De opmaak van alinea's en lettertypen wijzigen

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Je kunt de werkbalk bovenaan een document gebruiken om de volgende acties uit te voeren:

• De afstand tussen tekstregels en alinea's bewerken en opmaken
  • Het lettertype en de achtergrondkleur wijzigen
  • Tekst vet of cursief maken, onderstrepen of doorhalen

Alinea's opmaken

Alinea-uitlijning en regelafstand wijzigen

Alinea-uitlijning wijzigen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de alinea die je wilt wijzigen.
  3. Kies bovenaan een uitlijningsoptie.

Regel- en alinea-afstand wijzigen

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de regels die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Opmaak en dan Regel- en alinea-afstand.
  4. Kies een optie voor de regelafstand:
    • Als je de regelafstand in alinea's wilt wijzigen, klik je op Enkel, 1,15, 1,5 of Dubbel.
    • Als je de afstand tussen alinea's wilt wijzigen, klik je op Witruimte voor alinea verwijderen of Witruimte na alinea toevoegen.
    • Als je een aangepaste afstand wilt instellen, klik je op Aangepaste afstand. Geef de gewenste afstand voor en na een alinea op en klik vervolgens op Toepassen.
    • Als je de kop en tekst van een alinea op dezelfde pagina wilt houden, klik je op Bij volgende houden.
    • Als je alle tekstregels in dezelfde alinea op dezelfde pagina wilt houden, klik je op Regels bij elkaar houden.
    • Klik op Losse regels voorkomen als je niet wilt dat er aan het begin of eind van een alinea een losse regel wordt weergegeven.

Belangrijk: Bij volgende houden, Regels bij elkaar houden en Losse regels voorkomen zijn niet beschikbaar in documenten met een indeling zonder paginering. Als je deze functies wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je document een indeling met paginering heeft.

Randen of de kleur van alinea's wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de alinea die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Opmaak en dan Alineastijlen en dan Randen en arcering.
  4. Wijzig de opmaak van de alinea in het venster dat wordt geopend.
  5. Klik op Resetten om de randen of kleuren van alinea's te verwijderen.
  6. Klik als je klaar bent op Toepassen.

Lettertype opmaken

Hoofdlettergebruik wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Tekstkleur Tekstkleur.
  4. Selecteer de gewenste kleur.
Een standaardlettertype kiezen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Markeer de gewenste tekst.
  3. Selecteer bovenaan het gewenste lettertype.
  4. Klik op Opmaak en dan Alineastijlen en dan Normale tekst en dan Normale tekst updaten om overeen te komen.
  5. Klik terwijl de tekst nog steeds is gemarkeerd op Opmaak en dan Alineastijlen en dan Opties en dan Opslaan als mijn standaardstijlen.

Het gekozen lettertype wordt nu standaard voor al je nieuwe documenten gebruikt (tenzij je het opnieuw wijzigt).

Lettertypen toevoegen aan de lijst met lettertypen

In sommige talen kun je nieuwe lettertypen toevoegen aan de lijst met lettertypen.

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Klik bovenaan op de naam van het lettertype om de lijst met lettertypen te openen.
  3. Klik onderaan de lijst op Meer lettertypen.
  4. Browse of zoek naar nieuwe lettertypen.
  5. Klik op een lettertype om dit toe te voegen aan de lijst 'Mijn lettertypen'.
  6. Gebruik de pijlen voor Weergeven en Sorteren om de lettertypen te sorteren of de weergave van de lettertypen in de lijst te wijzigen.
  7. Klik op OK.
Beschikbare talen

Er zijn lettertypen beschikbaar in de volgende talen:

• Afrikaans
  • Albanees
  • Arabisch
  • Azerbeidzjaans
  • Bengaals
  • Birmaans
  • Catalaans
  • Kroatisch
  • Tsjechië
  • Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Estlands
  • Filipijns
  • Fins
  • Frans
  • Duits
  • Grieks
  • Gujarati
  • Hebreeuws
  • Hindi
  • Hongaars
  • IJslands
  • Indonesisch
  • Italiaans
  • Kannada
  • Kazaks
  • Khmer
  • Kirgizisch
  • Lets
  • Litouws
  • Macedonisch
  • Maleis
  • Malayalam
  • Marathi
  • Mongools
  • Nepalees
  • Noors
  • Perzisch
  • Pools
  • Portugees
  • Punjabi
  • Roemeens
  • Russisch
  • Servisch
  • Sinhala
  • Slowaaks
  • Sloveens
  • Spaans
  • Swahili
  • Zweeds
  • Tamil
  • Telugu
  • Thais
  • Turks
  • Oekraïens
  • Urdu
  • Oezbeeks
  • Vietnamees
De tekstkleur wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Tekstkleur Tekstkleur.
  4. Selecteer de gewenste kleur.
De achtergrond- of markeringskleur wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Klik op Markeringskleur Tekst markeren.
  4. Selecteer de gewenste kleur.
Tekst vet maken, cursief maken of doorhalen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Geef de tekst de gewenste opmaak.
    1. Vet maken: klik op Vet Vet.
    2. Cursief maken: klik op Cursief Cursief.
    3. Doorhalen: klik op Opmaak en dan Tekst  en dan Doorhalen.