Hantera skrivförslag i Google Dokument och Presentationer

Autokorrigering kan automatiskt korrigera versaler och stavning i Google Dokument. Den kan också automatiskt identifiera länkar, listor och citat. Du kan aktivera eller inaktivera autokorrigering, stänga av specifika ersättningar och aktivera eller inaktivera förslag.

Autokorrigering är tillgängligt på:

• engelska
  • spanska
  • franska
  • portugisiska
  • tyska

Inaktivera autokorrigering

1. Öppna en fil i Google Dokument eller Google Presentationer.
  2. Klicka på  Verktygföljt av Inställningarföljt av Allmänt.
  3. Om du vill inaktivera vissa autokorrigeringar, till exempel automatiska versaler, stavningskorrigeringar eller länkidentifiering, avmarkerar du rutan bredvid funktionen.
  4. Klicka på OK.

Stäng av specifika automatiska ersättningar

1. Öppna en fil i Google Dokument eller Google Presentationer.
  2. Klicka på  Verktygföljt av   Inställningarföljt av Ersättningar.
    • Om du vill inaktivera vissa automatiska ersättningar avmarkerar du rutan bredvid ordet.
    • Om du vill ta bort automatiska ersättningar klickar du på Ta bort remove bredvid ordet.
  3. Klicka på OK.
Rätta stavningen av ett ord

Gör så här om du alltid vill korrigera stavningen av ett visst ord:

1. Högerklicka på ordet.
  2. Klicka på Korrigera alltid till [ord].
Ångra en automatisk korrigering
  1. Håll muspekaren över ett ord som har korrigerats.
  2. Klicka på Ångra eller Stäng av om du vill inaktivera den typen av korrigering permanent.
Aktivera eller inaktivera stavningsförslag

Felstavade ord stryks under med rött. Så här tar du bort understrykningen:

1. Öppna ett dokument i Google Dokument.
  2. Klicka på Verktyg följt av Stavning följt av Stryk under fel.
  3. Bockmarkeringen försvinner när det är inaktiverat.

Obs! Om du vill ignorera alla befintliga förekomster av ett stavningsförslag högerklickar du på det understrukna ordet  följt av Ignorera alla

Om stavningsförslag
Ord där stavning inte känns igen är understrukna i rött för att varna dig om eventuella stavfel. När du klickar på ordet visas en stavningsetikett. Om det inte finns något stavningsförslag kan du välja att redigera ordet, lägga till ordet i din personliga ordlista eller ignorera förslaget.
Om maskininlärning

Stavningsförslagen styrs av maskininlärning. Eftersom modeller för språkförståelse inhämtar kunskap om världen automatiskt utifrån miljarder vanliga fraser och meningar kan de också återge mänskliga kognitiva fördomar. Att känna till detta är en bra början, och det pågår en diskussion om hur vi ska hantera det. Google strävar efter att skapa produkter som fungerar bra för alla, och vi undersöker aktivt strategier för att motverka oavsiktliga fördomar.