Så här förbättrar du LETAUPP-prestanda

Om du vill söka efter information i din data kan du använda LETAUPP-funktioner som:

Det tar ofta tid att utföra de här funktionerna, men den här artikeln beskriver hur du optimerar resultatet från LETAUPP och minskar dataanvändningen vid beräkningen.

Använda sorteringsintervall med funktionen LETAUPP

Om du vill sortera mer effektivt kan du använda sorteringsintervall i stället för funktionen SORT:

1. Markera celler eller kolumner.
  2. Klicka på Data följt av Sortera intervall i det övre aktivitetsfältet.
  3. Välj något av följande:
    • Sortera intervall efter [kolumnen längst till vänster] (A till Ö).
    • Sortera intervall efter [kolumnen längst till vänster] (Ö till A).
    • Alternativ för avancerade intervallsortering: Sortera efter flera kolumner samtidigt i hierarkisk ordning.

Tips! Med Sortera intervall sorteras först data och matas sedan in i funktionen LETARAD.

Gör inte så här:

Viktigt! Nästa exempel visar hur du inte ska använda funktionen SORT:

=LETARAD(söknyckel; SORT(A1:B10; 1); 2)

I det här exemplet är SORT kapslad i en LETARAD-funktion. Varje gång data i det sorterade intervallet ändras undersöker SORT-funktionen all data igen och kör en ny SORT-funktion.

Tips! Helst ska SORT bara tillämpas en gång på en datauppsättning. Vid behov kan du referera till den.

Ta bort dubbletter innan du använder LETAUPP-funktionen

Du kan påskynda beräkningarna genom att ta bort dubblettdata i uppsättningen:

1. Markera alla kolumner och rader av intresse.
  2. Klicka på Data följt av Datarensning följt av Ta bort dubbletter i det övre aktivitetsfältet.
  3. Markera de kolumner du vill analysera.
  4. Klicka på Ta bort dubbletter.

Tips! Data som innehåller många dubblettvärden i kolumner eller rader kan göra beräkningen långsammare.

LETAUPP-funktioner:

• Det går inte att identifiera dubbletter på ett intelligent sätt
  • Sök i hela datasetet, inklusive alla dubbletter av värden som inte matchar
Köra LETAUPP i samma kalkylark som källdata

Om du vill köra beräkningen LETAUPP lokalt på din dator behöver du först importera data till kalkylarket:

1. Använd IMPORTRANGE för att hämta data till ett tomt intervall i samma kalkylark som LETAUPP. Läs mer om IMPORTRANGE.
  2. Hänvisa importerad data som ditt intervall i din LETAUPP-funktion.

Gör inte så här:

Viktigt! Nästa exempel visar hur du inte ska använda IMPORTRANGE:

=LETARAD(söknyckel; IMPORTRANGE(kalkylark_webbadress; intervallsträng; index; [är_sorterad])

I det här exemplet är IMPORTRANGE kapslad i en LETAUPP-funktion. Varje gång LETAUPP utförs körs IMPORTRANGE först för att hämta data och sedan LETAUPP-funktionen för insamlad data.

Tips! Försök att inte kapsla in några funktioner i en LETAUPP-funktion. Annars utför den inre funktionen extra beräkningar i LETAUPP när LETAUPP-funktionen körs.

Använda OMFEL()- eller OM()-satser för att hoppa över vissa söknycklar

Om du vill att beräkningen av Kalkylark ska gå snabbare kan du använda en OM-sats för att hoppa över upprepade värden, som Inte tillämpligt, FELNR, REFNR eller tomma celler.

Gör inte så här:

Viktigt! Nästa exempel visar hur du inte ska använda LETARAD:

I exemplet ovan kan du använda LETARAD för att hitta priset på en lista över frukter i kolumn A. Det finns dock många tomma celler i listan med frukter.

