Tekeningen maken en bewerken

Met Google Tekeningen kun je tekeningen maken en bewerken.

Een tekening maken

1. Ga naar Google Drive.
  2. Klik linksboven op Nieuw en vervolgens Meer en vervolgens Google Tekeningen.
  3. Voeg vormen, lijnen of tekst in met de bewerkingstools.
  4. Voeg je tekening eventueel aan een ander bestand toe als je klaar bent.

De bewerkingstools gebruiken

Je kunt de bewerkingstools gebruiken om lijnen, vormen, tekstvakken en afbeeldingen toe te voegen.

Een lijn tekenen
  1. Klik boven aan de pagina op 'Lijn selecteren'.
  2. Kies het type lijn dat je wilt gebruiken.
  3. Plaats de lijn op de tekening:
    • Lijn, Geknikte verbindingslijn, Gebogen verbindingslijn of Pijl: Klik om te beginnen en sleep de muis vervolgens over het canvas.
    • Kromme of Polylijn: Klik om te beginnen en klik vervolgens op elk punt waar je de lijn wilt buigen. Dubbelklik of voltooi de vorm (door het laatste punt aan het beginpunt te koppelen) als je klaar bent.
    • Krabbelen: Klik om te beginnen en sleep de muis vervolgens over het canvas.
  4. Klik op Selecteren.
Een vorm tekenen
  1. Klik boven aan de pagina op Vorm.
  2. Kies de vorm die je wilt gebruiken.
  3. Klik en sleep op het canvas om de gewenste vorm te tekenen.
Tekst invoegen
  1. Klik boven aan de pagina op Invoegen.
  • Wil je de tekst rechtstreeks als vorm op het canvas plaatsen, klik dan op WordArt.
  • Wil je de tekst in een vak of begrensd gebied plaatsen, klik dan op Tekstvak en op de plek waar de tekst moet komen.
  1. Typ de tekst en druk op Enter.
  2. Pas de tekst eventueel aan door eerst de Wordart of het tekstvak te selecteren en vervolgens het formaat aan te passen, de tekst op te maken of een stijl toe te passen (zoals vet of cursief).
Afbeelding invoegen
  1. Klik boven aan de pagina op Afbeelding.
  2. Volg de instructies om een afbeelding te kiezen of te uploaden.
  3. Pas de afbeelding eventueel aan. Je kunt een afbeelding net als elke andere vorm verplaatsen en opmaken.
    • De afbeelding verplaatsen: Sleep de afbeelding over het canvas.
    • Het formaat van de afbeelding aanpassen: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken.
    • De afbeelding draaien: Versleep de blauwe stip (buiten de vorm). Houd SHIFT ingedrukt om per keer 15° te draaien.
    • De randkleur, lijndikte, randstijl of lijnstijl wijzigen: Gebruik de knoppen boven het canvas.

Vormen selecteren en opmaken

1. Open een tekening in Google Drive.
  2. Klik boven aan de pagina op Selecteren.
  3. Klik op het canvas op het item (vorm, lijn of tekstvak) dat je wilt wijzigen.
    1. Een vorm verplaatsen: Sleep de vorm over het canvas.
    2. Het formaat van een vorm aanpassen: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken.
    3. Een lijn draaien: Versleep de blauwe vakjes op de hoeken. Lijnen kunnen zo worden gedraaid.
    4. Een vorm draaien: Versleep de blauwe stip (buiten de vorm). Houd SHIFT ingedrukt om per keer 15° te draaien.
    5. De opvulkleur, lijnkleur, lijndikte, randstijl of lijnstijl wijzigen: Gebruik de knoppen boven het canvas.
    6. Tekst in een vorm plaatsen: Dubbelklik op een ingesloten vorm en begin te typen.

Een vorm kopiëren

Je kunt een vorm kopiëren, door Option (Mac) of Ctrl (Windows) ingedrukt te houden en de kopie naar een andere plek te slepen.

Het formaat van een tekening wijzigen

1. Ga naar het menu en klik op Bestand en vervolgens Pagina-instelling.
  2. Selecteer een formaat in het dropdown-menu. Wil je zelf een formaat opgeven, selecteer dan Aangepast.

Mary is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om haar te laten weten wat je van deze pagina vindt.