Pivot-taulukoiden luominen ja käyttäminen

Haluatko saada Google Docsista enemmän irti töissä tai koulussa? Rekisteröidy Google Workspace ‐kokeiluun maksutta.

Pivot-taulukoiden avulla voit

• rajata suurta datajoukkoa
  • nähdä arvopisteiden väliset suhteet.

Pivot-taulukosta voit esimerkiksi analysoida, kuka myyjistä on tuottanut eniten myyntituloja tietyssä kuussa.

Pivot-taulukoiden lisääminen tai muokkaaminen

1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Valitse solut, joiden lähdetietoja haluat käyttää. Tärkeää: Jokaisella sarakkeella on oltava otsikko.
  3. Valitse ylävalikosta Lisää ja sitten Pivot-taulukko. Klikkaa pivot-taulukkoa, jos se ei ole vielä auki.
  4. Valitse sivupaneelista Rivit- tai Sarakkeet-kohdan vierestä Lisää ja valitse sitten arvo.
    • Joskus näkyviin tulee pivot-taulukkosuosituksia, jotka pohjautuvat valittuun dataan. Voit lisätä pivot-taulukon valitsemalla sen Ehdotukset-kohdasta.
    • Luotettavat pivot-taulukkoehdotukset lisätään automaattisesti pivot-taulukon luomisen yhteydessä.
    • Pivot-taulukkoehdotusten laittaminen pois päältä:
      1. Valitse yläreunasta Työkalut ja sitten Automaattinen täydennys.
      2. Laita Ota pivot-taulukkoehdotukset käyttöön pois päältä.
  5. Valitse sivupaneelista Arvot-kohdan vierestä Lisää ja valitse sitten arvo, jonka haluat nähdä rivien tai sarakkeiden yllä.
  6. Voit muokata tietojen luettelointi-, lajittelu-, suodatus- ja yhteenvetoasetuksia.. Klikkaa muutettavan kohdan vierestä alanuolta Alanuoli.

Datan muuttaminen tai poistaminen

1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Klikkaa pivot-taulukon alle avautuvaa Muokkaa-painiketta.
  3. Muuta tai poista kenttiä sivupaneelissa:
    • Voit siirtää kenttää vetämällä sen toiseen luokkaan.
    • Voit poistaa kentän valitsemalla Poista Poista.
    • Voit muuttaa pivot-taulukossa käytettyä dataväliä klikkaamalla Valitse dataväli Valitse dataväli.
    • Voit tyhjentää kaikki kentät klikkaamalla Tyhjennä kaikki.

Huom. Pivot-taulukko päivittyy aina kun vaihdat lähdetietosoluja, joihin se pohjautuu.

Solun tietojen näyttäminen

Voit näyttää pivot-taulukon solun lähdetietorivit.

1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Klikkaa pivot-taulukon alle avautuvaa Muokkaa-painiketta.
  3. Kaksoisklikkaa solua, jota haluat tarkastella.
  4. Näkyviin tulee uusi taulukko, jossa on solun lähdetiedot.

Calculated fields with SUM or a custom formula

1. Avaa tietokoneella laskentataulukko Google Sheetsissä.
  2. Klikkaa pivot-taulukon alle avautuvaa Muokkaa-painiketta.
  3. Valitse sivupaneelista Arvot-kohdan vierestä Lisää ja sitten valitse Laskettu kenttä.
    • Arvon laskeminen SUMMA-kaavalla: Valitse Yhteenvedon peruste ‑kohdan vierestä SUMMA
    • Arvon laskeminen muokatulla kaavalla: Lisää kaava kenttään, joka tulee näkyviin. Valitse sitten Yhteenvedon peruste ‑kohdan vierestä Muokattu
  4. Valitse oikeasta alakulmasta Lisää, niin uusi sarake tulee näkyviin.

Vinkki: Kirjoittaessasi muokattuja kaavoja voit käyttää seuraavia elementtejä:

• Muut sarakkeet, kuten =summa(hinta)/laske.a(tuote), jossa Hinta ja Tuote ovat pivot-taulukon tai alkuperäisen taulukon (saatavilla yhdistetyissä taulukoissa) kenttiä
  • Google Sheetsin funktiot

Tärkeää: Jos käytät välilyöntejä sisältäviä kentän arvoja, muista kirjoittaa ne lainausmerkkeihin omassa kaavassasi. Esimerkiksi: ="h sdf".

Esimerkki

Luo kopio