Google Kalkylark kör beräkningar i B2 till B10 för alla söknycklar som refereras i kolumn A trots att LETARAD i B3, B7 och B9 söker i tomma celler. Dessa sökningar ger inga meningsfulla resultat.

Gör så här:

Använd OM-funktionen för att hoppa över dessa söknycklar i enlighet med dina önskade kriterier och kör endast LETARAD när data i listan över frukter inte är tom.

OM-funktionen säger till Google Kalkylark att köra din_formel om söknyckeln inte är tom. Om värdet är tomt ska din_formel inte köras och utdata blir i stället Inte tillämpligt.

I allmänhet kan alla formler användas och värdet som ska hoppas över behöver inte vara tomt. Med den här metoden sparar du tid eftersom du kan undvika att beräkna resultatet om det finns värden som inte är meningsfulla.

Google Kalkylark kan inte avgöra om ett värde är meningsfullt om du inte uttryckligen anger värdet med OM-funktionen.

=OM(A2 <> värde_att_hoppa_över, din_formel, ”Inte tillämpligt”)

Tips! OM-funktionen ovan anger att Google Kalkylark ska köra formeln om A2 inte är lika med värde_att_hoppa_över. Om A2 är lika med värde_att_hoppa_över ska din_formel inte köras och i stället ska Inte tillämpligt anges som utdata.

Läs mer om OM-funktionen.

Använd INDEX och PASSA i stället för LETARAD

Även om LETARAD går något snabbare så kan funktionerna INDEX och PASSA ge större flexibilitet för att dela upp LETA-arbetsflödet i mindre delar. Då kan du återanvända ditt tidigare resultat och spara tid.

Gör inte så här:

För att LETARAD till exempel ska kunna hitta både pris och antal för Apple i den här tabellen måste du använda två separata LETARAD-formler:

=LETARAD("Apple"; $A$1:$C$4; 2; FALSKT)

Denna LETARAD utför två steg internt:

1. Den hittar platsen för Apple.
  2. Den söker efter priset för Apple genom att gå till den andra kolumnen.

=LETARAD("Apple"; $A$1:$C$4; 3; FALSKT)

Denna LETARAD utför två steg internt:

1. Den hittar platsen för Apple.
  2. Den söker efter mängden Apple i den tredje kolumnen.

I de två formlerna ovan är det första steget detsamma: Hitta platsen för ”Apple” i listan. Det andra steget i båda formlerna ovan kan dock inte köras tillsammans eftersom LETARAD är en funktion med en utdata.

Om du kör LETARAD för att hitta flera förekomster av olika uppgifter om samma objekt måste du utföra det första steget två gånger. Detta gör beräkningstiden längre.

Gör så här:

Spara tid genom att använda en kombination av PASSA och INDEX. Detta separerar steg 1 och steg 2 så att du kan återanvända steg 1 när det behövs:

1. Hitta platsen för Apple med PASSA:

=PASSA("Apple", $A$2:$A$4, FALSKT)

Utdata från denna formel är 1, eftersom Apple är i position 1 i intervallet.

2. Sök efter priset på Apple i den andra kolumnen med INDEX:

=INDEX($A$2:$C$4; cell_med_PASSA_formel; 2)

Resultatet från den här formeln är $1.

Om du vill söka efter mängden Apple kan du upprepa steg 1 och referera till cellen med formeln PASSA så att du inte behöver räkna om den delen.

3. Sök efter mängden Apple i den tredje kolumnen med INDEX:

=INDEX($A$2:$C$4; cell_med_PASSA_formel; 3)

I det här exemplet med INDEX och PASSA utför du steg 1 en gång och steg 2 två gånger för totalt tre beräkningssteg. Om du i stället använder LETARAD används två LETARAD-funktioner och fyra steg, vilket tar längre tid och kräver mer beräkningsresurser.

Effektivitetsvinsterna ökar ju fler LETARAD-funktioner du använder. Det finns även många andra situationer där du kan återanvända resultatet för PASSA för att spara tid.

Relaterade resurser

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.