Rediger presentasjoner med en skjermleser

Du kan redigere presentasjoner på datamaskinen med en skjermleser som gjør om tekst til tale, for eksempel ChromeVox, NVDA, JAWS eller VoiceOver.

Sørg først for at skjermleserstøtte for Dokumenter er slått på.

Hvis du bruker en Windows-datamaskin eller Chromebook med berøringsskjerm, kan du følge tipsene for bruk av skjermleser med berøringsskjerm.

Anbefalte nettlesere og skjermlesere

Chrome anbefales til Dokumenter-apper. I tillegg anbefales

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Beveg deg rundt i presentasjoner

Når du åpner en presentasjon i Google Presentasjoner, utheves det første lysbildet i presentasjonen.

Bruk hurtigtaster

Presentasjoner er annerledes enn vanlige nettsteder, så enkelte vanlige hurtigtaster for skjermlesere fungerer ikke. For å få den beste opplevelsen bør du bruker Presentasjoner-hurtigtaster når du redigerer presentasjoner.

Du kan for eksempel bruke hurtigtastene nedenfor til å bevege deg rundt i redigeringsverktøyet for presentasjoner.

• Lysbildelerretet: For å gå til lysbildelerretet fra et annet område, trykk på Ctrl + Alt + Shift + c (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + c (Mac).
  • Filmstripen: Redigeringsverktøyet for presentasjoner inneholder en filmstripe med oversikt over alle lysbilder i presentasjonen. For å flytte uthevingen til filmstripen, trykk på Ctrl + Alt + Shift + f (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + f (Mac). Når du er i filmstripen, kan du bevege deg mellom lysbilder med oppover- og nedoverpilene.
  • Animasjonsfeltet: For å legge til animasjoner i et lysbilde, åpne animasjonsfeltet ved å trykke på Ctrl + Alt + Shift + b (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + b (Mac). Skjermleseren leser opp alternativer for å legge til animasjoner for former og objekter eller for å legge til overganger for lysbilder.
  • Foredragsnotater: For å gå til foredragsnotatene, trykk på Ctrl + Alt + Shift + s (Windows og Chrome OS) eller Ctrl + ⌘ + Shift + s (Mac). Du hører tilbakemelding fra skjermleseren når du skriver foredragsnotater.

For å åpne en liste over hurtigtaster i presentasjonen din, trykk på  Ctrl + / (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + / (Mac). Du kan søke i hurtigtastene, for eksempel etter sett inn eller lysbilde. For å gå tilbake til presentasjonen, trykk på Escape.

Bruk hurtighandlinger ved å søke i menyene

1. Trykk på Alt + / (Windows og Chrome OS) eller Option + / (Mac).
  2. Skriv inn en kommando, for eksempel Gi nytt navn eller Sett inn
  3. Trykk på nedoverpilen for å høre søkeresultater. Hvis du for eksempel skriver inn Sett inn, får du blant annet opp alternativer for å legge til rader og kommentarer.
  4. For å velge en handling, trykk på Enter.

Presenter lysbildene dine

Disse nettleserne og skjermleserne fungerer best for visning og lesing av lysbilder:

• Chrome OS: ChromeVox med Chrome.
  • Windows: Bruk NVDA eller JAWS med Chrome.
  • Mac: Bruk VoiceOver med Chrome.

Slik presenterer du lysbildene dine:

1. Bruk hurtigtasten for nettleseren din til å starte presentasjonen:
    • Chrome OS: Ctrl + søketasten + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + Shift + Enter
  2. For å navigere i innholdet i lysbilder, trykk på Tab til lysbildeinnholdet er uthevet.
  3. For å gå til neste eller forrige lysbilde, trykk på oppover- eller nedoverpilen.
  4. For å gå ut av presentasjonsmodus, trykk på Escape.
Tips: Du kan vise presentasjonen din som én enkelt side du kan rulle i, akkurat som en vanlig nettside. For å bytte til HTML-visning, trykk på Ctrl + Alt + Shift + p (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + p (Mac).

Bruk menyene, knappene på toppen og verktøyraden

Merk: Hvis du ikke ser noen knapper og menyer på toppen, kan du trykke på Ctrl + Shift + f (Windows, Chrome OS eller Mac).

