Tabellen gebruiken in Google Spreadsheets

Met tabellen kun je makkelijker gegevens verwerken in Google Spreadsheets. Zo hoef je niet herhaaldelijk gegevens op te maken, in te voeren en te updaten, omdat de indeling en structuur automatisch worden toegepast op gegevensbereiken.

Tabellen zijn erg handig voor het bijhouden en ordenen van bijvoorbeeld:

• Projecten
  • Afspraakplanning
  • Voorraadbeheer

Een tabel bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

• Voor elke kolom stel je het juiste kolomtype in. De tabel checkt of de ingevoerde gegevens kloppen met het kolomtype.
  • Je hebt toegang tot een uniform menu. Via het menu kun je instellingen op tabelniveau beheren en acties uitvoeren zoals een filterweergave maken voor de tabel.
  • Je kunt vooraf gestructureerde en opgemaakte bouwblokken invoegen.

Bestaande gegevens converteren naar een tabel

1. Open een spreadsheet op je computer.
  2. Selecteer een celbereik (leeg of met gegevens).
  3. Klik in de menubalk op Opmaak en dan Converteren naar tabel.
  4. Selecteer het juiste kolomtype voor elke kolom.

Meer informatie over kolomtypen

Voor sommige kolomtypen worden automatisch tijdelijke chips toegevoegd om makkelijk gegevens te kunnen invoeren. Zo zet je tijdelijke chips voor een kolom uit:

1. Open op je computer een spreadsheet met een tabel.
  2. Open het menu Kolom naast de tabelkop.
  3. Klik op Kolomtype bewerken.
  4. Vink Tijdelijke aanduidingen tonen uit.

Ga aan de slag door een kant-en-klare tabel in te voegen

Je kunt een nieuwe tabel met een vooraf gedefinieerde structuur invoegen via templates voor veelvoorkomende toepassingen.

Je kunt een template selecteren die bij jouw toepassing past. Ga naar:

• Het @-menu:
    • Klik op @ en dan Tabellen
  • Het menu Invoegen:
    • Klik op Invoegen en dan Tabellen.

Bij beide menuopties wordt er een zijbalk geopend die je kunt doorzoeken, waarin je een voorbeeld kunt weergeven en waarmee je een of meer vooraf gemaakte bouwblokken kunt invoegen.

Kolomtypen instellen

Met kolomtypen voor tabellen kun je kolomgegevens ordenen en opmaken. Ook kun je fouten voorkomen, omdat kolomtypen onjuiste gegevenstypen detecteren. Als je bijvoorbeeld Datum selecteert als kolomtype, krijg je een waarschuwing als cellen in de kolom dit type niet volgen.

Je kunt kiezen uit een van de volgende typen:

• Getal
    • Percentage
    • Valuta
    • Tekst
  • Datum
    • Datum
    • Tijd
    • Datum en tijd
  • Dropdownmenu
  • Selectievakje
  • Smartchips
    • Contactchip
    • Bestandchip
    • Finance-chip
    • Plaatschip
    • Beoordelingschip
  • Geen: Als je deze optie selecteert, passen we geen kolomtype toe op de kolom. Kies deze optie voor een flexibele kolom die gemengde gegevenstypen ondersteunt.

Tabelmenu gebruiken

Je kunt de tabelinstellingen beheren en verder aanpassen via het tabelmenu. Als je het tabelmenu wilt gebruiken, klik je onderaan de tabel op Tabel  en dan Menu Meer

In het tabelmenu kun je het volgende doen:

• De naam van de tabel wijzigen
  • Het tabelbereik aanpassen
  • Afwisselende kleuren uitzetten
  • De tabelkleuren aanpassen
  • De tabelopmaak verwijderen
  • De tabel verwijderen
  • Feedback sturen

Tip: Als je je gegevens converteert naar een tabel, passen we automatisch de basisopmaak toe. Je kunt de tabel verder aanpassen en het volgende doen:

• De rijhoogte aanpassen
  • Afwisselende kleuren uitzetten
  • Afwisselende kleuren wijzigen
  • De letterstijl wijzigen

Tabelverwijzingen gebruiken

Tabelverwijzingen zijn een speciale manier om naar een tabel of delen van een tabel te verwijzen in een formule. Als je je gegevens converteert naar een tabel, geven we de tabel en elke kolomkop een naam. Je kunt die namen gebruiken om te verwijzen naar cellen in de tabel. Bijvoorbeeld: In plaats van expliciete celverwijzingen (=SUM(C2:C7)) kun je tabelverwijzingen (=SUM(DeptSales[Sales Amount]) gebruiken.

Als je op naam naar tabelelementen verwijst, worden de verwijzingen geüpdatet als je gegevens toevoegt aan of verwijdert uit de tabel.

Tabelweergaven gebruiken

Met weergaven toon je alleen de gegevens die jij belangrijk vindt, zonder de weergave voor anderen in het blad aan te passen. Je kunt weergaven gebruiken om specifieke rijen te tonen of te verbergen en andere configuraties toe te passen om te bepalen hoe gegevens kunnen worden gevisualiseerd.

Elke weergave kan eigen unieke filter- en sorteerconfiguraties hebben.

• Als je nieuwe weergaven wilt maken, klik je op het menu Tabel en selecteer je een van de volgende opties:
    • Groeperen op-weergave maken
      • Hiermee worden rijen gegroepeerd gebaseerd op een veld dat jij kiest.
    • Filterweergave maken

Opmerking: Tijdelijke weergaven verdwijnen als de spreadsheet wordt vernieuwd.

• Als je bestaande weergaven wilt toepassen, klik je op Tabelmenu   en dan Bestaande weergavenaam.

Feedback geven over tabellen

Als je problemen hebt of deze functie wilt veranderen en ons wilt helpen verbeteren, kun je ons feedback sturen.

Zo stuur je feedback:

• Gebruik de optie Feedback sturen in het tabelmenu.
  • Klik bovenaan de spreadsheet op Help en dan Help ons Spreadsheets te verbeteren.