Bruk tabeller i Google Regneark

Du kan bruke tabeller i Google Regneark til å forenkle dataopprettingen og redusere behovet for å formatere, legge inn og oppdatere data gjentatte ganger, ved at dataområder formateres og struktureres automatisk.

Tabeller er egnet til å spore og organisere informasjon, blant annet i forbindelse med

• prosjektsporing
  • aktivitetsplanlegging
  • beholdningsadministrering

En tabell består av tre hoveddeler:

• Den ene delen er kolonner. Du kan angi en egnet type for hver kolonne. Dataene du legger inn i tabellen, blir justert automatisk.
  • Den andre delen er en enhetlig meny. Du kan bruke menyen til å administrere innstillinger på tabellnivå og utføre handlinger, som å lage filtervisninger for tabellen.
  • Den siste delen er byggeklosser. Dette er forhåndsstrukturerte og formaterte elementer du kan sette inn i tabellen.

Konverter eksisterende data til tabeller

1. Åpne et ark i Regneark på datamaskinen.
  2. Velg et celleområde. Det kan være tomt eller inneholde data.
  3. På menylinjen klikker du på Formatér og så Konverter til tabell.
  4. Velg riktig kolonnetype for hver kolonne.

Finn ut mer om kolonnetyper.

Plassholderbrikker fylles ut automatisk for noen kolonnetyper, slik at det er enkelt å legge inn data. Slik slår du av plassholderbrikker for kolonner:

1. Åpne et ark med en tabell i Regneark på datamaskinen.
  2. Åpne Kolonne-menyen ved siden av tabelloverskriften.
  3. Klikk på Rediger kolonnetypen.
  4. Fjern avmerkingen for Vis plassholdere.

Kom i gang ved å sette inn en forhåndslaget tabell

Du kan sette inn nye tabeller med forhåndsdefinert struktur via maler som dekker vanlige bruksmønstre.

Du kan velge en mal som passer til det aktuelle bruksmønsteret. Gå til

• @-menyen:
    • Klikk på @ og så Tabeller
  • Sett inn-menyen:
    • Klikk på Sett inn og så Tabeller.

Uansett hvilket av disse menyalternativene du bruker, åpnes det et sidefelt der du kan bla gjennom, forhåndsvise og sette inn én eller flere forhåndslagde byggeklosser.

Angi kolonnetyper

Med kolonnetyper i tabeller kan du organisere og formatere kolonnedata og forhindre feil med rapporter om feil datatype. Hvis du for eksempel velger «Dato» som kolonnetype, vises en advarsel for celler i kolonnen som ikke samsvarer med denne typen.

Du kan velge mellom disse typene:

• Tall
    • Prosentandel
    • Valuta
    • Tekst
  • Dato
    • Dato
    • Tid
    • Dato og klokkeslett
  • Rullegardinmeny
  • Avmerkingsboks
  • Smartbrikker
    • Personbrikke
    • Filbrikke
    • Finance-brikke
    • Stedsbrikke
    • Vurderingsbrikke
  • Ingen: Hvis du velger dette alternativet, bruker vi ingen kolonnetype på den aktuelle kolonnen. Velg dette alternativet hvis du vil ha en fleksibel kolonne som støtter blandede datatyper.

Bruk tabellmenyen

I tabellmenyen kan du tilpasse tabellen ytterligere og kontrollere innstillingene. For å bruke tabellmenyen, klikk på Tabell  og så Meny Mer nederst i tabellen.

I tabellmenyen kan du

• gi nytt navn til tabellen
  • justere tabellområdet
  • slå av vekslende farger
  • tilpasse tabellfargene
  • fjerne tabellformatering
  • slette tabellen
  • Send tilbakemelding

Tips: Når du konverterer data til en tabell, brukes grunnleggende formatering automatisk. Du kan tilpasse tabellen ytterligere ved å

• justere radhøyden
  • fjerne vekslende farger
  • endre vekslende farger
  • endre skrifttypen

Bruk tabellreferanser

Tabellreferanser er en spesiell metode for å henvise til en tabell eller deler av en tabell i en formel. Når du konverterer dataene dine til en tabell, får tabellen og hver kolonneoverskrift et navn. Deretter kan du bruke disse navnene til å henvise til cellene i tabellen. Eksempel: I stedet for eksplisitte cellereferanser som =SUMMER(C2:C7) kan du bruke tabellreferanser som =SUMMER(AvdSalg[Salgsbeløp]).

Når du henviser til tabellelementer etter navn, oppdateres referansene når du legger til eller fjerner data i tabellen.

Bruk tabellvisninger

Med visninger kan du finne data som er viktige for deg — uten at det påvirker hva andre ser i arket. Du kan bruke visninger til å vise eller skjule bestemte rader og bruke andre konfigurasjoner for å administrere hvordan data blir visualisert.

Hver visning kan ha egne, unike konfigurasjoner for filtrering og sortering.

• Du kan opprette nye visninger ved å klikke på Tabell-menyen og deretter velge ett av disse alternativene:
    • Opprett Gruppér etter-visning.
      • Med dette kan du se rader gruppert etter feltet du velger.
    • Opprett filtervisning

Merk: Midlertidige visninger forsvinner når regnearket lastes inn på nytt.

• For å bruke eksisterende visninger klikker du på Tabell-menyen og så navnet på den eksisterende visningen.

Gi tilbakemelding om tabeller

Send oss gjerne tilbakemelding hvis du opplever problemer eller har forslag til endringer og forbedringer av funksjonen.

Slik sender du inn tilbakemelding:

• Bruk alternativet «Send tilbakemelding» i tabellmenyen.
  • Øverst i arket klikker du på Hjelp og så Bidra til å gjøre Regneark enda bedre.