Slik blar du gjennom menyene:

1. Åpne Fil-menyen med hurtigtasten for nettleseren din:
    • Windows med Chrome-nettleseren: Alt + f
    • Windows med andre nettlesere: Alt + Shift + f
    • Chrome OS: Alt + f
    • Mac: Trykk først på Ctrl + Option + Tab (hurtigtasten for overstyring av skjermleseren) og så på Ctrl + Option + f
  2. Trykk på høyrepilen for å utforske andre menyer, for eksempel Rediger, Visning, Sett inn, Lysbilde, Format, Organiser, Verktøy, Tabell, Hjelp og Tilgjengelighet.

Tips: For å få hjelp, åpne Hjelp-menyen og trykk på Hjelp for Presentasjoner. Trykk på Tab til du når søkeboksen, skriv inn en søketerm (for eksempel Bilder) og trykk på Enter. Det åpnes en hjelpeboks der du kan lese om emnet eller navigere til andre emner. For å gå tilbake til presentasjonen, trykk på Escape.

Fra menyene kan du gå til to andre sett med kontroller:

• Knappene på toppen: Disse knappene er for handlinger på presentasjonsnivå, for eksempel å gi nytt navn til, stjernemerke, dele eller bytte mappe for presentasjonen. Trykk på Shift + Tab fra menyene.
  • Verktøylinjen: Verktøylinjen har alternativer for redigering og formatering, for eksempel farger og kantlinjer. Trykk på Tab fra menyene.

Bruk Tilgjengelighet-menyen til å lese eller navigere i presentasjoner

1. Åpne Tilgjengelighet-menyen med hurtigtasten for nettleseren din:
    • Windows med Chrome-nettleseren: Alt + a
    • Windows med andre nettlesere: Alt + Shift + a
    • Chrome OS: Alt + a
    • Mac: Trykk først på Ctrl + Option + Tab (hurtigtasten for overstyring av skjermleseren) og så på Ctrl + Option + a
  2. Trykk på nedoverpilen for å høre alternativer, for eksempel «Les opp for skjermleser», «Kommentarer» med mer.
  3. Trykk på høyrepilen for å åpne en undermeny, og trykk på nedoverpilen for å utforske alternativene i undermenyen.
  4. Trykk på Enter for å velge et alternativ.

Grunnleggende om redigering og formatering

Du kan legge til eller endre innhold og formatering i presentasjonen din.

Legg til tekstbokser, bilder eller tabeller

1. Gå til lysbildet du vil legge til en tekstboks, et bilde eller en tabell i.
  2. Trykk på Alt + / (Windows og Chrome OS) eller Option + / (Mac) for å søke i menyene.
  3. Skriv inn Sett inn for å se en liste over elementene du kan legge til.
  4. Bruk piltastene til å utforske listen.
  5. Trykk på Enter for å velge et alternativ.

Hør beskrivelser av eller endre formatering

For å høre om formateringen i teksten eller avsnittet du har markøren over, trykk på Ctrl + Alt + a og så f (Windows og Chrome OS) eller Ctrl + ⌘ + a og så f (Mac).

Åpne Format-menyen i menylinjen for å utforske formateringsstilene du kan bruke.

1. Åpne Format-menyen med hurtigtasten for nettleseren din:
    • Windows med Chrome-nettleseren: Alt + o
    • Windows med andre nettlesere: Alt + Shift + o
    • Chrome OS: Alt + o
    • Mac: Trykk først på Ctrl + Option + Tab (hurtigtasten for overstyring av skjermleseren) og så på Ctrl + Option + o
  2. Trykk på nedoverpilen for å høre alternativer, og trykk på Enter for å velge et.

Finn ut mer om oppretting, redigering og tilpasning av lysbilder.

Endre oppsettet for et lysbilde

Lysbildeoppsett er formater for enkeltlysbilder i presentasjonen din, for eksempel «Tittel og brødtekst» eller «Tittel og to kolonner». Når du beveger deg gjennom filmstripevisningen, hører du informasjon om oppsettet for hvert lysbilde i presentasjonen.

1. I filmstripen velger du lysbildet du vil endre oppsettet for.
  2. Åpne Lysbilde-menyen med hurtigtasten for nettleseren din:
    • Windows med Chrome-nettleseren: Alt + s
    • Windows med andre nettlesere: Alt + Shift + s
    • Chrome OS: Alt + s
    • Mac: Trykk først på Ctrl + Option + Tab (hurtigtasten for overstyring av skjermleseren) og så på Ctrl + Option + s
  3. Velg Bruk oppsett og trykk deretter på høyrepilen for å høre alternativene for oppsett. Du hører «valgt» for oppsettet i lysbildet du er ved nå, og du hører «ikke valgt» for andre oppsettsalternativer.
  4. For å velge et annet oppsettsalternativ for lysbildet du er ved nå, trykk på Enter.

Endre rekkefølgen på lysbilder

1. For å gå til filmstripen, trykk på Ctrl + Alt + Shift + f (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + f (Mac).
  2. For å finne lysbildet du vil flytte, trykk på oppover- og nedoverpilene. For å velge flere lysbilder du vil flytte, hold på Shift mens du trykker på piltastene.
  3. For å flytte de valgte lysbildene opp eller ned, hold på Ctrl (Windows og Chrome OS) eller (Mac) og trykk på oppover- eller nedoverpilen.

Bruk stavekontroll i presentasjoner

Stavefeil registreres automatisk i presentasjoner.

1. For å gå til neste stavefeil, trykk på Ctrl + apostrof (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + apostrof (Mac).
  2. For å gå til forrige stavefeil, trykk på Ctrl + semikolon (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + semikolon (Mac).
  3. For å rette en stavefeil, åpne den kontekstuelle menyen ved å trykke på Ctrl + Shift + x (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Shift + x (Mac). I den kontekstuelle menyen velger du det riktig stavede alternativet og trykker på Enter.

Finn ut mer om stavefeil og automatiske rettinger.

Legg til alt-tekst for bilder eller illustrasjoner

1. Velg et bilde eller en illustrasjon.
  2. Trykk på Ctrl + Alt + y (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + y (Mac).
  3. I dialogboksen for alt-tekst skriver du inn en beskrivelse for bildet eller illustrasjonen og trykker på Enter.

Se foreslått innhold i presentasjoner

1. Åpne Utforsk-området i presentasjonen ved å trykke på Ctrl + Alt + Shift + i (Windows og Chrome OS) eller ⌘ + Option + Shift + i (Mac).
  2. For å finne foreslåtte oppsett, bruk tastetrykkene for skjermleseren til å navigere i Utforsk-området.
  3. For å søke i dokumentene dine og på nettet, skriv inn noe i søkefeltet og trykk på Enter.

Se Kalender, Keep og Huskeliste

Du kan bruke Google Kalender, Keep og Huskeliste i et sidepanel i Dokumenter, Regneark og Presentasjoner. Verktøyene i sidepanelet er skjult som standard. Følg denne fremgangsmåten for å gå til sidepanelet og vise et av verktøyene:

1. Bruk disse hurtigtastene for å gå til sidepanelet:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punktum) eller Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punktum) eller Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Option + . (punktum) eller ⌘ + Option + , (komma)
  2. Trykk på oppover- eller nedoverpilen i sidepanelet for å gå gjennom listen over verktøy: Kalender, Keep og Huskeliste.
  3. Trykk på Enter for å vise verktøyet du vil bruke.
  4. Nå kan du gjøre dette i sidepanelet uten å gå ut av presentasjonen:
    • Kalender: Du kan se den daglige oversikten din, klikke på aktiviteter for å redigere dem, opprette nye aktiviteter og hoppe til kommende aktiviteter.
    • Keep: Du kan lage sjekklister og ta notater.
    • Huskeliste: Du kan legge til gjøremål og tidsfrister.
  5. For å gå tilbake til presentasjonen din mens sidepanelet er åpent, bruk disse hurtigtastene:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punktum) eller Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punktum) eller Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Option + . (punktum) eller ⌘ + Option + , (komma)
  6. For å lukke sidepanelet, trykk på Shift + Tab til du kommer til Lukk, og trykk så på Enter.

Finn ut mer om hvordan du bruker Kalender, Keep og Huskeliste med Dokumenter, Regneark og Presentasjoner.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.