Meer informatie tekeningen en opmaak

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Met Google Tekeningen kun je tekeningen maken, invoegen en bewerken.

Een tekening maken in Google Documenten

1. Open een document op je computer.
  2. Klik linksboven op Invoegen en dan Tekening en dan Nieuw.
  3. Voeg vormen, lijnen of tekst in met de bewerkingstools.

Een tekening maken in Google Drive

1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Klik linksboven op Bestand en dan Nieuw en dan Meer en dan Google Tekeningen.
  3. Gebruik de bewerkingstool om het volgende in te voegen:
    • Vormen
    • Lijnen
    • Tekst

Een tekening uit Google Drive invoegen

1. Open een document op je computer.
  2. Klik linksboven op Invoegen en dan Tekening en dan Van Drive.
  3. Klik op de tekening die je wilt invoegen.
  4. Klik op Selecteren.

De ingevoegde tekening is gekoppeld aan de oorspronkelijke tekening.

• De tekening updaten: Klik op de tekening. Klik rechtsboven op Updaten.
  • De tekening ontkoppelen: Klik op de tekening. Klik rechtsboven op Ontkoppelen Ontkoppelen .

De bewerkingstools gebruiken

Je kunt de bewerkingstools gebruiken om lijnen, vormen, tekstvakken en afbeeldingen toe te voegen.

Een lijn tekenen
  1. Zoek bovenaan de pagina naar Lijn selecteren en klik erop.
  2. Kies het type lijn dat je wilt gebruiken.
  3. Plaats de lijn op de tekening:
    • Lijn, Geknikte verbindingslijn, Gebogen verbindingslijn of Pijl: Klik om te beginnen en sleep de muis vervolgens over het canvas.
    • Kromme of Polylijn: Klik om te beginnen en klik vervolgens op elk punt waar je de lijn wilt buigen. Dubbelklik of voltooi de vorm (door het laatste punt aan het beginpunt te koppelen) als je klaar bent.
    • Krabbelen: Klik om te beginnen en sleep de muis vervolgens over het canvas.
  4. Klik op Selecteren.
Een vorm tekenen
  1. Zoek bovenaan de pagina naar Vorm en klik erop.
  2. Kies de vorm die je wilt gebruiken.
  3. Klik en sleep op het canvas om de gewenste vorm te tekenen.
Tekst invoegen
  1. Klik bovenaan de pagina op Invoegen.
    • Wil je de tekst rechtstreeks als vorm op het canvas plaatsen, klik dan op WordArt.
    • Wil je de tekst in een vak of begrensd gebied plaatsen, klik dan op Tekstvak en op de plek waar de tekst moet komen.
  2. Typ de tekst en druk op Enter.
  3. Pas de tekst eventueel aan door eerst de Wordart of het tekstvak te selecteren en vervolgens het formaat aan te passen, de tekst op te maken of een stijl toe te passen (zoals vet of cursief).
Afbeelding invoegen
  1. Zoek bovenaan de pagina naar Afbeelding en klik erop.
  2. Volg de instructies om een afbeelding te kiezen of te uploaden.
  3. Pas de afbeelding eventueel aan. Je kunt een afbeelding net als elke andere vorm verplaatsen en opmaken.
    • De afbeelding verplaatsen: Sleep de afbeelding over het canvas.
    • Het formaat van de afbeelding aanpassen: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken.
    • De afbeelding draaien: Versleep de blauwe stip (buiten de vorm). Houd Shift ingedrukt om per keer 15° te draaien.
    • De randkleur, lijndikte, randstijl of lijnstijl wijzigen: Gebruik de knoppen boven het canvas.

Vormen selecteren en opmaken

1. Open op je computer een tekening in Google Drive.
  2. Zoek bovenaan de pagina naar Selecteren en klik erop.
  3. Klik op het canvas op het item (vorm, lijn of tekstvak) dat je wilt wijzigen.
    • Een vorm verplaatsen: Sleep de vorm over het canvas.
    • Het formaat van een vorm aanpassen: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken.
    • Een lijn draaien: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken. Lijnen kunnen zo worden gedraaid.
    • Een vorm draaien: Versleep de blauwe stip (buiten de vorm). Houd de Shift-toets ingedrukt om per keer 15° te draaien.
    • De opvulkleur, lijnkleur, lijndikte, randstijl of lijnstijl wijzigen: Gebruik de knoppen boven het canvas.
    • Tekst in een vorm plaatsen: Dubbelklik op een ingesloten vorm en begin te typen.

Een vorm kopiëren

Je kunt een vorm kopiëren, door Option (Mac) of Ctrl (Windows) ingedrukt te houden en de kopie naar een andere plek te slepen.

Het formaat van een tekening wijzigen

1. Open op je computer een tekening in Google Drive.
  2. Ga naar het menu en klik op Bestand en dan Pagina-instelling.
  3. Selecteer een formaat in het dropdownmenu. Wil je een eigen formaat kiezen, selecteer dan Aangepast.

Opmaak tonen en verbergen

Als je document opmaak bevat, kun je opmaak tonen en verbergen. Selecteer een optie om alle opmaak te tonen en te verbergen:

1. Klik op Menu bekijken en dan Opmaak tonen Vinkje.
  2. Klik met de rechtermuisknop ergens in het document.
  3. Klik op Alle opmaak verbergen .

Tip: Op apparaten met een touchscreen kun je tikken om alle opmaak te tonen of te verbergen.

Opmaak verwijderen

1. Open een document met opmaak op je computer.
  2. Een opmaak verwijderen:
    1. Klik met de rechtermuisknop op de opmaak.
    2. Klik in het menu op Verwijderen Verwijderen .

Tip: Je kunt je toetsenbord gebruiken om opmaak te verwijderen. Selecteer een opmaak en druk dan op Backspace of Delete.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.