Aan de slag met gekoppelde spreadsheets voor Looker

Vereisten: Als je gekoppelde spreadsheets voor Looker wilt gebruiken, moet je de URL hebben van de Looker-instantie waarmee je wilt koppelen. Hier vind je welke Looker-instanties er beschikbaar zijn en hoe je gekoppelde spreadsheets aanzet in Looker: Gekoppelde spreadsheets gebruiken voor Looker.

Maak in Spreadsheets verbinding met je in Looker gemodelleerde gegevens om gegevens uit één brondocument te analyseren en zelfs andere gegevensbronnen te integreren voor meer analyse.

Met gekoppelde spreadsheets voor Looker kun je gegevens analyseren uit meer dan 60 databases die je live kunt koppelen aan Looker. Je kunt je Looker-gegevens ook combineren met Spreadsheets-gegevens en gegevens analyseren met bekende Spreadsheets-functies, zoals draaitabellen.

Hier vind je meer informatie over Looker.

Koppelen aan een Looker-instantie

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik bovenaan op Gegevensen dan Gegevensconnectorsen dan Koppelen aan Looker.
  3. Voer de URL van je Looker-instantie in.
    • Je moet een Looker-instantie hebben om toegang te krijgen tot Looker. Als je geen Looker-instantie hebt, neem je contact op met het Looker-salesteam om een demo aan te vragen.
    • Als je wordt gevraagd toegang te geven tot je Looker-gegevens, moet je je account koppelen. Als je hiermee akkoord gaat, klik je op Akkoord en doorgaan om je Google- en Looker-account te koppelen en Google namens jou toegang te geven tot je Looker-gegevens.
  4. Kies een Looker-model en een Explore.
  5. Klik op Koppelen.

Gekoppelde spreadsheets gebruiken voor Looker

Nadat je de Explore hebt geladen vanuit de Looker-instantie, kun je het volgende doen:

• Live query's uitvoeren op basis van gemodelleerde gegevens en gestandaardiseerde statistieken.
  • Delen en samenwerken in de organisatie met partners, analisten en andere stakeholders zodat iedereen steeds actuele gegevens gebruikt.
  • Nieuwe analyses maken in Google Spreadsheets met ingebouwde Google Spreadsheets-functies.

Meer informatie over Looker

In de Looker-documentatie vind je meer informatie over de Looker-terminologie:

Een draaitabel maken

Linksboven in de spreadsheet die aan de Looker-gegevens is gekoppeld, kun je makkelijk een draaitabel maken om grote datasets te analyseren en relaties tussen gegevenspunten te vinden.

Leer hoe je draaitabellen maakt en gebruikt.

1. Als je wijzigingen wilt aanbrengen in de draaitabel, klik je op Bewerken .
  2. Selecteer een optie om gegevens uit dimensies en metingen toe te voegen:
    • Klik op Toevoegen.
    • Vanaf de rechterkant van de draaitabeleditor kun je het volgende slepen en neerzetten:
      • Dimensies, zoals rijen, kolommen, waarden of filters
      • Metingen, zoals waarden of filters
      • 'Alleen filteren'-velden en parameters als filters
  1. Als je de wijzigingen wilt toepassen op de draaitabel, klik je op Toepassen.

In de screenshot wordt het volgende getoond:

Rijen = Distributiecentrum - Naam

Kolommen = Voorraaditems - Datum gemaakt

Waarden = Bestellingen - Aantal bestellingen

Filters = Voorraaditems - Datum gemaakt vóór 01-12-2023 en na 05-12-2023

Tip: Looker Explores kunnen een of meer always_filters en/of conditionally_filters bevatten. Je voert deze filters in Looker in, maar ze worden ook toegepast op gekoppelde spreadsheets voor Looker-draaitabellen. Zoals hieronder getoond, kun je naar het gedeelte Looker-filters van de draaitabeleditor gaan en zien voor welke velden filters zijn ingevoerd.

Een filter toevoegen aan een draaitabel

1. Klik op Bewerken  om de draaitabel te bewerken.
  2. Klik onder Filters op Toevoegen.
Een filter op waarde toevoegen

Je kunt dimensies of metingen filteren op waarden.

1. Selecteer een dimensie of meting.
  2. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast Alle items worden getoond.
  3. Klik onder Filteren op waarde op Filter toevoegen.

Tip: Looker haalt de top 500 waarden op. Dit kan een paar seconden duren.

1. Selecteer de waarden waarop je wilt filteren.
  2. Klik op OK.
  3. Klik linksonder op het blad op Toepassen.

Tip: Als je de huidige filters wilt verwijderen, klik je in het rechterzijvenster, onder Filters, op Verwijderen .

Een filterexpressie toevoegen

Je gebruikt filterexpressies om te filteren op veelvoorkomende expressies, zoals laatste dag, volgende week of NIET 5'.

1. Selecteer een dimensie of meting.
  2. Selecteer bij Filteren op voorwaarde de optie Filterexpressie.
  3. Voer expressies in.
  4. Klik op OK.
  5. Klik linksonder op het blad op Toepassen.

