Tekst en afbeeldingen kopiëren en plakken

Je kunt tekst en afbeeldingen kopiëren en plakken tussen verschillende bestanden, zelfs tussen verschillende bestandstypen.

Contextmenu's of sneltoetsen gebruiken

In principe kun je via het contextmenu kopiëren en plakken, maar om veiligheidsredenen staan de meeste browsers niet toe dat web-apps (zoals Documenten, Spreadsheets en Presentaties) via menu's het klembord van je computer gebruiken.

Als je Chrome gebruikt

Kopieer en plak via het contextmenu of selecteer Kopiëren of Plakken in het menu Bewerken in de werkbalk.

Als je een andere browser gebruikt

Met behulp van de sneltoetsen kun je kopiëren en plakken:

• Pc: Ctrl + c voor Kopiëren, Ctrl + x voor Knippen en Ctrl + v voor Plakken.
  • Mac: ⌘ + c voor Kopiëren, ⌘ + x voor Knippen en ⌘ + v voor Plakken.

Meer plakopties

Diagrammen kopiëren en plakken
  1. Open een diagram in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek van het diagram op Meer Meer.
  3. Klik op Diagram kopiëren.
  4. Plak het diagram door op Bewerken en dan Plakken te klikken. Als je buiten de spreadsheet plakt, word je gevraagd of je de gegevens wilt koppelen aan het gekopieerde diagram.
Tekstopmaak kopiëren (opmaak kopiëren/plakken)

Je kunt de opmaak van tekst, cellen of andere objecten kopiëren met de tool 'Opmaak kopiëren/plakken'.

1. Open een bestand van Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties op je computer.
  2. Selecteer de tekst, het celbereik of het object waarvan je de opmaak wilt kopiëren.
  3. Klik in de werkbalk op Opmaak kopiëren/plakken Opmaak kopiëren/plakken. Je cursorpictogram verandert om aan te geven dat je je in de modus voor opmaak kopiëren/plakken bevindt.
  4. Selecteer het item waarop je de opmaak wilt toepassen.
  5. De gekopieerde opmaak wordt nu op het geselecteerde item toegepast.

Tip: Dubbelklik op Opmaak kopiëren/plakken Opmaak kopiëren/plakken om de opmaak op meerdere plaatsen te plakken. Als je klaar bent, klik je nogmaals op Opmaak kopiëren/plakken Opmaak kopiëren/plakken.

Sneltoetsen

De opmaak van een geselecteerd tekstgedeelte kopiëren:

• Druk op Ctrl + Alt + c (Windows of Chrome OS) of ⌘ + Option + c (Mac).

De gekopieerde opmaak op een ander geselecteerd tekstgedeelte toepassen:

• Druk op Ctrl + Alt + v (Windows of Chrome OS) of ⌘ + Option + v (Mac).
De optie 'Speciaal plakken' gebruiken in een spreadsheet

Je kunt 'Speciaal plakken' gebruiken om te bepalen welke opmaak wordt gekopieerd bij het kopiëren van cellen.

De optie 'Speciaal plakken' werkt alleen binnen één spreadsheet. Je kunt dus geen cellen kopiëren uit één spreadsheet en 'Plakken speciaal' gebruiken in een andere spreadsheet die is geopend in een ander tabblad.

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Kopieer de gegevens die je wilt plakken en plaats de muisaanwijzer in de cel waarin je de gegevens wilt plakken.
  3. Klik op Bewerken en dan Speciaal plakken.
  4. Kies uit de volgende opties:
    • Alleen waarden plakken: Hiermee plak je alleen de tekst uit het oorspronkelijke celbereik.
    • Alleen opmaak plakken: Deze optie is identiek aan het gebruik van de functie 'Opmaak kopiëren/plakken'. Hiermee wordt alleen de celopmaak gekopieerd zonder bestaande tekst of formules te wijzigen.
    • Alles plakken behalve randen: Hiermee plak je alles behalve de celranden.
    • Alleen kolombreedten plakken: Hiermee pas je het formaat van de geselecteerde kolommen aan de oorspronkelijke kolommen aan.
    • Alleen formule plakken: Hiermee plak je de formules uit een gekopieerd celbereik, maar niet de uitkomsten van de berekeningen van de formules.
    • Alleen gegevensvalidatie plakken: Hiermee plak je een gegevensvalidatieregel over een celbereik zonder bestaande opmaak, tekst of formules te wijzigen.
    • Alleen conditionele opmaak plakken: Hiermee pas je alleen de conditionele opmaakregels op een celbereik toe.
    • Getransponeerd plakken: Hiermee plak je een gedraaide versie van de gekopieerde cellen. Als je bijvoorbeeld een kolom met cellen kopieert en de optie 'Getransponeerd plakken' gebruikt, wordt de kolom in een rij geplakt (en andersom).

Opmaak kiezen nadat je content hebt geplakt

Na het plakken kun je de content opmaken.

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Kopieer in een spreadsheet de content die je wilt plakken.
  3. Plak de inhoud in dezelfde spreadsheet.
  4. Standaard blijft de oorspronkelijke opmaak van de content gelijk. Wil je de opmaak wijzigen, klik dan op Plakken Plakken.
  5. Kies een optie:
    • Alleen waarden plakken: Hiermee plak je alleen de tekst uit het oorspronkelijke celbereik.
    • Alleen opmaak plakken: Deze optie is identiek aan het gebruik van de functie 'Opmaak kopiëren/plakken'. Hiermee wordt alleen de celopmaak gekopieerd zonder bestaande tekst of formules te wijzigen.