Die bladsy wat jy versoek het, is tans nie in jou taal beskikbaar nie. Jy kan 'n ander taal aan die onderkant van die bladsy kies of Google Chrome se ingeboude vertalingkenmerk gebruik om 'n kitsvertaling van enige webbladsy in 'n taal van jou keuse te doen.

Tabellen toevoegen en bewerken

Met een tabel kun je eenvoudig informatie overzichtelijk weergeven in een document of presentatie. Je kunt tabellen toevoegen en verwijderen, en de grootte en stijl van tabelrijen en -kolommen aanpassen.

Als je Google Documenten op een computer gebruikt, kun je ook het volgende doen:

• Rijen sorteren
  • Rijen en kolommen verslepen
  • Koprijen van tabellen vastzetten, zodat ze bovenaan elke pagina worden herhaald
  • Voorkomen dat informatie overloopt op meerdere pagina's

Een tabel toevoegen

1. Open een document of dia in een presentatie op je computer.
  2. Klik op Invoegen en dan Tabel en dan kies hoeveel rijen en kolommen je wilt toevoegen.
    • Een tabel kan maximaal 20 bij 20 cellen bevatten.
  3. De tabel wordt toegevoegd aan het document.
Rijen of kolommen toevoegen
  1. Open een document of dia in een presentatie op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een cel in een tabel.
  3. Klik op een van de volgende opties om een rij of kolom toe te voegen naast de geselecteerde cel:
    • Kolom links invoegen
    • Kolom rechts invoegen
    • Rij boven invoegen
    • Rij onder invoegen
Rijen, kolommen of tabellen verwijderen
  1. Open een document of dia in een presentatie op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een cel in de rij of kolom die je wilt verwijderen.
  3. Kies in het menu Kolom verwijderen, Rij verwijderen of Tabel verwijderen.
Een tabel verplaatsen
Belangrijk: Zorg dat het document in Google Documenten een indeling met paginering heeft.
Selecteer een optie om de tabel te verplaatsen en op de juiste plek te zetten:
Verslepen:
  1. Plaats de cursor op de hoeken van de tabel totdat Tabel verplaatsen wordt getoond.
  2. Versleep de tabel.
  3. Zet de tabel neer op de juiste plek.
Snelle lay-outs:
  1. Klik met de rechtermuisknop op de tabel.
  2. Klik op Tabeleigenschappen en dan Snelle lay-outs.
  3. Selecteer een van de opties.
Tekstomloop:
  1. Klik met de rechtermuisknop op de tabel.
  2. Klik op Tabeleigenschappen en dan Tabel.
  3. Selecteer bij Stijl de optie Tekstomloop.
  4. Selecteer een optie:
    • De hoeveelheid ruimte tussen de tabel en de tekst met terugloop wijzigen: Wijzig de margegrootte onder Marges van documenttekst.
    • De tabel in dezelfde positie houden met de tekst met terugloop: Klik onder Positie op Verplaatsen met tekst.
    • De tabel op dezelfde positie op de pagina houden: Klik onder Positie op Vastzetten op pagina.

De stijl van tabellen aanpassen

Je kunt het formaat van rijen en kolommen aanpassen of tabelrijen sorteren. Je kunt ook de randstijl en achtergrondkleur van afzonderlijke cellen wijzigen.

Het formaat van rijen en kolommen aanpassen

Het formaat van een rij of kolom aanpassen

1. Open een document of presentatie op je computer.
  2. Plaats in de tabel de muisaanwijzer op de rasterlijn van een rij of kolom.
  3. Wacht tot de muisaanwijzer in een dubbele pijl verandert. Klik en sleep vervolgens om de rij of kolom het gewenste formaat te geven.

Alle rijen en kolommen even groot maken

1. Open een document of presentatie op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een tabel.
  3. Klik op Rijen verdelen of Kolommen verdelen.
Het formaat van een tabel aanpassen

Google Documenten

1. Open een document op je computer en selecteer cellen in een tabel.
  2. Ga naar Opmaak en dan Tabel en dan Tabeleigenschappen
    1. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en Tabeleigenschappen selecteren.
  3. Voer onder Kolom of Rij de gewenste breedte en hoogte in voor alle gemarkeerde cellen.
  4. Klik op OK.

Google Presentaties

1. Open een presentatie op je computer en klik op een tabel.
  2. Verplaats de muisaanwijzer naar een van de hoeken van de tabel.
  3. Wacht tot de muisaanwijzer in een dubbele pijl verandert. Klik en sleep vervolgens om de tabel het gewenste formaat te geven.
De stijl van afzonderlijke cellen in een tabel aanpassen
  1. Open een document of presentatie op je computer.
  2. Selecteer de cellen die je wilt wijzigen.
  3. Klik in de werkbalk op de het type stijl dat je wilt wijzigen:
    • Randkleur Randkleur
    • Randbreedte of Randdikte Randstreepje
    • Randstreepje Randdikte
    • Achtergrondkleur of Opvulkleur Opvulling

In Google Documenten kun je ook de verticale uitlijning en opvulling van een cel wijzigen.

