien. Je kunt de URL ook insluiten in je website.

Opmerking: Wanneer je een diagram op internet publiceert, kunnen mensen de gegevens zien die zijn gebruikt om het diagram te maken. Houd hier rekening mee als je een diagram met persoonlijke of gevoelige gegevens publiceert.

Automatische updates uitschakelen

Als je wijzigingen in een gepubliceerd Documenten- of Spreadsheets-bestand aanbrengt, worden de wijzigingen automatisch gepubliceerd. Je kunt automatische updates als volgt uitschakelen:

1. Open in Google Documenten of Spreadsheets een bestand dat je al op internet hebt gepubliceerd.
  2. Klik op Bestand en dan Publiceren op internet.
  3. Klik op Gepubliceerde content en instellingen.
  4. Verwijder het vinkje naast 'Automatisch opnieuw publiceren na wijzigingen'.
  • Je kunt automatisch publiceren opnieuw inschakelen door het vakje weer aan te vinken.

Opmerking: Je kunt automatische updates niet uitschakelen in Google Presentaties.

Publiceren van een bestand stoppen
  1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand en dan Publiceren op internet.
  3. Klik op Gepubliceerde content en instellingen.
  4. Klik op Publiceren stoppen.
Hoe zien gepubliceerde bestanden eruit wanneer je ze deelt?

Als je iemand de URL van een gepubliceerd bestand stuurt, krijgt hij een versie te zien die niet kan worden bewerkt en die er anders uitziet dan die van jou. Anderen zien het volgende:

• Documenten: Een versie zonder werkbalk.
  • Spreadsheets: Een versie zonder werkbalk. Mensen met weergaverechten kunnen diagrammen, celopmaak en waarden van cellen zien, maar geen formules bekijken of bewerken.
  • Presentaties: Een versie die alleen kan worden weergegeven of een versie in de presentatiemodus met dia's op volledig scherm.
Bepalen wie een bestand mag publiceren

Eigenaren en bewerkers van een bestand kunnen het bestand publiceren. Ben je de eigenaar van een bestand en wil je iemand toestaan het bestand te publiceren, dan kun je deze persoon bewerkingsrechten geven.

Als je de eigenaar bent en niet wilt dat iemand anders het bestand publiceert, kun je dit als volgt instellen:

1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik rechtsboven op Delen.
  3. Klik rechtsonder op Geavanceerd.
  4. Plaats onderaan een vinkje naast 'Voorkomen dat bewerkers toegangsrechten wijzigen en nieuwe mensen toevoegen'.
  5. Klik op Opslaan.

Bestanden insluiten

Je kunt een document, spreadsheet, presentatie of formulier beschikbaar maken voor weergave op een bestaande website door het item in te sluiten in je site of blog.

Een document, spreadsheet of presentatie insluiten
  1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand en dan Publiceren op internet.
  3. Klik op Insluiten in het venster dat wordt geopend.
  4. Kies een publicatieoptie:
  • Spreadsheet: Kies of je de hele spreadsheet of alleen bepaalde bladen wilt publiceren.
  • Presentatie: Kies de grootte van de presentatie en hoe snel je de dia's wilt afspelen.
  1. Klik op Publiceren.
  2. Kopieer de html in het tekstvak en plak deze in je website of blog.
Ingesloten spreadsheets bewerken

Als je een spreadsheet insluit, kun je gedeelten ervan weergeven of verbergen nadat je de spreadsheet op internet hebt gepubliceerd. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Open een bestand in Google Spreadsheets.
  2. Klik bovenaan op Bestand en dan Publiceren op internet.
  3. Klik op Insluiten in het venster dat wordt geopend.
  4. Klik op Publiceren.
  5. Kopieer de code en html in het tekstvak en plak deze in je website of blog.
  6. Bewerk de html op je website of blog om gedeelten van de spreadsheet weer te geven of te verbergen.
  • gid=: De blad-ID.
  • range=: De rijen en kolommen die op internet worden gepubliceerd. Bijvoorbeeld A1: B14.
  • widget=: 'True' of 'false'. Met 'true' wordt de bladtab onderaan weergegeven.
  • headers=: 'True' of 'false'. Met 'true' worden rijnummers en kolomletters weergegeven.
  • chrome=: 'True' of 'false'. Met 'true' worden de titel en voettekst weergegeven.
Een formulier insluiten
  1. Open een formulier in Google Formulieren.
  2. Klik rechtsboven op Verzenden.
  3. Klik bovenaan het venster op Insluiten.
  4. Klik op Kopiëren om de html die wordt weergegeven te kopiëren.
  5. Plak de html in je website of blog.

Gerelateerd artikel: