Lägga till och redigera tabeller

Organisera information i ett dokument eller en presentation genom att lägga till en tabell. Du kan lägga till och ta bort tabeller samt justera storlek och format på tabellrader och tabellkolumner.

Om du använder Google Dokument på en dator kan du även

• sortera rader
  • dra och flytta rader och kolumner
  • fästa tabellrubriker så att de upprepas högst upp på varje sida
  • förhindra att information fortsätter på nästa sida.

Lägg till en tabell

1. Öppna ett dokument eller en bild i en presentation på datorn.
  2. Klicka på  Infoga  följt av  Tabell följt av välj hur många rader och kolumner du vill lägga till.
    • Tabeller kan vara upp till 20 x 20 celler.
  3. Tabellen läggs till i dokumentet.
Lägg till rader eller kolumner
  1. Öppna ett dokument eller en bild i en presentation på datorn.
  2. Högerklicka på en cell i en tabell.
  3. Om du vill lägga till en rad eller kolumn bredvid den valda cellen klickar du på:
    • Infoga kolumn till vänster
    • Infoga kolumn till höger
    • Infoga rad ovan
    • Infoga rad nedan
Radera rader, kolumner eller tabeller
  1. Öppna ett dokument eller en bild i en presentation på datorn.
  2. Högerklicka på en cell i en tabell från den rad eller kolumn som du vill ta bort.
  3. Välj Ta bort kolumn, Ta bort rad eller Ta bort tabell från menyn.
Flytta en tabell
Viktigt! Kontrollera att dokumentet är i sidformat i Google Dokument.
Flytta tabellen genom att välja ett alternativ:
Peka och dra:
  1. Peka på tabellens hörn tills Flytta tabell visas.
  2. Dra tabellen.
  3. Placera tabellen på önskad plats.
Snabblayouter:
  1. Högerklicka på skrivbordet.
  2. Klicka på Tabellegenskaperföljt av Snabblayouter.
  3. Välj ett av layoutalternativen.
Radbryt text:
  1. Högerklicka på skrivbordet.
  2. Klicka på Tabellegenskaperföljt avTabell.
  3. Välj Radbrytning under Stil.
  4. Välj ett alternativ:
    • Ändra hur mycket utrymme som ska visas i tabellen och den inslagna texten: Flytta marginalstorleken under Marginaler från dokumenttext.
    • Se till att tabellen har samma position med radbruten text: Klicka på Flytta med text under Position.
    • Behåll tabellen på samma position på sidan: Klicka på Åtgärda på sidan under Position.

Formatera tabeller

Du kan ändra storleken på rader och kolumner eller sortera tabellrader. Du kan också ändra kantformatet och bakgrundsfärgen för enskilda celler.

Ändra storlek på rader och kolumner

Ändra storlek på en rad eller kolumn

1. Öppna ett dokument eller en presentation på datorn.
  2. För markören över kantlinjen i en rad eller kolumn.
  3. När markören blir en dubbelriktad pil, klickar du och drar tills raden eller kolumnen har den storlek som du vill ha.

Gör så att alla rader och kolumner får samma storlek

1. Öppna ett dokument eller en presentation på datorn.
  2. Högerklicka på en tabell.
  3. Klicka på Fördela rader eller Fördela kolumner.
Ändra storlek på en tabell

Google Dokument

1. Öppna ett dokument på datorn och välj celler i en tabell.
  2. Öppna Format följt av Tabell följt av Tabellegenskaper
    1. Du kan också högerklicka på tabellen och välja Tabellegenskaper.
  3. Under Kolumn eller Rad anger du den bredd och höjd du vill ha för alla markerade celler.
  4. Klicka på OK.

Google Presentationer

1. Öppna en presentation på datorn och klicka på en tabell.
  2. Flytta musen till något av tabellens hörn.
  3. Klicka och dra i vilken riktning som helst när markören blir en dubbelriktad pil.
Formatera enskilda celler i en tabell
  1. Öppna ett dokument eller en presentation på datorn.
  2. Markera de celler som du vill ändra.
  3. Klicka på det format du vill ändra i verktygsfältet:
    • Kantfärg Kantfärg
    • Kantbredd eller kantlinjevikt Kantlinjestreck
    • Kantlinjestreck Kanttjocklek
    • Bakgrundsfärg eller fyllningsfärg Fyllning

I Google Dokument kan du även ändra en cells vertikala justering och utfyllnad.

1. Öppna ett dokument på datorn och klicka på en tabell.
  2. Öppna Format följt av Tabell följt av Tabellegenskaper
    1. Du kan också högerklicka på tabellen och välja Tabellegenskaper.
  3. Under Cell kan du välja den vertikala justeringen och ange utfyllnad för cellerna.
Sortera rader i Google Dokument
  1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Högerklicka på tabellen.
  3. Klicka på Sortera tabell.
  4. Välj Sortera tabellen i stigande ordning eller Sortera tabellen i fallande ordning.

Du kan också snabbt sortera rader direkt från tabellkontrollerna:

1. Håll muspekaren över den översta raden i en tabell.
  2. Klicka på Sortera tabell
  3. Välj Sortera stigande eller Sortera fallande.

Tips! Undvik att sortera rubrikraderna för tabellen genom att följa anvisningarna för att fästa rubrikrader. Rader som har fästs sorteras inte.

Strukturera tabeller

Du kan flytta rader och kolumner eller slå samman celler. Om du har stora tabeller som täcker flera sidor i Google Dokument kan du även fästa rubrikrader högst upp på sidor och förhindra att rader fortsätter på nästa sida.

Slå samman celler i en tabell

Du kan kombinera celler för att skapa titlar, lägga till rubriker eller lägga ihop information från flera celler i en enda cell.

1. Öppna ett dokument eller en presentation på datorn.
  2. Klicka och dra för att markera de celler du vill slå samman.
  3. Högerklicka på cellerna.
  4. Klicka på Sammanfoga celler

Separera celler genom att:

1. Klicka och dra för att markera de celler du vill slå samman.
  2. Högerklicka på de markerade cellerna.
  3. Klicka på Separera celler.

Dela tabellceller i Google Dokument

1. Öppna ett dokument på datorn.
  2. Högerklicka på cellen.
  3. Klicka på Dela cell.
  4. Ange antal rader och kolumner.
  5. Klicka på Dela.
Flytta tabellrader och kolumner i Google Dokument

Flytta en rad

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Håll muspekaren över den vänstra kolumnen i en tabell.
  3. Håll muspekaren över Dra tills en hand visas.
  4. Klicka och dra raden uppåt eller nedåt till den nya platsen.

Flytta en kolumn

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Håll muspekaren över den översta raden i en tabell.
  3. Håll muspekaren över Dra tills en hand visas.
  4. Klicka och dra kolumnen åt vänster eller höger till dess nya plats.
Fäst rubrikfält i Google Dokument

Om du har en lång tabell kan du göra om tabellrader till rubrikrader som upprepas högst upp på varje sida. Om du använder ett dokument i sidlöst format kan du fästa tabellrader för att förbli synliga högst upp i fönstret.

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Klicka var som helst i tabellen.
  3. Öppna Format följt av Tabell följt av Tabellegenskaper
    1. Du kan också högerklicka på tabellen och välja Tabellegenskaper.
  4. Markera Fäst rubrikfält under Rad och ange antalet rader du vill fästa.
  5. Klicka på OK för att tillämpa ändringarna.

Du kan också snabbt fästa ett antal rader direkt från tabellen:

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Högerklicka på raden du vill fästa och välj Fäst rubrikfält upp till den här raden
    1. Du kan också hålla muspekaren över den vänstra delen av raden du vill fästa och välj Fäst rubrikfält upp till den här raden .

Ta bort rader

1. Högerklicka på en rad i tabellen
  2. Välj Ta bort rubrikfält .
Gör så att tabellrader inte kan delas i Google Dokument

Om du har en stor tabell som korsar flera sidor kan du välja om du vill att informationen på en tabellrad ska delas över en sidbrytning.

Viktigt! Den här funktionen är inte tillgänglig i dokument i format som saknar sidor. Kontrollera att dokumentet är i sidformat om du vill använda den här funktionen.

1. Markera tabellraden.
  2. Öppna Format följt av Tabell följt av Tabellegenskaper
    1. Du kan också högerklicka på tabellen och välja Tabellegenskaper.
  3. Markera/avmarkera Raden får fortsätta på nästa sida under Rad.
  4. Klicka på OK för att tillämpa ändringarna.
Ändra en tabelljustering i Google Dokument
  1. Öppna ett dokument på datorn och klicka på en tabell.
  2. Öppna Format följt av Tabell följt av Tabellegenskaper
    1. Du kan också högerklicka på tabellen och välja Tabellegenskaper.
  3. Under Tabell väljer du Vänster, Centrera eller Höger.