1. Open een document op je computer en klik op een tabel.
  2. Ga naar Opmaak en dan Tabel en dan Tabeleigenschappen
    1. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en Tabeleigenschappen selecteren.
  3. Onder Cel kun je de verticale uitlijning selecteren en de celopvulling opgeven.
Rijen sorteren in Google Documenten
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de tabel.
  3. Klik op Tabel sorteren.
  4. Selecteer Tabel sorteren in oplopende volgorde of Tabel sorteren in aflopende volgorde.

Je kunt ook snel rijen sorteren met de bedieningselementen voor de tabel. Hiervoor doe je het volgende:

1. Plaats de muisaanwijzer in de bovenste rij van een tabel.
  2. Klik op Sorteertabel
  3. Selecteer Oplopend sorteren of Aflopend sorteren.

Tip: Als je niet wilt dat de koprijen voor je tabel worden gesorteerd, volg je de instructies om koprijen vast te zetten. Rijen die zijn vastgezet, worden niet gesorteerd.

Tabellen ordenen

Je kunt rijen en kolommen verplaatsen of cellen samenvoegen. Als je in Google Documenten grote tabellen hebt die zich over meerdere pagina's uitstrekken, kun je de koprijen bovenaan de pagina's ook vastzetten en zo voorkomen dat rijen overlopen op andere pagina's.

Cellen in een tabel samenvoegen

Je kunt cellen samenvoegen om titels te maken, kopteksten toe te voegen of gegevens uit verschillende cellen in één cel te plaatsen.

1. Open een document of presentatie op je computer.
  2. Klik en sleep om de cellen te markeren die je wilt samenvoegen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de cellen.
  4. Klik op Cellen samenvoegen.

Zo maak je de samenvoeging van cellen ongedaan:

1. Klik en sleep om de cellen te markeren waarvan je de samenvoeging ongedaan wilt maken.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de gemarkeerde cellen.
  3. Klik op Samenvoegen cellen ongedaan maken.

Tabelcellen splitsen in Google Documenten

1. Open een document op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de cel.
  3. Klik op Cel splitsen.
  4. Geef het gewenste aantal rijen en kolommen op.
  5. Klik op Splitsen.
Tabelrijen en -kolommen verplaatsen in Google Documenten

Een rij verplaatsen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Plaats de muisaanwijzer in de linkerkolom van een tabel.
  3. Plaats de cursor op Slepen totdat er een handje wordt weergegeven.
  4. Klik en sleep de rij omhoog of omlaag naar de nieuwe locatie.

Een kolom verplaatsen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Plaats de muisaanwijzer in de bovenste rij van een tabel.
  3. Plaats de cursor op Slepen totdat er een handje wordt weergegeven.
  4. Klik en sleep de kolom naar links of rechts, naar de nieuwe locatie.
Koprijen vastzetten in Google Documenten

Als je een lange tabel hebt, kun je tabelrijen veranderen in koprijen die bovenaan elke pagina worden herhaald. Als je een document hebt met een indeling zonder pagina's, kun je tabelrijen vastzetten, zodat ze bovenaan het venster zichtbaar blijven.

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Klik ergens in je tabel.
  3. Ga naar Opmaak en dan Tabel en dan Tabeleigenschappen
    1. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en Tabeleigenschappen selecteren.
  4. Vink onder Rij de optie Koprij(en) vastzetten aan en geef het aantal rijen op dat je wilt vastzetten.
  5. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren.

Je kunt ook snel een aantal rijen vastzetten vanuit de tabel. Hiervoor doe je het volgende:

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de rij tot waar je de kop wilt vastzetten en selecteer Kop vastzetten tot deze rij
    1. Je kunt ook de muisaanwijzer aan de linkerkant plaatsen van de rij tot waar je de kop wilt vastzetten en Kop vastzetten tot deze rij  selecteren.

Rijen losmaken

1. Klik met de rechtermuisknop op een rij in de tabel.
  2. Selecteer Koprijen losmaken .
Tabelrijen niet-splitsbaar maken in Google Documenten

Als je een grote tabel hebt die zich over meerdere pagina's uitstrekt, kun je aangeven of je wilt dat informatie in een tabelrij gesplitst wordt weergegeven over een pagina-einde heen.

Belangrijk: Deze functie is niet beschikbaar in documenten met een indeling zonder paginering. Als je deze functie wilt gebruiken, stel je voor het document een indeling met paginering in.

1. Selecteer de tabelrij.
  2. Ga naar Opmaak en dan Tabel en dan Tabeleigenschappen
    1. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en Tabeleigenschappen selecteren.
  3. Vink onder Rij het vakje aan of uit voor Overloop van de rij op meerdere pagina's toestaan.
  4. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren.
De uitlijning van een tabel wijzigen in Google Documenten
  1. Open een document op je computer en klik op een tabel.
  2. Ga naar Opmaak en dan Tabel en dan Tabeleigenschappen
    1. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en Tabeleigenschappen selecteren.
  3. Kies onder Tabel de optie Links, Midden of Rechts.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.