Finn ut mer om unntak for pedagogiske, dokumentariske, vitenskapelige eller kunstneriske formål

Google Disk, Dokumenter, Regneark, Presentasjoner, Skjemaer og Nettsteder er utviklet for å hjelpe folk med å opprette innhold og samarbeide med hverandre.

Programretningslinjene om uriktig bruk er viktige for å sikre at alle som bruker Google-produkter, får en positiv opplevelse.

Når vi finner ut at innhold er i strid med retningslinjene våre, utfører vi relevante sanksjoner. Vi kan for eksempel

• begrense tilgang til innhold
  • fjerne innhold
  • begrense eller si opp en brukers tilgang til Google-produkter på grunn av alvorlige brudd på retningslinjene

Vi kan i enkelte tilfeller gjøre unntak fra disse retningslinjene for pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk innhold.

Slik finner vi ut om innhold kvalifiserer som pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk

Når vi skal avgjøre om innholdet ditt kan regnes som et unntak for pedagogiske, dokumentariske, vitenskapelige eller kunstneriske formål, evaluerer vi konteksten og indikasjoner på intensjonene bak innholdet.

For å finne ut om innholdet kvalifiserer for et slikt unntak, kan vi for eksempel stille fem spørsmål – hvem, hva, hvor, når og hvordan.

Hvis innholdet omfatter alternative synspunkt eller innsigelser mot krenkende innhold, kan det også indikere at det er ment for pedagogiske, dokumentariske, vitenskapelige eller kunstneriske formål.

I tillegg til selve innholdet brukes mange andre faktorer for å avgjøre om innhold kan regnes som unntak, for eksempel

• fil- eller mappetittel
  • redaksjonelle vannmerker
  • hvor lett tilgjengelig innholdet er
    • Innhold som deles med mange personer, inkludert dokumenter som er tilgjengelige for alle som har linken, kan bli brukt i andre sammenhenger enn det eieren hadde tenkt.

Men selv om innholdet synes å være ment for pedagogiske, dokumentariske, vitenskapelige eller kunstneriske formål – for eksempel ved at det presenteres som et nyhetsinnslag eller en akademisk avhandling – garanterer ikke dette at det blir regnet som et unntak.

Vær oppmerksom på at denne typen unntak ikke tillates for alle retningslinjene. Det kan ikke gjøres unntak for

• kontokapring
  • konto uten aktivitet
  • omgåelse
  • seksuelt misbruk og utnyttelse av barn
  • skadelig programvare og lignende skadelig innhold
  • eksplisitte bilder uten samtykke
  • nettfisking
  • nettsøppel
  • systemforstyrrelse og -misbruk

Eksempler på evaluering av pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk innhold

I tabellen nedenfor finner du hypotetiske eksempler på innhold samt sannsynligheten for at det godtas som unntak, selv om det ellers ville regnes som brudd på retningslinjene.

Retningslinjer

Sannsynlighet for unntak

Potensielt unntak

Vold og gørr

Mer sannsynlig

Bilde av folk med synlige skader etter et bombeangrep. Bildet har et enkelt navn med tid og sted. Dokumentarisk

Farlig og ulovlig: selvskading

Mer sannsynlig

Et dokument der det deles personlige beretninger om selvskading uten at atferden fremmes. Dokumentarisk

Farlig og ulovlig: farlige materialer

Mer sannsynlig

En lærebok i kjemi som beskriver sprengstoff. Pedagogisk

Hatsk innhold

Mer sannsynlig

En video av en hatgruppe som marsjerer, med et vannmerke fra en anerkjent nyhetskilde samt en beskrivende tittel med sted og dato for marsjen. Dokumentarisk

Seksuelt eksplisitt innhold

Mer sannsynlig

Bilder av greske marmorstatuer i stilen «heroisk nakenhet». Kunstnerisk

Personvern og sikkerhet i Google Disk, Dokumenter, Regneark og Presentasjoner

Innholdet du lagrer i Google Disk, Dokumenter, Regneark og Presentasjoner, er privat for deg, med mindre du velger å dele det. Du kan dele filer på mange måter – fra å dele med noen få samarbeidere til å gjøre filene offentlig tilgjengelige.

Vær oppmerksom på at når filer er tilgjengelige for alle som har linken, kan innholdet bli brukt til eller tolket som noe annet enn det du hadde tenkt.

Viktig: Husk å alltid sette etikett på og kontekstualisere innhold – særlig når du deler det med andre. Du kan når som helst stoppe, begrense eller endre deling.

Slik rapporterer og anker du brudd på retningslinjene

Hvis du blir varslet om at filen din bryter Googles vilkår for bruk eller programretningslinjer og du mener at dette er feil, kan du sende inn en anke. Be om gjennomgang av rapporterte brudd.

Du kan også be om gjennomgang av innhold som ser ut til å bryte retningslinjene.