Gegevens vernieuwen

Looker-gegevens worden niet automatisch gesynchroniseerd met gekoppelde spreadsheets. Als je de gegevens wilt synchroniseren, kun je een specifiek item, alles binnen een gegevensbron of alles binnen alle gegevensbronnen vernieuwen. Nadat je een gegevensbron hebt gekoppeld, kun je de draaitabellen vernieuwen die aan die gegevens zijn gekoppeld.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.
  2. Klik onderaan naast Vernieuwen op Meer Icoon Meer en dan Opties voor vernieuwen.
  3. Klik recht op de items die je wilt vernieuwen onder Opties voor vernieuwen. Als je alle gegevens wilt vernieuwen, klik je rechtsonder op Alles vernieuwen.

Vernieuwing plannen

Belangrijk: In geplande vernieuwingen van gekoppelde spreadsheets wordt eindgebruikerscontext, zoals IP-adres of apparaatgegevens, niet vernieuwd.

Bij een geplande vernieuwing worden alle objecten en gegevensbronnen op een specifiek, vooraf ingesteld tijdstip geüpdatet.
Belangrijk:

Een geplande vernieuwing wordt uitgevoerd als de gebruiker die het schema heeft ingesteld. Als een andere gebruiker een bestaande gegevensbron toevoegt of updatet, wordt het schema automatisch onderbroken. Als je het schema wilt hervatten, neem je contact op met de eigenaar van het schema of neem je de vernieuwing over.

Objecten met de status 'Voorbeeld' of 'Mislukt' worden niet vernieuwd tijdens een geplande vernieuwing.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.
  2. Klik onderaan naast Vernieuwen op Meer Icoon Meer en dan Opties voor vernieuwen.
  3. Klik onderaan de rechterzijbalk onder Geplande vernieuwing op Nu instellen.
  4. Kies de vernieuwingsfrequentie.
  5. Klik op Opslaan.
Een geplande vernieuwing overnemen

Als je een geplande vernieuwing wilt uitvoeren als jezelf in plaats van de oorspronkelijke eigenaar, kun je de vernieuwing overnemen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.
  2. Klik onderaan naast Vernieuwen op Meer Icoon Meer en dan Opties voor vernieuwen.
  3. Klik onderaan de rechterzijbalk onder Geplande vernieuwing op Bewerken.
  4. Kies de vernieuwingsfrequentie.
  5. Klik op Opslaan om het eigendom van de geplande vernieuwing naar jou over te zetten.

Queryinformatie bekijken en een query annuleren

Bewerkers van een spreadsheet en gebruikers met de vereiste Looker-rechten kunnen een actieve query annuleren.

Zo bekijk je queryinformatie voor een draaitabel:

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.
  2. Maak een draaitabel.
  3. Klik linksonder in de draaitabel op Toepassen om eventuele wijzigingen toe te passen.
  4. Plaats de cursor linksonder in de draaitabel op het icoon Vernieuwen Vernieuwen. Klik naast Vernieuwen op Openen in Looker om de draaitabelquery te openen in Looker.
  5. [Optioneel] Klik op Meer Icoon Meer.

1. Klik op Je recente Looker-query's bekijken voor een lijst met onlangs uitgevoerde query's in Looker.
    2. Klik op Query bekijken in systeemactiviteit van Looker om de informatie over deze uitvoering van de query te bekijken in systeemactiviteit.
      1. Opmerking: Je hebt het recht see_system_activity in Looker nodig om de gegevens te kunnen zien.

Een query annuleren

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.
  2. Als een query wordt uitgevoerd of in behandeling is: klik naast Actieve query of Query in behandeling, op Annuleren naast de berekende uitvoeringstijd.
  3. Klik op Bevestigen.

Je kunt een query ook annuleren via de zijbalk Opties voor vernieuwen:

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets die is gekoppeld aan Looker-gegevens.

2. Plaats de cursor onderaan op het icoon Vernieuwen Vernieuwen. Klik naast Vernieuwen op Meer Icoon Meer en dan. Opties voor vernieuwen
  3. Als je individuele vernieuwingen wilt annuleren, klik je naast elk item op Annuleren.
  4. Klik op Bevestigen.

Opmerking:

• Als je niet het vereiste Looker-recht hebt, kun je de actie om een query te annuleren niet uitvoeren.
  • Een query die is mislukt door een time-out van Spreadsheets, kan nog steeds worden uitgevoerd in de database.

Instellingen voor Explore-koppelingen

Als je momenteel bent gekoppeld met een Explore en je de koppeling wilt updaten, kun je de koppelingsinstellingen gebruiken.

1. Klik rechtsboven op Koppelingsinstellingen.
  2. Klik op een nieuwe Explore om mee te koppelen.
  3. Klik op Koppelen.

Controlelogboeken voor beheerders

Belangrijk: Als je Looker-gegevens opent in gekoppelde spreadsheets, worden invoeren vastgelegd in de controlelogboeken van Looker. In de logboeken staat wie wanneer toegang heeft gehad tot de gegevens. Alleen gebruikers met de juiste machtiging hebben toegang tot logboekrecords.

Je vindt de spreadsheet-ID in het controlelogboek. Elke spreadsheet heeft een unieke spreadsheet-ID met letters, cijfers, koppeltekens of underscores. Je vindt de spreadsheet-ID ook in een Google Spreadsheets-URL.

Ontdek hoe je gekoppelde spreadsheets controleert.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.