Använda tabeller i Google Kalkylark

I Google Kalkylark kan du förenkla datagenereringen och minska behovet av återkommande formatering, inmatning och uppdatering av data genom att automatiskt tillämpa format och struktur på dataintervall.

Tabellerna är väl lämpade för att spåra och organisera information som:

• Projektuppföljning
  • Evenemangsplanering
  • Lagerhantering

En tabell består av tre huvuddelar:

• För varje kolumn kan du ange lämplig kolumntyp. Tabellen säkerställer att all data du anger justeras.
  • Du får åtkomst till en sammanslagen meny. Du kan hantera inställningar på tabellnivå från menyn och utföra åtgärder som att skapa en filtervy för tabellen.
  • Du kan infoga förstrukturerade och formaterade byggstenar.

Konvertera befintlig data till en tabell

1. Öppna ett kalkylark på datorn.
  2. Markera ett cellområde, antingen tomt eller med data.
  3. Klicka på Formate följt av Konvertera till tabell i menyfältet.
  4. Välj lämplig kolumntyp för respektive kolumn.

Läs mer om kolumntyper.

För vissa kolumntyper fylls platshållarbrickor i automatiskt för att underlätta enkel datainmatning. Så här inaktiverar du platshållarbrickor för en kolumn:

1. Öppna ett kalkylark med en tabell på datorn.
  2. Öppna Kolumn-menyn bredvid tabellrubriken.
  3. Klicka på Redigera kolumntyp.
  4. Avmarkera Visa platshållare.

Kom igång genom att infoga en fördefinierad tabell

Du kan infoga en ny tabell med en fördefinierad struktur via mallar som täcker vanliga användningsfall.

Du kan välja en mall som passar ditt användningsfall. Gå till

• @-menyn:
    • Klicka på @ följt av Tabeller
  • Infoga-menyn:
    • Klicka på Infoga följt av Tabeller.

Ett sidofält öppnas för båda menyalternativen där du kan bläddra bland, förhandsgranska och infoga en eller flera färdiga byggstenar.

Ange kolumntyper

Tabellkolumntyper hjälper dig att organisera och formatera kolumndata samt förhindra fel i form av rapportering av felaktiga datatyper. Om du till exempel väljer Datum som kolumntyp visas en varning för celler i kolumnen som inte följer denna typ.

Du kan välja någon av följande typer:

• Tal
    • Procent
    • Valuta
    • Text
  • Datum
    • Datum
    • Tid
    • Datum och tid
  • Rullgardin
  • Kryssruta
  • Smarta brickor
    • Personbricka
    • Filbricka
    • Ekonomibricka
    • Platsbricka
    • Betygsbricka
  • Ingen: Om du väljer det här alternativet tillämpar vi ingen kolumntyp på din kolumn. Välj det här alternativet om du vill ha en flexibel kolumn som har stöd för blandade datatyper.

Använda tabellmenyn

Du kan styra dina tabellinställningar och anpassa den ytterligare via tabellmenyn. Om du vill använda tabellmenyn klickar du på Tabell följt av Meny Mer längst ned i tabellen.

I tabellmenyn kan du

• Byta namn på tabellen
  • justera tabellintervall
  • inaktivera alternerande färger
  • anpassa tabellfärgerna
  • ta bort tabellformatering
  • radera tabellen
  • Skicka feedback

Tips! När du konverterar data till en tabell tillämpar vi automatiskt grundläggande formatering. Du kan anpassa tabellen ytterligare och

• justera radhöjden igen
  • ta bort alternerande färger
  • ändra alternerande färger
  • ändra teckensnittsformatet.

Använda tabellreferenser

Tabellreferenser är ett särskilt sätt att hänvisa till en tabell eller delar av en tabell i en formel. När du konverterar din data till en tabell ger vi tabellen och varje kolumnrubrik ett namn. Du kan sedan använda dessa namn för att referera till celler i tabellen. I stället för explicita cellreferenser: =Summa(C2:C7) kan du använda tabellreferenser: =SUMMA(DeptSales[Sales Amount]).

När du refererar till tabellelement med namn uppdateras referensen när du lägger till eller tar bort data från tabellen.

Använda tabellvyer

Med vyer kan du hitta data som du är intresserad av utan att påverka vad andra ser på arbetsbladet. Du kan använda vyer för att visa eller dölja specifika rader och tillämpa andra konfigurationer för att hantera hur du visualiserar data.

Varje vy kan ha egna unika konfigurationer för filtrering och sortering.

• skapa nya vyer genom att klicka på menyn Tabell och välja något av följande:
    • Skapa grupp efter vy
      • Då kan du se rader grupperade tillsammans baserat på fältet du väljer.
    • Skapa filtervy

Obs! Tillfälliga vyer försvinner när kalkylarket har uppdaterats.

• Om du vill tillämpa befintliga vyer klickar du på Tabellmeny   följt av befintligt vynamn om du vill veta mer.

Ge feedback om tabeller

Om du har problem eller vill ändra den här funktionen och hjälpa oss att bli bättre kan du skicka feedback till oss.

Så här skickar du feedback:

• Använd alternativet Skicka feedback i tabellmenyn.
  • Klicka på Hjälpföljt avHjälp till att förbättra Kalkylark högst upp på arbetsbladet.